Hoe knip je het haar van je baby?

Het is gebruikelijk dat ouders twijfelen over hoe en wanneer ze hun baby's eerste knipbeurt moeten geven. Maar je kunt je ontspannen! In dit artikel vertellen we je hoe je het haar van je baby kunt knippen.
Hoe knip je het haar van je baby?

Laatste update: 25 september, 2021

Het knippen van het haar van je baby kan een ontmoedigende uitdaging zijn. Toch is het met de juiste techniek mogelijk om de ervaring wat plezieriger te maken en de gewoonte te bevorderen. Wil je weten hoe? Zo ja, lees dan verder!

Wanneer moet je het haar van je baby voor het eerst knippen?

Pasgeboren haar is fijn en breekbaar (Engelse link) en heeft de neiging in de eerste weken van het leven uit te vallen. Daarom is het beter dat je minstens 3 maanden wacht voor je je baby’s haar voor het eerst knipt.

In het algemeen staan ouders te popelen om alle mijlpalen van hun kind mee te maken. Maar je hoeft je kleintje niet overhaast naar de kapper te brengen, want veel van het haar waarmee ze geboren worden zal vanzelf uitvallen.

De aanbeveling om een paar weken te wachten is gebaseerd op het feit dat het hoofdje van de baby de belangrijkste plaats is waar het warmte verliest. Het haar beschermt hem dus tegen de kou, vooral in de wintermaanden.

Bovendien helpt het knippen van haar niet om het sneller of sterker te laten groeien, ondanks populaire mythes.

Daarom moeten we verduidelijken dat er geen ideale tijd is om het haar van je baby te knippen. Deze keuze is afhankelijk van de beslissing van de ouders, gebaseerd op je wensen en gezond verstand.

Hoe knip je het haar van je baby

De stappen om het haar van je baby te knippen

In het algemeen worden baby’s geboren met een overvloed aan fijn haar op hun lichaam en hoofd, dat lanugo (Engelse link) genoemd wordt. Dit haar vervult essentiële beschermende functies en valt, als het niet meer nodig is, spontaan uit.

Als je nu besluit je baby zijn eerste knipbeurt te geven, is het goed rekening te houden met enkele tips.

1. Verzamel alle elementen

Al je benodigdheden klaar hebben liggen is een van de belangrijkste aspecten om de ervaring te laten slagen en onderbrekingen te voorkomen.

Dus, met dat in gedachten, moet je de volgende elementen in huis hebben:

 • Een handdoek
 • Een kam
 • Een schaar of apparaat om het haar te knippen
 • Een doek of cape om je baby te bedekken
 • Een zitje voor de baby (vastgebonden in zijn stoel of in de armen van een derde)
 • Een spuitfles met water
 • Een zakje of bakje om het haar in op te vangen, voor het geval je het als aandenken wilt bewaren

Bovendien is het heel handig om wat speelgoed of de fopspeen van de baby bij de hand te hebben om hem afgeleid te houden.

2. Kies het juiste tijdstip

Het is belangrijk het tijdstip te kiezen waarop je baby het meest wakker is, in een goed humeur, en met al zijn behoeften bevredigd. Dat wil zeggen, hij moet verschoond, gevoed, goed uitgerust en enthousiast zijn om een nieuwe activiteit te doen.

Dit zal een zeer positieve invloed hebben op de taak, want bij een kalme baby is de beweging door prikkelbaarheid of huilen beperkt.

De aanbeveling om tot 3 maanden te wachten met de eerste knipbeurt van je baby’s haar heeft voor een deel te maken met hun neurologische ontwikkeling. Tegen die leeftijd zijn de meeste kinderen in staat hun hoofd zelfstandig te ondersteunen (Spaanse link). En dit is beslist een sleutelelement tijdens het proces.

3. Maak er een leuke activiteit van

Baby’s reageren op de lichaamstaal van de mensen om hen heen. Daarom, als de ouders blij zijn als het gaat om het knippen van het haar van hun kind, is de kans groter dat het kind dat ook is. Liedjes zingen met een vrolijke stem kan een geweldige manier zijn om de taak voor iedereen aangenamer te maken.

Ook is het belangrijk om ze te vermaken met iets dat hun aandacht trekt. Ze een tweede kam geven om mee te spelen is een heel verstandige optie.

4. Spuit en knip het haar van je baby voorzichtig

Alvorens met een schaar te knippen, moet je het haar van je baby lichtjes bevochtigen en er langzaam een klein stukje van borstelen.

Kies dan een lok tussen je vingers en knip erboven, nooit eronder. Zo werken de vingers als schokdempers, en worden mogelijke ongelukken vermeden.

Diagonale en kleine secties knippen zijn gemakkelijker te mengen tussen rechte en lange stukken. Tegelijk moet je er rekening mee houden dat het haar langer lijkt als het nat is.

Eerste knipbeurt

Een andere manier om het haar van je baby te knippen is met de tondeuse, maar je moet heel voorzichtig en delicaat zijn.

Aanbevelingen voor het knippen van je baby’s haar

Hoewel het knippen van je baby’s haar geen groot risico inhoudt, moet je toch bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om verwondingen te voorkomen:

 • Houd het hoofd stevig vast om plotselinge en onverwachte bewegingen te voorkomen. Met dit in gedachten kan de hulp van een andere persoon nodig zijn.
 • Laat de tondeuse of schaar niet binnen het bereik van je baby.
 • Vermijd het gebruik van scheermesjes of andere mesjes om het haar te knippen.
 • Als het kind last van berg heeft, probeer dit dan te verwijderen met amandelolie en massage vóór de knipbeurt. In geen geval mag het met je vingernagels losgetrokken worden, want dan kun je per ongeluk de hoofdhuid van je kind beschadigen.

Is het nodig om het haar van je baby te knippen?

Het knippen van het haar van je baby is een kwestie van esthetiek en comfort. Het is niet nodig het te doen, en er is ook geen reden om het niet te doen. En, op dezelfde manier, is er geen vooraf bepaalde leeftijd om het uit te voeren.

Als je besluit het thuis te doen, is het belangrijk extreme veiligheidsmaatregelen te nemen om onnodige complicaties te voorkomen. Dus, als je er zin in hebt, ga je gang en geef je baby zijn eerste knipbeurt! En vergeet niet foto’s te maken! Wellicht ook interessant voor jou

Wat is berg en wanneer moet het worden behandeld?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is berg en wanneer moet het worden behandeld?

Berg is een veelgebruikte term voor een aandoening die seborroïsch eczeem wordt genoemd. Het heeft invloed op de hoofdhuid van baby's. • Verhave BL, Nassereddin A, Lappin SL. Embryology, Lanugo. 2021 May 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252348.
 • Janniger CK, Bryngil JM. Hair in infancy and childhood. Cutis. 1993 May;51(5):336-8. PMID: 8513685.
 • Neri I, Piccolo V, Cocchi G, Starace M, Patrizi A, Dika E, Piraccini BM. Hair in newborns and infants: clinical and dermoscopic evaluation of 45 cases. Br J Dermatol. 2013 Oct;169(4):896-900. doi: 10.1111/bjd.12459. PMID: 23746094.
 • García Pérez MA, Martínez Granero MA. Desarrollo piscomotor y signos de alarma. En: AEPap (ed.). Curso
  de Actualización Pediatría 2016. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2016. p. 81-93. Disponible en: https://www.aepap.org/sites/default/files/2em.1_desarrollo_psicomotor_y_signos_de_alarma.pdf