Wat te doen als borstvoeding geven pijn doet?

Wat te doen als borstvoeding geven pijn doet?

Laatste update: 09 september, 2018

Veel vrouwen besluiten om borstvoeding te geven vanwege de vele voordelen die het biedt aan zowel moeder als kind. Het is echter niet ongebruikelijk als we moeders horen zeggen dat de borstvoeding geven pijn doet. 

Het is in het begin normaal om ongemak of gevoeligheid te voelen wanneer de baby begint te zuigen. Het is echter niet normaal dat je veel pijn voelt.

Maar als je nu door die fase gaat en je pijn in je borsten voelt, dan raden we je aan verder te lezen.

Waarom kan borstvoeding geven pijn doen?

Hier zullen we verschillend redenen geven waarom veel moeders zeggen dat borstvoeding geven pijn doet en wat je eraan kunt doen.

  • De baby kan de tepel niet goed aanhappen. Wanneer de pasgeborene de tepel niet goed vasthoudt of niet op de juiste manier zuigt, doet de tepel als gevolg daarvan vaak pijn. Daarbij kunnen scheurtjes verschijnen die pijnlijk zijn en bloedingen kunnen veroorzaken.
  • Korte tongriem. Soms heeft de baby een korte tongriem, ook wel ankyloglossie genoemd. Hierdoor kan de baby de tepel niet goed vastpakken. Als gevolg kan hij niet de hoeveelheid melk drinken die hij nodig heeft.
Oorzaken als borstvoeding pijn doet
  • Mastitis. Dit is meestal het gevolg van een infectie die door open barstjes is ontstaan. De symptomen zijn: de borst wordt warm en doet veel pijn, koude rillingen, lethargie en koorts.
  • Schimmel. Dit kan te wijten zijn aan een infectie. Of misschien heeft de baby een schimmel in zijn mond omdat hij bepaalde antibiotica heeft ingenomen. Symptomen zijn onder andere een roze en vochtige borst met scherpe pijn.
  • Obstructie in de borst. Dit gebeurt wanneer de melkkanalen geblokkeerd zijn, wat veel pijn veroorzaakt. Het kan in slechts één van de borsten verschijnen. De huid wordt rood, er verschijnt een witte stip op de tepel en vervolgens verschijnt er een knobbel.
  • Verstopping in de borst. Dit gebeurt wanneer de melk op gang komt nadat je bent begonnen met de borstvoeding. Hierdoor kunnen de borsten opzwellen en pijn doen.

Hoewel het moederschap momenten van inspanning van de kant van de moeder met zich meebrengt, mag het lijden en de pijn nooit buitensporig zijn.

Wat kun je doen als borstvoeding geven pijn doet?

Om de tijd die je besteed aan het geven van borstvoeding aan je baby zo pijnloos en aangenaam mogelijk te maken, houd dan rekening met de volgende tips.

  • Houd het hoofd van de baby recht tijdens het geven van borstvoeding. Wacht vervolgens totdat hij zijn mond wijd open heeft. Als hij dit doet, houd de borst dan met één hand vast en richt het op het gehemelte van de baby. Zorg ervoor dat zijn mond het grootste gedeelte van de tepelhof bedekt.
  • Geef de baby om de 2 uur borstvoeding.
  • Als de baby slechts uit één borst drinkt geef dan de andere borst de volgende keer dat je gaat voeden. Op die manier voorkom je dat er maar één pijn doet.
  • Verander van houding wanneer je borstvoeding geeft. Op deze manier kun je het ongemak en de pijn namelijk gemakkelijker verlichten.
  • Draag geen beha’s die te strak zitten. Dit kan namelijk een verhoogde druk of wrijving op de huid veroorzaken.
Een verstopte borst als borstvoeding pijn doet

  • Was je tepels alleen met lauw water. Gebruik geen zeep die alcohol of andere chemicaliën bevat. Deze kunnen namelijk irritaties en uitdroging veroorzaken.
  • Om scheuren in de tepel te voorkomen en genezen is de beste behandeling om ze in te smeren met de moedermelk zelf.
  • Probeer kalm te blijven en stress te vermijden.

Als er een vaccin zou zijn met alle voordelen van borstvoeding zouden ouders er alles voor over hebben om het te kopen.

– Carlos Gonzalez –

In elk geval zal je arts degene zijn die je het beste advies kan geven over wat te doen als de pijn steeds intenser wordt.

Hoewel het waar is dat moederschap momenten met zich meebrengt die inspanning van de moeder vereisen mogen het lijden en de pijn nooit buitensporig zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.