85% van de zwangere vrouwen lijdt aan mondproblemen

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van mondproblemen en dat houdt een enorm risico in voor hun gezondheid en die van hun baby's.
85% van de zwangere vrouwen lijdt aan mondproblemen

Laatste update: 09 oktober, 2021

Ongemakken in de mond en het tandvlees zijn heel gewone aandoeningen tijdens de zwangerschap. Volgens een gezondheidsonderzoek dat Sanitas in 2020 uitvoerde, werd namelijk vastgesteld dat 85% van de zwangere vrouwen in dit stadium last heeft van mondproblemen.

De lichamelijke en hormonale veranderingen die typisch zijn voor de zwangerschap hebben invloed op de mondgezondheid van de vrouw. Bewust zijn van dit verband is dus essentieel. Op die manier weten zwangere vrouwen welke risico’s ze lopen. Zo kunnen ze ook hinderlijke symptomen voorkomen of verminderen.

In dit artikel praten we daarom over de meest voorkomende zwangerschapskwalen en waarom ze optreden. Ook delen we enkele aanbevelingen mee over hoe je tijdens de zwangerschap voor je mondgezondheid kunt zorgen.

Waarom hebben zwangere vrouwen mondproblemen?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw een reeks lichamelijke en hormonale veranderingen. Deze zijn namelijk nodig voor de ontwikkeling van het nieuwe wezentje. Soms hebben deze transformaties echter een negatieve invloed op de mondgezondheid van de zwangere vrouw en predisponeren ze haar tot het krijgen van ziekten.

In het algemeen bevorderen de hormonale veranderingen die typisch zijn voor dit stadium de ontwikkeling van bacteriële plaque. Als die niet voldoende onder controle wordt gehouden, loopt de vrouw het risico te lijden aan mondziekten zoals bijvoorbeeld gaatjes, gingivitis of parodontitis.

Tegelijkertijd verhoogt het lichaam van de vrouw de bloedtoevoer naar het gehele lichaam. Ook naar de zachte weefsels van de mond. Hierdoor, en door de ophoping van bacteriële plaque, zwelt het tandvlees gemakkelijker op en bloedt het bij een klein trauma.

Tot slot zijn er tijdens de zwangerschap bepaalde veranderingen in de voeding die ertoe leiden dat de vrouw niet goed eet. Ook dit bevordert het ontstaan van mondproblemen.

85% van de zwangere vrouwen lijdt aan mondproblemen

De meest voorkomende mondproblemen tijdens de zwangerschap

Volgens een studie over mondgezondheid, gepubliceerd door Sanitas (Spaanse link) in 2020, blijken gaatjes en gingivitis de meest voorkomende problemen bij zwangere vrouwen te zijn. Ook blijkt de ontsteking van het tandvlees meer op te vallen in de derde en achtste maand van de zwangerschap.

Hieronder vermelden we daarom de meest voorkomende (Spaanse link) mondaandoeningen die tijdens de zwangerschap voorkomen. Blijf lezen!

Gingivitis

Door hormonale veranderingen en de ophoping van bacteriële tandplak ontstaat een overdreven ontstekingsreactie in het tandvleesweefsel (gingivitis). Daardoor krijgt het tandvlees een dieprode kleur, zwelt op, doet pijn en bloedt gemakkelijk.

Parodontale ziekten

Dit is de natuurlijke evolutie van onbehandelde gingivitis, die de diepe weefsels die de tanden ondersteunen aantast.

Deze ontsteking en infectie van het parodontium veroorzaken vervolgens het verlies van het alveolaire bot, bevorderen de beweeglijkheid van de tanden, en in ernstige gevallen zijn ze de oorzaak van tandverlies. Bovendien neemt tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboortes en een laag geboortegewicht toe (Spaanse link).

Gaatjes

Bacteriën in de mond fermenteren de koolhydraten in de voeding. Ze produceren de zuren die verantwoordelijk zijn voor het verlies van hard weefsel van de tanden. Enkele van de zwangerschapsfactoren die tandbederf bevorderen zijn de volgende:

  • De ophoping van bacteriële plaque.
  • Veranderingen in hygiënische gewoonten door misselijkheid.
  • Een suikerrijk dieet, typisch voor hunkeren naar suiker.
  • Een grote afname van de speekselproductie (xerostomie), door hormonale oorzaken.

Zwangerschapsepulis

Dit is de vergroting van een plaatselijke plek van het tandvlees, die gepaard gaat met gingivitis. Het is een goedaardig gezwel dat tijdens de zwangerschap in volume toeneemt, pijn doet, bloedt, en kauwen of spreken bemoeilijkt.

Het verdwijnt meestal spontaan na de bevalling, hoewel een operatie het kan wegnemen als het veel ongemak veroorzaakt.

Xerostomie

Zoals we al eerder zeiden is de afname van de speekselproductie door het effect van zwangerschapshormonen een veel voorkomende aandoening in dit stadium.

Hoe mondproblemen bij zwangere vrouwen te voorkomen

De beste manier om mondproblemen tijdens de zwangerschap te voorkomen is de nodige hygiënische zorg te zoeken en regelmatig tandartscontroles te houden.

Idealiter bezoek je de tandarts voordat je zwanger wordt, als je nog in het planningsstadium bent. Zo voert de vakman alle nodige behandelingen uit om de mond vóór de conceptie in optimale omstandigheden te laten verkeren.

Tijdens de zwangerschap is het van essentieel belang dat de aanstaande moeder bacteriële tandplak op de juiste manier verwijdert om te voorkomen dat het zich ophoopt en tandsteen vormt. De tand- en tandvleeshygiëne moet minstens driemaal per dag bestaan uit een zachte borstel en fluoride tandpasta.

Als de patiënte last heeft van misselijkheid of gevoeligheid tijdens het poetsen, moet ze een manier vinden om met deze situaties om te gaan en doorgaan met de mondhygiëne. Verwaarlozing van de mondholte in dit stadium leidt namelijk tot vervelende en zelfs gevaarlijke gevolgen.

Zwangere vrouwen moeten dus ook de tijd nemen om hun gebit goed schoon te maken, met voorzichtige en langzame bewegingen. Het gebruik van elektrische borstels en andere tandpasta smaken kan helpen het gevoel van walging tegen te gaan.

Mondreiniging moet samengaan met het gebruik van tandzijde om bacteriën die zich tussen de tanden ophopen te verwijderen. Bovendien kan de tandarts het gebruik van een speciaal mondwater aanraden.

Tot slot is het belangrijk rekening te houden met het feit dat voeding een andere sleutelfactor is om frequente mondproblemen bij zwangere vrouwen te voorkomen.

De ideale voeding moet daarom eiwitten, vitamines, calcium, fosfor en foliumzuur in voldoende hoeveelheden leveren. Bovendien moet het eten van suikerrijke voedingsmiddelen (snoep, gebak en frisdranken) tot het uiterste beperkt worden.

Een zwangere vrouw poetst haar tanden

Het belang van tandartsbezoeken tijdens de zwangerschap

Een belangrijk aspect in de preventie van mondproblemen is regelmatig de tandarts te bezoeken (Spaanse link), vanaf het moment dat de zwangerschap bevestigd wordt en gedurende elk trimester.

De deskundige zal de toestand van de mond controleren, de nodige behandelingen voorschrijven en het geschikte tijdstip aangeven om ze uit te voeren. In het algemeen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap voor meer comfort en veiligheid.

Tegelijkertijd zal de tandarts de toekomstige moeder adviseren over alle maatregelen die nodig zijn om de mond gezond te houden. In het verlengde hiervan zullen ze een gebitsreiniging uitvoeren en fluoride aanbrengen, wanneer dat nodig is en zolang de misselijkheid het toelaat.

Bij elk tandheelkundig noodgeval, pijn of infectie moet de zwangere vrouw onmiddellijk naar de tandarts gaan om de situatie op te lossen. Deze toestanden veroorzaken stress, weeën, en brengen de foetus in gevaar, want ze verhogen het risico op vroeggeboorte.

Door je mond te verzorgen en gezond te houden, kun je in de best mogelijke omstandigheden wachten op de komst van je toekomstige baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chaguay Alvarado, J. S. (2021). Enfermedades bucodentales relacionadas con el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Zambrano Vega, J. R. (2018). Complicaciones odontológicas en mujeres embarazadas (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad De Odontología).
  • Sanz, E. M., Lara, I. P., & Álvarez, C. M. (2018). La importancia de la salud bucodental durante el embarazo. Gaceta dental: Industria y profesiones, (301), 142-150.
  • García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica7(1), 132-139.
  • Cordero, M. J. A., Rivero-Blanco, T., Leon-Rios, X., Rodriguez-Blanque, R., & Gil-Montoya, J. A. (2018). La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto. Journal of Negative and No Positive Results3(11), 906-922.
  • Amparo, B., & Ocaña, R. (2020). Relación entre enfermedad periodontal en embarazadas y bajo peso al nacer (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo 2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.