Wanneer verschijnt het definitieve haar bij baby's?

Het definitieve haar bij baby's begint zich 3 maanden na de geboorte te bepalen. Dit type haar heeft bijzondere kenmerken. Meer informatie!
Wanneer verschijnt het definitieve haar bij baby's?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 13 november, 2022

Het definitieve haar van baby’s verschijnt meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Samen met de haarkleur is het een onderscheidend kenmerk dat bepaald wordt na een onregelmatig en langdurig proces. Elk kleintje zal anders zijn en zich in een ander tempo ontwikkelen. Er zijn echter enkele algemene criteria om in gedachten te houden. Blijf lezen om erachter te komen wanneer het definitieve haar van je baby zal beginnen te groeien.

Soorten haar tijdens het leven

De kleur en hoeveelheid haar die een pasgeboren baby heeft is grotendeels te danken aan genetica. Hormonen beïnvloeden echter de hoeveelheid haar die een pasgeboren baby heeft.

  • Lanugo: lanugo is (Engelse link) kenmerkend voor pasgeborenen en bestaat uit dunne haartjes die in de baarmoeder of in de eerste levensdagen uitvallen. Daarnaast fungeert het als een beschermende laag van het huidoppervlak door het gebrek aan lichaamsvet. Het verschijnt in de 13e week van de zwangerschap vanaf het hoofd om het hele lichaam te bedekken.
  • Haar: dit wordt gevonden op de delen van het lichaam die geen haar lijken te hebben. Ze hebben echter dunnere en kortere haren die de medullaire laag niet hebben.
  • Terminale haren: dit is het meest zichtbare en donkere haar. Het is het definitieve haar dat verschillende stadia van een cyclus vervult.

De fasen van definitieve haargroei bij baby’s

Wanneer verschijnt het definitieve haar bij baby's

In het algemeen ontwikkelt de haargroei zich rond de 30e week van de zwangerschap. Het haar van de baby begint te groeien in de baarmoeder van de moeder, waar de hormoonspiegels hoog zijn en de groei versnellen.

Na de bevalling nemen de hormoonspiegels echter versneld af en vertraagt de haargroei van de baby. Als gevolg komt het in een nieuwe groeicyclus die wordt voorafgegaan door lichte haaruitval.

De groeicyclus bestaat volgens een artikel (Engelse link) in het Journal of Cell Science uit vier verschillende fasen.

Anagene fase

De anagene fase is het begin van de stadia van haargroei. Het is ook de langste fase, die meestal 3-5 jaar duurt voor hoofdhaar.

De lengte van deze fase verschilt echter afhankelijk van het soort haar, bijvoorbeeld schaamhaar of wenkbrauwhaar. Bovendien verharen de haarzakjes haren die blijven groeien tot ze hun cyclus beëindigen en uitvallen.

Catagene fase

Aan het eind van de anagene fase begint de catagene fase, die meestal 10 dagen duurt. De haarfollikels krimpen zelfs en de haargroei vertraagt.

Hoewel het haar loslaat van het onderste deel van de haarfollikel, blijft het de laatste dagen van zijn ontwikkeling op zijn plaats. Over het algemeen bevindt slechts 5% van het haar op de hoofdhuid zich in de catagene fase.

Telogene fase

De telogene fase wordt gekenmerkt door een rustperiode van ongeveer 3 maanden. Tijdens deze fase groeien de haren niet en vallen ze niet uit.

Over het algemeen bevindt ongeveer 15% van de haren zich in deze periode.

Exogene fase

Dit staat bekend als een verlenging van de telogene fase waarin de haren van de hoofdhuid uitvallen, vaak gestimuleerd door borstelen en spoelen.

Elke fase van de haarcyclus heeft zijn eigen tijdlijn en kan worden veranderd door voeding, leeftijd en algemene gezondheid.

Een moeder met haar baby in het gras

Het laatste haar van baby’s na drie maanden

Na de geboorte verliezen baby’s bijna al hun lanugo dat zich in de baarmoeder ontwikkelde als beschermingsmethode. Daarom kunnen er rond twee maanden na de geboorte haarloze gebieden verschijnen die plaats zullen maken voor sterker haar.

Het terminale haar is het haar dat definitief zal zijn en na verloop van tijd niet meer zal veranderen of uitvallen. Op dit moment beginnen de kenmerken van het haar bepaald te worden: recht, krullend, dik of fijn.

Definitieve haarkleur

Baby’s zijn bij hun geboorte nooit blootgesteld aan zonnestralen en zijn altijd in het donker gehouden. Daarom kan de kleur van hun haar veranderen als ze in contact komen met de zon.

Deze mutatie van de tint is een geleidelijk proces en het zal lang duren voordat een definitieve haarkleur is vastgesteld. Dat wil zeggen, rond de leeftijd van 2 jaar kunnen kinderen de definitieve haarkleur presenteren.

De baby’s die bij de geboorte een lichte teint hebben, hebben meestal een meer vertraagd proces van de ontwikkeling van hun definitieve haar.

Laatste overwegingen met betrekking tot het definitieve haar bij baby’s

Babyhaar heeft de mogelijkheid om in de loop der tijd verschillende keren te veranderen, zowel in vorm als in kleur. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat het knippen van het haar rechtvaardigt om de groei en vitaliteit ervan te stimuleren.

Daarom is het knippen van het haar van pasgeborenen niet meer dan een persoonlijke keuze. Er is namelijk geen fysiologische basis voor deze praktijk. Wellicht ook interessant voor jou

Wat bepaalt de kleur van het haar en de ogen van je kind?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat bepaalt de kleur van het haar en de ogen van je kind?

In dit artikel zullen we de factoren bekijken die de kleur van het haar en de ogen van onze kinderen bepalen. Erfelijkheid speelt een belangrijke r...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Verhave BL, Nassereddin A, Lappin SL. Embryology, Lanugo. 2021 May 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252348. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30252348/

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.