Wat je moet weten als nieuwe moeder

Als je voor het eerst moeder wordt komt er veel op je af. Er is geen handleiding voor het moederschap maar lees hier enkele dingen die je moet weten.
Wat je moet weten als nieuwe moeder
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Geconfronteerd met de geboorte en onmiddellijk beginnen met het verzorgen van een pasgeborene is een uitdaging voor elke nieuwe moeder. Het vereist enorme fysieke, mentale en emotionele inspanningen. In dit artikel zullen we wat dingen delen die een nieuwe moeder zou moeten weten.

Elke nieuwe moeder moet omgaan met dingen waar ze voorheen niets vanaf wist. Moederschap is een van de beste ervaringen in het leven van een vrouw, maar wanneer je voor de eerste keer gaat bevallen, is het heel normaal dat je veel angsten en zorgen hebt.

Hoe moet ik mijn kind opvoeden? Wat is normaal en wat is een waarschuwingsteken? Dit zijn een paar vragen die opkomen.

De vreemde kleur van de eerste ontlasting van de baby en hun frequente koliek, naast alle adviezen waar we niet om vroegen, dat kan allemaal overweldigend zijn als het moederschap begint.

Daarom hebben we in dit artikel besloten om je een overzicht te geven van de realiteit waarmee je als nieuwe moeder te maken krijgt. Let op en noteer deze lijst met dingen die een nieuwe moeder moet weten wanneer de tijd daar is.

Wat je moet weten als nieuwe moeder

Wat moet je als nieuwe moeder weten over borstvoeding?

Een nieuwe moeder moet in gedachten houden dat er geen beter voedsel voor haar baby is dan borstvoeding.

  • Borstvoeding voldoet aan al zijn voedingsbehoeften.
  • Het speelt een rol bij zijn emotionele en intellectuele ontwikkeling.
  • Ook versterkt het zijn immuunsysteem.

Borstvoeding heeft niet alleen meerdere voordelen voor je kind, het is ook gezond voor jou.

  • Het is aangetoond dat borstvoeding geven moeders kan helpen hun figuur na de geboorte weer terug te krijgen.
  • Het kan ook het risico op een postnatale depressie verminderen.
  • Een ander aspect dat je als nieuwe moeder in gedachten moet houden, is het houden van oogcontact en communicatie met je baby tijdens het geven van borstvoeding. Op deze manier kun je een stevige band opbouwen die alleen een moeder met haar kind kan hebben.

Houd er rekening mee dat als je besluit je baby borstvoeding te geven, dat je tepels in het begin geïrriteerd kunnen raken. Om dit te voorkomen, kan je je tepels voor de bevalling insmeren met calendula creme en zelfs tijdens de lactatie.

De eerste keer de luier verschonen, een uitdaging als nieuwe moeder

  • Wees niet ongerust als je merkt dat de eerste ontlasting van je baby donker is. Dit is volkomen normaal, hoewel het voor een nieuwe moeder beangstigend kan zijn. Deze donkere ontlasting staat bekend als meconium. Na een tijdje zul je merken dat zijn ontlasting lichter wordt.
  • Een ander detail dat nieuwe moeders vaak stress geeft, is de frequentie waarin luiers moeten worden verschoond. Over het algemeen wordt er aanbevolen om dagelijks ongeveer 12 keer de luier te verschonen. Het spreekt voor zich dat een goede hygiëne noodzakelijk is telkens wanneer een luier wordt verschoond.
  • Was de baby’s billen met warm water of met behulp van kalkhoudende olie en katoen. Een andere optie waar nieuwe moeders voor kunnen kiezen, is het gebruik van een natte handdoek. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze methode ervoor zorgt dat de gevoelige huid van de baby geen allergische reacties krijgt.
  • Om de beroemde luieruitslag te voorkomen, kan je je kind een tijdje zonder luiers laten om zijn huid te laten ademen. Dit voorkomt irritatie.
  • Als je kind eczeem heeft, dan kan je speciale crèmes gebruiken.

Die krampen!

Elke moeder die voor het eerst moeder is, heeft mensen erover horen praten, maar ze is bang dat ze deze krampjes niet gemakkelijk kan identificeren.

Maak je geen zorgen, ze zijn gemakkelijk te herkennen. Wanneer je baby ze heeft, dan zullen ze constant huilen en niet kalmeren, ongeacht welke strategie je ook probeert.

Dit ongemak dat het kind voelt wordt veroorzaakt door gas dat ze niet kunnen kwijtraken. Er zijn een aantal massages die je kunt uitvoeren om kolieken te verlichten en ze te helpen gas uit te stoten.

Je kunt de benen van je baby vastpakken en ze voorzichtig op en neer laten gaan alsof ze op een fiets trappen. Je kunt zijn buik ook met de klok mee masseren of de mierenloop techniek toepassen.

Badtijd

Zoals je weet, kun je je kind niet in bad doen totdat de navelstreng eraf valt. Je kunt hem echter nog steeds schoonmaken, met behulp van sponzen en producten die speciaal zijn ontworpen om het schoonmaken van een baby in dit stadium te vergemakkelijken.

  • Eerst moet je zorgen voor de navelstreng. Je kunt het schoonmaken met een watje gedrenkt in alcohol. Hierdoor droogt het uit en zal het er snel vanaf vallen. Je moet ook opletten dat als je een vieze geur, bloed of pus rond hun navel ontdekt, dan moet je de kinderarts raadplegen.
  • Met betrekking tot badtijd, wordt het aangeraden om het altijd op hetzelfde tijdstip van de dag te doen, bij voorkeur in de avond. Deze routine brengt niet alleen een gevoel van orde en veiligheid; het ontspant ook de baby, zodat hij beter zal kunnen slapen.
  • Het water moet ongeveer 37 ºC zijn en de ruimte moet worden verwarmd en gesloten om tocht te voorkomen. Houd een handdoek bij de hand om hem snel af te drogen voordat hij te koud wordt.

Nieuwe moeders en de slaapcyclus van de baby

Het wordt aanbevolen dat nieuwe moeders hun baby’s op hun zij leggen, omdat dit verstikking helpt te voorkomen. Het vermindert ook het risico op wiegedood.

Een andere aanbeveling is dat baby’s tot zes maanden oud in de kamer van hun ouders slapen.

Een veelgemaakte fout die nieuwe moeders maken, is het vermijden van lawaai wanneer hun kinderen overdag slapen. Het is het beste om kinderen in slaap te laten vallen met de gebruikelijke geluiden van activiteit in het huis, zodat ze eraan kunnen wennen.

Een nieuwe moeder en baby vormen een band

De realiteit is dat je kind in het begin niet goed zal slapen. Maar het is belangrijk voor hem om dag en nacht te differentiëren en duisternis te associëren met tijd om te gaan slapen.

Als ze anderhalve maand oud zijn, zullen ze hun slaappatroon in verband brengen met de licht-donkercycli. Dit maakt ze meer vatbaar om ‘s nachts te rusten.

De wieg van de baby moet enigszins schuin staan ​​om reflux te voorkomen. Deskundigen suggereren dat moeders kussens rondom de baby moeten plaatsen, zodat ze zich veilig en beschermd voelen. Gereduceerde ruimtes geven ze namelijk een gevoel van constant knuffelen.

Tranen en geschreeuw

Wat? Dacht je dat al je baby’s gehuil hetzelfde zou klinken? Welkom in de wereld van het moederschap.

Je zult verschillende soorten gehuil waarnemen die bij verschillende behoeften passen. Dit zijn de vier meest voorkomende:

  • Behoefte aan een luier verschoning.
  • Ze hebben honger of dorst.
  • Wanneer ze slaperig zijn.
  • Als ze zich te warm of te koud voelen.

Als je al deze basisbehoeften hebt nagelopen en het huilen aanhoudt, zal je dit waarschijnlijk vreemd vinden. Verwen hem gewoon even met kusjes en liefkozingen, want hierdoor zal hij zich geliefd en verzorgd voelen.

Geniet van deze momenten!

Nieuwe moeder: begin je eigen avontuur

Geconfronteerd worden met de geboorte en dan onmiddellijk beginnen met het verzorgen van een kind is een uitdaging als nieuwe moeder, omdat het enorme fysieke, mentale en emotionele inspanningen vereist.

Je zorgen maken over je onervarenheid en vermoeidheid is normaal. Dus er is niets mis met het vragen om hulp.

Niemand werd geboren met een ingebouwde moederschap-chip en er zijn ook geen magische recepten die een nieuwe moeder helpen om de beste moeder ter wereld te zijn.

Het pad is gemaakt om er overheen te reizen, geniet van het landschap! Goede reis!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.