5 aanbevelingen om voor het gehoor van kinderen te zorgen

Hoewel vaak over het hoofd gezien, is het essentieel om het gehoor van kinderen te beschermen voor een goede ontwikkeling, communicatie en taal.
5 aanbevelingen om voor het gehoor van kinderen te zorgen

Laatste update: 21 april, 2023

Als ouders zijn we verplicht het welzijn van onze kinderen te beschermen door liefde en preventie. Dit houdt niet alleen in dat we zorgen voor een goede voeding en regelmatige controles bij de kinderarts, maar ook dat we strategieën toepassen om hun goede ontwikkeling te bevorderen. Vandaag geven we daarom enkele tips om voor het gehoor van kinderen te zorgen.

Het vermogen om geluiden te horen en te verstaan is cruciaal voor het leren, communiceren en socialiseren van mensen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) hebben echter ongeveer 32 miljoen kinderen ter wereld gehoorproblemen, een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen. Het nemen van preventieve maatregelen is noodzakelijk om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen

Zorg voor het gehoor van kinderen met deze tips

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP – Spaanse link) meldt dat drie op de 1.000 pasgeborenen een vorm van doofheid of geheel of gedeeltelijk gehoorverlies hebben als het gaat om het horen van geluiden in een of beide oren. Vroege opsporing van deze gehoorproblemen, vergezeld van basiszorg, kan een groot verschil maken bij het verbeteren van de levenskwaliteit van hun kinderen.

Hier volgen enkele aanbevelingen om te zorgen voor de gezondheid van het gehoor van kinderen.

1. Voer regelmatig gehoorcontroles uit

5 aanbevelingen om voor het gehoor van kinderen te zorgen

Het opsporen van doofheid bij pasgeborenen is cruciaal voor hun goede ontwikkeling. In veel gevallen is gehoorverlies bij baby’s pas duidelijk als ze een paar maanden oud zijn. Dit kan de diagnose en behandeling vertragen. Maar hoe eerder het wordt vastgesteld, hoe eerder je kunt ingrijpen om de negatieve gevolgen te minimaliseren.

Zorg ervoor dat je je kind meeneemt naar elke pediatrische controle en bedenk dat veel ziekenhuizen nu pasgeborenen en zuigelingen screenen op gehoorverlies. Bij deze tests wordt meestal een speciaal gehoorapparaat in het oor van de baby geplaatst om de reacties op geluiden te meten. Online kun je gemakkelijk gehoorklinieken bij jou in de buurt vinden, zodat je met je kleintje mee kunt gaan bij enig teken van alarm.

2. Gebruik gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen

Het gebruik van gehoorbeschermers op lawaaierige plaatsen is essentieel om het gehoor van kinderen te beschermen. Zeer harde en constante geluiden kunnen het gehoor beschadigen, vooral bij jonge kinderen, die gevoeligere oren hebben dan volwassenen.

Een studie (Engelse link) van de Acoustical Society of America meldde dat de blootstelling van kinderen aan luid recreatief geluid, zoals van concerten of sportevenementen, moet worden beperkt. Het is belangrijk voor ouders om kinderen te leren gehoorbescherming goed te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oordoppen of ruisonderdrukkende koptelefoons om voor hun gehoorgezondheid te zorgen.

3. Stel volumebegrenzingen in op elektronische apparaten om het gehoor van kinderen te beschermen

Wanneer kinderen toegang hebben tot apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, computers of televisies, beveelt de WHO aan het maximale volume in te stellen en te blokkeren. Zo overschrijden kinderen niet meer dan 60% van de totale capaciteit.

Veel van deze elektronische apparaten hebben opties voor ouderlijk toezicht waarmee het maximale volume kan worden beperkt en de toegang tot ongepaste inhoud kan worden geblokkeerd. Evenzo zijn ouders verplicht om door middel van positieve communicatie speelgrenzen te stellen.

4. Vermijd langdurig gebruik van koptelefoons

Een klein meisje met een koptelefoon

Het gebruik van koptelefoons op een hoog volume kan de gehoorgezondheid van kinderen en volwassenen aantasten. Het is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies. Het is belangrijk dat kinderen niet langer dan een uur per dag een koptelefoon gebruiken op een matig volume.

Opgemerkt moet worden dat koptelefoons die direct in het oor worden geplaatst schadelijker kunnen zijn voor het gehoor dan die welke over het oor worden geplaatst. Het is beter dat kinderen zoveel mogelijk de laatste gebruiken.

5. Stimuleer lichamelijke activiteit en goede voeding

Regelmatige lichaamsbeweging kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en de bloeddruk verlagen. Dit vermindert het risico op ziekten die het gehoor kunnen beschadigen. Bovendien kan evenwichtige voeding met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zoals fruit en groenten, het gehoor helpen beschermen.

Vanwege het bovenstaande is het belangrijk om kinderen aan te moedigen om spelletjes te doen om te bewegen en om ze van jongs af aan een gezonde voeding te geven.

Volg deze aanbevelingen om voor de gezondheid van het gehoor van kinderen te zorgen

Het vermogen om te luisteren is fundamenteel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Het is cruciaal om maatregelen te nemen om hun oren van jongs af aan te beschermen.

Vergeet niet dat ouders en verzorgers een fundamentele rol spelen in de zorg voor kinderen. We moeten hen dus goede gehoor- en hygiënegewoonten aanleren en tegelijkertijd toezien op hun blootstelling aan lawaai.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.