Ontdek 4 dingen die de slaap van kinderen belemmeren

Schoolgaande kinderen zouden tussen 9 en 11 uur slaap moeten krijgen, maar veel factoren belemmeren de slaap van kinderen. Ontdek welke dat zijn.
Ontdek 4 dingen die de slaap van kinderen belemmeren
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar hebben kinderen minder slaap nodig dan wanneer ze jonger zijn. Ze hebben echter nog steeds meer slaap nodig dan volwassenen. Schoolgaande kinderen zouden elke dag 9-11 uur slaap moeten krijgen. Maar veel factoren verstoren de slaap van kinderen en verhinderen dat ze de rust krijgen die ze nodig hebben?

Regelmatig slaapgebrek kan bij kinderen leiden tot aandachts- en gedragsproblemen. Ook kan het leiden tot problemen met schoolprestaties, een verhoogd risico op gewichtstoename en zelfs gezondheidsproblemen. Ook het immuunsysteem wordt namelijk door slaapgebrek aangetast. Hieronder bekijken we de meest voorkomende redenen waarom kinderen niet genoeg rust krijgen.

Te snel naar bed gaan

Het is niet gemakkelijk voor kinderen om in slaap te vallen. Zelfs niet als ze moe en slaperig zijn. Daarom moet je abrupte overgangen voor het slapengaan vermijden. Routines voor het slapengaan helpen kinderen om rustig in slaap te vallen. Deze routines stellen het kind in staat zich te ontspannen en eerder in slaap te vallen.

Ontdek 4 dingen die de slaap van kinderen belemmeren

Als je je kind geen tijd gunt om zich voor het slapengaan te ontspannen, zal het waarschijnlijk niet meteen in slaap kunnen vallen. Geef je kind daarom wat tijd voor de overgang van wakker zijn naar slapen. Zorg ook voor rust bij het badderen, tanden poetsen en bij een boek lezen.

Gebrek aan routine en inconsistentie bij het slapengaan verstoren de slaap van kinderen

Een ander probleem dat de slaap van kinderen kan verstoren is niet elke avond op een bepaalde tijd naar bed gaan. Om regelmatige rust en snel in slaap vallen te bevorderen moeten kinderen, naast de routines voor het slapengaan, elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan.

Kinderen die niet altijd op dezelfde tijd naar bed gaan hebben meer moeite om in slaap te vallen en slapen zelfs slechter. Daarom moet je streng zijn en de bedtijd regelmatig respecteren om de rust van het kind te verzekeren. Bedenk dat, hoewel ze op een dag misschien wat langer in bed blijven liggen, kinderen nog steeds vroeg wakker worden, zodat ze toch een slaaptekort opbouwen.

Consumeren van voedsel en dranken kan de slaap van kinderen beïnvloeden

Een andere oorzaak die de slaap van kinderen kan verstoren is cafeïne. Deze stof zit niet alleen in de bekende cola frisdranken, maar ook in andere stoffen die bij kinderen populairder en gebruikelijker zijn, zoals chocolade. Andere verborgen bronnen van cafeïne die kinderen ‘s middags of ‘s avonds kunnen drinken zijn gebottelde thee met vruchtensmaak, energiedranken, sportdranken, energierepen, en andere frisdranken zonder cola.

Een kind ligt heerlijk te slapen

Het is ook geen goed idee dat ze voor het slapen grote hoeveelheden geraffineerde suiker consumeren. Dat veroorzaakt overprikkeling waardoor ze moeilijk in slaap kunnen vallen. Daarom is het beter om naast chocola ook zoete desserts, producten met toegevoegde suiker en industriële bakkerijproducten te vermijden.

Slapen in de buurt van elektronische apparaten

Televisies, mobiele telefoons, tablets, computers of videospelletjes zijn enkele van de elektronische apparaten die de slaap van een kind kunnen verstoren. Statistieken tonen aan dat zelfs jonge kinderen verbonden zijn met deze apparaten. Ze slokken niet alleen de aandacht van het kind op en leidt ze af. Maar ook het evenwicht, de kwaliteit en de duur van de slaap kunnen zo verstoren.

Om kinderen te helpen langer en beter te slapen, moet je er dus voor zorgen dat er geen elektronische apparaten in hun kamer zijn. Als dat niet mogelijk is, moet je ze op z’n minst zo ver mogelijk van het kind vandaan houden als de kamer toelaat. Zorg er voor dat ze niet alleen tijdens hun slaapuren uit staan, maar zelfs een uur of twee ervoor al. Wellicht ook interessant voor jou

De negatieve effecten van schermtijd op kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De negatieve effecten van schermtijd op kinderen

Kinderen lijken niet moe te worden van televisies en iPads. Deze obsessie met gadgets is zorgelijk, vooral de nadelige effecten van schermtijd op h...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.