Is naar school lopen goed voor kinderen?

Weet je waarom naar school lopen goed is voor je kinderen? Deze gewoonte valt op als een gezonde activiteit voor kinderen en jongeren. Meer informatie.
Is naar school lopen goed voor kinderen?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 27 december, 2022

Naar school lopen is voor kinderen zeer aan te bevelen. De meeste gezondheidswetenschappelijke genootschappen stellen voor dat minderjarigen te voet of met de fiets naar school gaan.

De meeste kinderen gebruiken tegenwoordig gemotoriseerd vervoer om van huis naar hun onderwijsinstelling te gaan. Daarom is dit initiatief een manier om de sedentaire levensstijl van kinderen, die met de dag toeneemt, tegen te gaan.

Hieronder vertellen we je alle voordelen die je krijgt door deze gezonde levensgewoonte aan te nemen. Lees verder!

Naar school lopen is goed voor iedereen

Naar school lopen is niet de exclusieve verantwoordelijkheid van kinderen. Allereerst moeten de ouders zorgen voor de naleving van deze vorm van lichaamsbeweging. Dit kan een ingewikkelde taak worden.

Je moet weten dat de omgevingen waarin kinderen zich bewegen niet allemaal hetzelfde zijn en dat alleen lopen in sommige gevallen riskant is. Daarom moet lopen naar school een activiteit zijn die voortdurend onder toezicht van een volwassene staat.

Als ouder raden we je aan je kind niet alleen naar school te begeleiden, maar het ook aan te moedigen vaker te lopen als je naar verschillende plaatsen gaat. Als je het een beetje aankunt, kun je van deze activiteit een echt uitje maken.

In het geval dat je niet de mogelijkheid hebt om ze elke dag naar school te begeleiden, kun je in de buurt een groepje ouders zoeken van wie de kinderen naar dezelfde school gaan en die je kunt vertrouwen. Als je de dagen onder elkaar verdeelt, kun je de hele week de begeleiding van alle kinderen garanderen.

Is naar school lopen goed voor kinderen

Waarom is lopen naar school goed?

De commissies Milieuhygiëne en Gezondheidsbevordering van de Spaanse Pediatrische Vereniging (Spaanse link) hebben de noodzaak uitgesproken om de bevolking aan te moedigen kinderen naar school te laten lopen. Dit komt door de hoge percentages sedentaire leefgewoonten die de laatste jaren geregistreerd zijn.

Deze instelling heeft kennis genomen van het schaarse gebruik van actief vervoer (te voet of met de fiets) bij het naar school gaan en wijst erop dat de meeste kinderen in motorvoertuigen reizen (auto’s, motorfietsen of bussen).

Tegelijkertijd beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan dat kinderen en adolescenten tussen 5 en 17 jaar minstens 60 minuten per dag aan de beoefening van een of andere vorm van lichaamsbeweging doen.

Dergelijke aanbevelingen omvatten eenvoudige taken zoals naar school lopen of reizen met een ander actief vervoermiddel, zoals fietsen.

Bovendien biedt lopen verschillende gezondheidsvoordelen (Spaanse link) voor alle mensen, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Daarom kunnen kinderen, jongeren en volwassenen elke dag van dit soort activiteit profiteren.

De voordelen van actief blijven

Het belangrijkste doel van de wandeling is dat kinderen een actieve levensstijl krijgen en er lichamelijk en psychisch beter van worden. Hierna vertellen we je alle positieve aspecten van het aannemen van de gewoonte om naar school te lopen.

1. Bevordert de cardiovasculaire capaciteit

Regelmatig lopen draagt bij tot het welzijn van het lichaam en onderscheidt zich als een aerobe lichamelijke activiteit. Van de belangrijkste voordelen kunnen we wijzen op de toename van de vitale capaciteit en de cardiovasculaire gezondheid. Dit zijn aspecten die geleidelijk verbeteren.

Lopen naar school maakt dat kinderen zich lichamelijk inspannen. Dit veroorzaakt een verhoging van hart- en ademhalingsfrequentie, waardoor het verkrijgen van zuurstof uit de omgeving wordt geoptimaliseerd.

2. Naar school lopen versterkt de spierspanning

Door 30 tot 60 minuten per dag te lopen, worden de spieren gedwongen actief te blijven. Daarom draagt deze activiteit bij tot de versterking van de spierspanning en de ontwikkeling van alle lichamelijke capaciteiten van het kind. Denk bijvoorbeeld aan kracht, uithoudingsvermogen en evenwicht).

3. Vermindert de schadelijke effecten van een zittende levensstijl

Een van de belangrijkste punten van het aannemen van deze gewoonte is het tegengaan van de effecten van een zittende levensstijl, vooral bij kinderen.

Door te wandelen is het mogelijk de invloed van niet-overdraagbare ziekten (NCDs) te verminderen, waaronder overgewicht en zwaarlijvigheid er uitspringen.

4. Naar school lopen verbetert de emotionele gezondheid

De voordelen van lichaamsbeweging bij kinderen beperken zich niet tot de lichamelijke en fysiologische aspecten. Het beïnvloedt ook de sociaal-emotionele sfeer.

Een kind dat regelmatig naar school wandelt, verbetert zijn gevoel van eigenwaarde. Ook vergroot hij zijn sociale vaardigheden om goede intermenselijke relaties op te bouwen. Vooral als ze onderweg naar school momenten delen met andere kinderen.

Een groep kinderen loopt samen naar school

Hoe kun je lopen bij kinderen aanmoedigen?

Behalve het lopen in het algemeen te bevorderen, is het het beste de gewoonte om elke dag naar school te lopen aan te moedigen.

In de eerste plaats is het de taak van de ouders om kinderen tot minstens 7 jaar voortdurend in de gaten te houden. In sommige delen van de wereld zijn promotieprogramma’s ontwikkeld, niet alleen om kinderen te motiveren, maar ook om veilige routes te hebben.

Zo wordt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het Veilige routes programma uitgevoerd, dat erin bestaat kinderen veilige paden aan te bieden om naar school te lopen, op de fiets, of op skateboards.

Dit programma is een voorbeeld van wat steden en ouders moeten doen om tot veilige routes te komen en er zo voor te zorgen dat hun kinderen de voordelen genieten van een actief leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.