Allergieën voor zweet bij kinderen: symptomen en behandeling

Veel kinderen hebben last van allergische reacties op zweten vanwege vele factoren. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je hierover moet weten.
Allergieën voor zweet bij kinderen: symptomen en behandeling

Laatste update: 01 juni, 2019

Zweten is de reactie van het lichaam op een verhoging van de temperatuur. Het zweet dat verdampt van de huid koelt het lichaam. Soms kunnen kinderen echter allergieën voor zweet ontwikkelen.

Veel voorkomende oorzaken van zweten, die deze symptomen kunnen verergeren, zijn bijvoorbeeld:

 • sport
 • hoge temperaturen
 • emotionele stress

Als gevolg kan zweet een huidreactie veroorzaken, waardoor bultjes en rode vlekken ontstaan. Als dit je kind overkomt, is het belangrijk dat je naar de dokter gaat. Hij of zij zal de oorzaak analyseren en je vervolgens vertellen welke medicatie je kindje nodig heeft.

Baby’s en kinderen hebben een gevoelige huid en een verhoging van de lichaamstemperatuur kan deze allergie veroorzaken. Hoewel ze overal huiduitslag kunnen krijgen, komt het het meest voor op hun buik, armen en benen.

De vlekken of bultjes veroorzaken meestal jeuk en ongemak bij kinderen. Ze kunnen ook last hebben van hoofdpijn of hartkloppingen.

Soorten allergieën voor zweet bij kinderen

Problemen zoals dermatitis, urticaria of dyshidrose zijn geassocieerd met allergieën voor zweet bij kinderen. Dit zijn de drie meest voorkomende soorten allergieën voor zweet bij kinderen.

1. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis wordt gekenmerkt door roodheid op het gezicht. Het verschijnt op het voorhoofd en op de wangen. Daarnaast verschijnt het op het hoofd, polsen, ellebogen, knieën, enkels en nek.

Over het algemeen kan atopische dermatitis optreden bij contact met irriterende stoffen zoals zeep en schoonmaakmiddelen. Het kan ook optreden vanwege warmte en zweet.

We raden je aan de huid van je kind voorzichtig af te spoelen en te drogen. Hiermee wordt voorkomen dat zweet of andere irriterende producten in contact komen met de huid.

Jeuk en uitslag door zweten

2. Urticaria

Het tweede type zweetallergie verschijnt op de huid met rode vlekken en soms jeuk. Ontsteking treft vooral armen, benen en borst. Het kan echter overal op kinderlichamen verschijnen.

Urticaria kan binnen een paar uur of dagen vanzelf verdwijnen. Deze toestand is echter erg vervelend. Raadpleeg daarom de dokter van je kind, zodat hij een medicijn kan voorschrijven om zwelling en jeuk te verminderen.

3. Dyshidrosis

Zweten en vocht zijn factoren die deze aandoening veroorzaken. Het kan soms pijnlijk zijn voor baby’s. Dit type allergie staat bekend als een huidaandoening zoals eczeem. Het beïnvloedt meestal hun handen en voeten.

Deze acute of chronische huidaandoening vormt bobbelige wondjes. De behandeling is meestal plaatselijk. Breng een antiseptische en ontstekingsremmende zalf aan om pijn te verlichten.

Hoewel ze overal huiduitslag kunnen krijgen, komt het het meest voor op hun buik, armen en benen.

Hoe allergieën voor zweet bij kinderen voorkomen

In de meeste gevallen verdwijnt de reactie van kinderen op het zweet in een paar dagen. Om symptomen te helpen verlichten, onthoud dan dat moisturizers ideaal zijn. Ze verlichten de jeukende sensatie en verwijderen huiduitslag.

Zoals altijd is voorkomen het beste medicijn. Dus hier is een lijst met enkele eenvoudige tips om allergieën voor zweten bij kinderen te voorkomen. Let op!

 • Wees voorzichtig met chemische producten. Symptomen worden vaak erger door chemicaliën te gebruiken.
 • Wanneer je kind gaat douchen, moet hij lauw of koud water gebruiken. Dit vermindert de kans op een uitbraak.
 • Kies voor katoenen kleding in plaats van synthetische stoffen. Ze helpen je kind beter te zweten.
 • Kies ademende kleding tijdens het sporten, omdat ze overmatig zweten kunnen voorkomen.
 • Gebruik geen sponzen zodat je jouw kind niet per ongeluk verwondt.
Huid allergie door zweten
 • Knip de nagels van je kind om te voorkomen dat getroffen gebieden verwond raken.
 • Ontstekingsremmende crèmes kunnen ook een perfecte oplossing zijn om zwelling te verminderen.
 • Bescherm je kind niet overdreven. Wees ook voorzichtig met de temperatuurwisselingen tussen de ene plaats en de andere.
 • Houd de huid van je kind schoon en gehydrateerd.

Raadpleeg de dokter

Je moet weten dat deze allergie vaak voorkomt. Het komt door de reactie van de gevoelige huid op zweten. Maak je daarom niet te veel zorgen, omdat het meestal verbetert door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Naarmate je kind ouder wordt, verdwijnen dit soort problemen vanzelf.

Ten slotte is het als moeder belangrijk om te weten hoe te handelen. Naar de dermatoloog gaan is ook een oplossing. Zij kan de oorzaak identificeren en je laten weten welke medicatie moet worden gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Álvaro Lozano M. Urticaria y angioedema. Protoc diagn ter pediatr. 2019;2:149-60.
 • Boguniewicz, M., Covar, R. A., & Fleischer, D. M. (2010). Trastornos alérgicos. In W. W. Hay, M. J. Levin, J. M. Sondheimer, & R. R. Deterding (Eds.), Diagnóstico y tratamiento pediátricos, 19e. McGraw-Hill Education. https://doi.org/10.1016/j.biocon.2004.03.011.
 • Escarrer Jaume M, Guerra Pérez MT. Dermatitis atópica. Protoc diagn ter pediatr. 2019;2:161-75.
 • Young, S. H. (2005). Alergias. Ediciones Granica SA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.