8 Gezonde kerstmaaltijden om dit jaar van te genieten
Kerstmis is een tijd waarin we meestal meer eten dan nodig is. We moeten echter niet vergeten dat we ook tijdens de kerstmaaltijd gezond kunnen blijven eten. In dit artikel ontdek je daarom 8 gezonde kerstmaaltijden waarvan je dit jaar kunt genieten.
Gezonde kerstmaaltijden
Calorierijke kerstmaaltijden, rijk aan vetten en suikers, kun je gezond maken door ze te vervangen met de volgende gezonde alternatieven, zowel voor volwassenen als voor kinderen.
1. Zeevruchten
Waarom probeer je niet eens wat anders en bereid je deze kerst zeevruchten. Garnalen, krab en kreeft kun je gegrild, gebakken, of gestoomd eten. Pas echter op voor een teveel aan zout. Ze zijn een goede optie, want ze bevatten weinig verzadigd vet en leveren kwaliteitseiwitten. Ook bevatten ze vitaminen en mineralen, zoals calcium, fosfor, ijzer, jodium en zink.
Bij baby’s kan met de introductie van deze voedselgroep begonnen worden als ze met aanvullende voeding beginnen. Volgens de American Academy of Pediatrics is er namelijk geen garantie dat het uitstellen van de inname van bepaalde voedingsmiddelen voorkomt dat kinderen er allergisch voor worden.
2. Schelpen en mosselen
Deze groep voedingsmiddelen, de tweekleppigen (kokkels, mosselen, scheermessen…), zijn ook goede opties als voorgerecht of bij je hoofdvisgerechten. Ze zijn rijk aan mineralen zoals koper, ijzer en mangaan.
3. Groenten
We mogen uiteraard de groenten niet vergeten, die we ook in onze kerstmaaltijden kunnen verwerken in de vorm van salades, in bouillon, als rauwkost, of in canapés. Ze zijn heilzaam voor overtollig vet en cholesterol, die in andere voedingsmiddelen overvloedig aanwezig zijn.
Enkele ideeën zijn:
- Zucchini-rolletje met geitenkaas.
- Salade van spruitjes en avocado met granaatappel.
- Groentespiesjes met garnalen.
4. Aardappel en pompoen, enkele van de meest typische gezonde kerstgerechten
Knollen als aardappel en pompoen kunnen als garnering aan gekookte of geroosterde hoofdgerechten worden toegevoegd. Ze zijn namelijk rijk zijn aan complexe koolhydraten, zoals zetmeel en aan water. Bovendien is pompoen (Engelse link) door zijn oranje kleur rijk aan antioxidanten (Engelse link), carotenoïden.
Daarnaast kun je er ook desserts mee maken, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke pompoencake.
5. Gevogelte
Vlees van gevogelte, zoals kip, kalkoen of patrijs, bevat gezonde vetzuren, die beter zijn dan rood vlees. Het bevat ook minder calorieën. Daarom kunnen ze een goed hoofdgerecht zijn, zoals de typische kerstkalkoen. Bovendien levert gevogelte 25% eiwit en bevat het weinig purines. Gevogelte is ook een voedingsmiddel dat kinderen meestal lekker vinden en voedzaam voor hen is.
6. Vis mag ook niet ontbreken in gezonde kerstmaaltijden
Zowel blauw- als witvis zijn gezonde voedingsmiddelen die we in onze kerstmaaltijden kunnen opnemen. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten, vooral in blauwe vis zoals zalm, tonijn, witte tonijn, enz. Ze zijn ook rijk aan vitamines van groep B en mineralen.
7. Vruchten, een van de gezondste voedingsmiddelen tijdens de kerst
Net als groenten moeten we met deze feestdagen ook fruit niet vergeten, want ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn perfect om overdaad tegen te gaan. Ananas helpt ons bijvoorbeeld bij de spijsvertering na de maaltijd.
Het idee is om ze als nagerecht op een originele manier te introduceren, bijvoorbeeld door er een kerstboom mee te maken, een gemakkelijk nagerecht dat de kleintjes in huis kunnen maken. We kunnen ze ook mengen met chocolade of ze maken in de vorm van compote.
Wat dacht je bijvoorbeeld van druivenspiesjes met pure chocoladesiroop, of een scheutje yoghurt met appelmoes.
8. Noten en gedroogde vruchten passen goed in gezonde kerstmaaltijden
Gedroogde vruchten en noten kun je als voorgerecht of als onderdeel van het nagerecht toevoegen. Je moet bedenken dat gedehydrateerde vruchten zoals rozijnen, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, pruimen, enz. calorierijker zijn en minder water en een hoger suikergehalte bevatten dan natuurlijke vruchten. Toch bieden ze ons, in matige hoeveelheden, verschillende micronutriënten en vooral een grote hoeveelheid vezels en antioxidanten.
Natuurlijke noten zijn heel gezonde voeding, want ze zijn rijk aan enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E, foliumzuur, magnesium en antioxidanten.
Als je ze in je desserts wilt verwerken, zijn dit enkele ideeën die het hele gezin lekker zal vinden:
- Ambachtelijke nougat met gedroogde vruchten.
- Dadels gevuld met chocolade en geraspte kokos.
Moedig het hele gezin aan om deze voedingsmiddelen te introduceren en maak deze receptideeën deze kerst eens klaar!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ambiente, y Medio, and Gobierno de España. “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.
- Xavier, A. A., & Pérez-Gálvez, A. (2016). Carotenoids as a Source of Antioxidants in the Diet. Sub-cellular biochemistry, 79, 359–375. doi:10.1007/978-3-319-39126-7_14
- Asociación Española de Pediatría. (2018) Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf