Het bereiken van de juiste rust tijdens de zwangerschap, hoe doe je dit?

Het bereiken van de juiste rust tijdens de zwangerschap kan voor veel vrouwen moeilijk zijn. De symptomen van de zwangerschap, gevoegd bij problemen met een goede lichaamshouding, belemmeren de slaap.
Het bereiken van de juiste rust tijdens de zwangerschap, hoe doe je dit?
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 27 december, 2022

Om tijdens de zwangerschap kwaliteitsrust te krijgen, moet je je bed en je kamer aanpassen. Door de veranderingen die je lichaam op lichamelijk, geestelijk en hormonaal niveau ondergaat, kan goed slapen best moeilijk zijn. Dus, hoe kun je hiermee omgaan? Hoe krijg je de juiste rust tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kunnen slaapstoornissen optreden. Niet alleen door onderbrekingen in de rust, maar ook omdat de toename van progesteron de hele dag door tot voortdurende toestanden van slaperigheid leidt. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige maatregelen die dit kunnen helpen tegengaan. In dit artikel vertellen we je er uitvoerig over.

Hoe kun je de juiste rust tijdens de zwangerschap krijgen?

Vanaf de vroegste stadia van de zwangerschap kan het krijgen van een goede nachtrust een moeilijke tocht zijn. Hormonale veranderingen veroorzaken overdag een gevoel van slaap, terwijl ‘s nachts episodes van slapeloosheid of moeilijkheden bij het hebben van een ononderbroken slaap kunnen optreden.

Daar komt nog bij dat halverwege de zwangerschap de groei van de buik houdingsproblemen en rugpijn veroorzaakt, waardoor het ongemakkelijk rusten is. Als antwoord hierop is het verstandig om wat aanpassingen te maken wat betreft je bed en je slaapkamer. Waar moet je rekening mee houden? Blijf lezen om het te weten te komen.

Het bereiken van de juiste rust tijdens de zwangerschap
Slapeloosheid en moeilijkheden om ‘s nachts in slaap te blijven komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Maar dit alles kan verbeterd worden.

Kussens

Het gebruik van kussens kan helpen om tijdens de zwangerschap de juiste slaaphouding te bereiken. Tegenwoordig zijn er ‘posturale’ kussenontwerpen te koop waarvan de functie precies is om de houding te corrigeren. Ze zijn het meest aan te bevelen voor de zwangerschap, want ze verminderen het spierongemak dat in dit stadium meestal optreedt.

Als de aankoop van dit exclusieve product echter geen optie is, is het ook mogelijk het comfort te verhogen door meerdere kussens te gebruiken. Het is vooral goed om er een voor het hoofd en een voor het lichaam te gebruiken. Het laatste moet iets groter zijn, minstens 90 centimeter. De materialen kunnen gevarieerd zijn; visco-elastisch, latex, of vezels.

Het juiste gebruik ervan draagt ook bij tot de relatie van het paar, de vermindering van druk en een betere bloedcirculatie. Met dit alles verbetert de kwaliteit van de slaap, evenals het gevoel van energie de volgende dag.

Je matras is belangrijk om de juiste rust tijdens de zwangerschap te krijgen

Een ander essentieel element om goed uit te rusten tijdens de zwangerschap is de matras. Het is immers het element waarop het hele lichaam zal rusten. Zorg er in dit geval voor dat hij stevig en recht is, maar niet te zacht of te hard. Hij mag ook niet de vorm van een hangmat aannemen als je gaat liggen, want dat kan de wervelkolom beschadigen.

De stevigheid van de matras wordt grotendeels bepaald door de stevigheid van de kern en de vullingslagen. In het geval van zwangerschap kun je het beste kiezen voor die met middelzachte eigenschappen. Deze kunnen gemaakt zijn van een combinatie van traditionele materialen met visco-elastiek of latex.

Positie

Natuurlijk is rekening houden met je houding ook van cruciaal belang om een goede rust te bereiken tijdens de zwangerschap. Artsen raden vaak aan op je zij te slapen, met je knieën gebogen, omdat dit comfortabeler is. Men gelooft zelfs dat dit helpt om het pompen van bloed naar het hart te optimaliseren, omdat het de druk vermindert die de foetus op de grote ader uitoefent.

Aanvankelijk moet de slaapzijde de linker zijn (Engelse link), want dat bevordert de bloeddoorstroming. Het is echter goed om een tijdje naar de rechter kant over te schakelen. Wat niet aan te bevelen is, is slapen op je rug of buik, want dat kan de wervelkolom of het halsgebied schaden.

Temperatuur van de slaapkamer voor een goede nachtrust

Een bepalende factor voor rust tijdens de zwangerschap is de temperatuur van de kamer. Je moet er rekening mee houden dat, tijdens de slaapperiode, de temperatuur daalt. Daarom zal het lichaam, als het erg koud of erg warm is, proberen een optimale temperatuur te bereiken voor het slapen gaat. De ideale temperatuur om te slapen wordt geschat op 19 graden Celsius.

Als de temperatuur hoger is, is het moeilijker om goed uit te rusten omdat de diepe slaapcycli verminderd worden. Daarom moet je de thermostaat van je slaapkamer op 19 graden instellen. Het is niet nodig hem hoger of lager dan dat in te stellen.

Een zwangere vrouw met een slaapkussen
Het klimaat van de kamer moet geschikt zijn, zodat het de slaap niet belemmert en jou en je kleintje niet aan gezondheidsrisico’s blootstelt.

Laatste aanbevelingen om goede rust te bereiken tijdens de zwangerschap

Behalve het zoeken naar comfort in bed om goed uit te rusten tijdens de zwangerschap, is het ook raadzaam andere gezonde gewoonten in praktijk te brengen die bijdragen tot een rustige slaap. Eet bijvoorbeeld minstens 2 uur voor het slapengaan een lichte maaltijd.

Beperk of vermijd ook de consumptie van stimulerende dranken, zoals koffie of frisdrank. Ook het drinken van water of vloeistoffen voor je naar bed gaat kun je beter vermijden. Het verlangen om te plassen heeft namelijk de neiging de rust te onderbreken. Houd daar rekening mee!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.