Gewicht verliezen door borstvoeding te geven - kan dat?

Gewicht verliezen door borstvoeding te geven - kan dat?

Laatste update: 24 augustus, 2018

Studies tonen aan dat gewicht verliezen door borstvoeding te geven wel degelijk mogelijk is. Dit heeft te maken met de productie van moedermelk.

Daarom zal borstvoeding geven het niet moeilijker maken om de kilo’s te verliezen die je op natuurlijke wijze tijdens de zwangerschap bent bijgekomen.

Sommige vrouwen verliezen gemakkelijk gewicht terwijl ze borstvoeding geven. 

Er kunnen echter andere factoren zijn die invloed hebben op het gewichtsverlies. Denk maar aan bepaalde gewoonten of lichamelijke eigenschappen.

Er zijn bepaalde dingen je kunt doen om dit proces te versnellen, ook al heb je het moeilijk om de kilo’s kwijt te raken.

Denk hierbij vooral aan het correct plannen van je routines.

In dit artikel zullen we tonen dat gewicht verliezen door borstvoeding te geven mogelijk is en hoe je dit kan bereiken.

Gewicht verliezen door borstvoeding: gezonde voeding

Hoe kunnen moeders gewicht verliezen door borstvoeding te geven?

Het is mogelijk om gewicht te verliezen terwijl je borstvoeding geeft, maar hoeveel precies hangt af van vrouw tot vrouw.

Sommige moeders kiezen voor pillen om gewicht te verliezen, maar deze methode wordt door specialisten afgeraden. Deze chemische stoffen worden immers van moeder op baby doorgegeven.

Een borstvoedingsdieet is over het algemeen de beste manier om enkele kilo’s kwijt te geraken.

Wanneer je borstvoeding geeft worden er niet veel voedingsmiddelen afgeraden.

Toch zijn er sommige die wel degelijk problemen kunnen veroorzaken bij zowel moeder als baby.

Een streng dieet volgen wordt in elk geval niet aangeraden.

Anderzijds is het bewezen dat moeders meer honger hebben wanneer ze borstvoeding geven. 

Ze worden vooral aangetrokken tot voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën. Deze kunnen uiteraard leiden tot ongewenste gewichtstoename.

Dus als we niet op tijd een bepaald gewicht weten te bereiken, dan kunnen de voedingsbehoeften tijdens de borstvoeding ons tegenwerken.

Sporten is altijd van zeer groot belang wanneer je gewicht wilt verliezen. Het wordt aangeraden om na de bevalling te sporten, maar met mate.

Om fysiek actief te zijn heb je energie nodig. Het is echter mogelijk dat we deze energie door het geven van borstvoeding missen.

De oplossing is een evenwicht tussen sport en het consumeren van voedingsmiddelen die energie verschaffen terwijl je borstvoeding geeft.

Kun je gewicht verliezen door alleen maar borstvoeding te geven? Deskundigen zijn van mening dat het produceren van moedermelk elke dag 600 calorieën verbrandt. Dus als we gezonde voeding combineren met een beetje sport dan is het zeker mogelijk om ons streefgewicht te bereiken.

Gewicht verliezen door borstvoeding: zogen

Gewicht verliezen terwijl je borstvoeding geeft

De calorieën die verbrand worden terwijl je borstvoeding geeft komen overeen met enkele uren sporten.

Daarom kan je wel degelijk gewicht verliezen door borstvoeding te geven.

Volgens deskundigen is dit de reden waarom sommige moeders hun gewichtsverlies toeschrijven aan het geven van borstvoeding.

Toch is het vooral een individuele kwestie.

Anderzijds mogen we ook niet vergeten dat het verbranden van deze calorieën kan leiden tot minder aangename zaken.

Voorbeelden hier van zijn:

 • zwakte
 • vermoeidheid
 • een tekort aan mineralen en voedingsstoffen
 • verlies van spiermassa

Het staat echter vast dat borstvoeding geven voordelen biedt wanneer je wilt afvallen.

Sommige studies tonen zelfs aan dat de effecten langdurig zijn. Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven lopen de volgende dertig jaar minder kans op obesitas.

Laten we duidelijk zijn. De studies tonen aan dat vrouwen die borstvoeding geven in zes maanden tijd minstens een kilo afvallen. Dit is uiteraard afhankelijk van hun morfologie.

Dit lijkt misschien niet veel, maar het staat vast. Bovendien helpt het ook om andere gezondheidsproblemen (zoals obesitas) te voorkomen.

Om het natuurlijke gewichtsverlies tijdens de borstvoeding te bevorderen, kunnen we nog enkele zaken doen:

 • 45 – 60 minuten per dag sporten. Activiteiten zoals dansen, wandelen, touwspringen of fietsen kunnen helpen om tot 500 calorieën te verbranden.
 • Meer vocht drinken, zolang deze dranken niet veel suiker bevatten.
 • Veel bij voorkeur rauwe groenten en fruit eten. Het is zelfs nog beter als we ook de schil opeten van de daarvoor geschikte soorten.
 • Kies voor magere vleessoorten zoals kalkoen en kip. Enkele alternatieven zijn magere vissoorten zoals forel, sardientjes, tonijn en kabeljouw.
 • Kies voor zuivelproducten met een laag vetgehalte die rijk zijn aan calcium.
 • Eet veel volkorenproducten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ferrari N., Graf C., Recommendations for physical actvity during and after pregnancy. Gesundheitswesen, 2017. 79: 36-39.
 • Ki EY., Han KD., Park YG., Relationship between duration of breast feeding and obesity in korean women: the korea national health and nutrition examination survey (KHANES) 2010-2012. Maturitas, 2017. 102: 41-45.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.