Waarom wordt mijn baby schreeuwend en huilend wakker?

Als je baby schreeuwend en huilend wakker wordt, is dat omdat hij jouw aanwezigheid of hulp nodig heeft. Je moet ze begeleiden zodat ze zich veilig voelen.
Waarom wordt mijn baby schreeuwend en huilend wakker?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 23 april, 2024

Het gehuil van een kind is het meest pijnlijke geluid voor een moeder en het geluid dat het meeste leed en zorgen veroorzaakt. Vooral tijdens hun eerste levensjaren, als het kleintje nog niet kan communiceren, kan het horen huilen en het aanschouwen van hun ongemak grote angst opwekken, omdat je niet weet hoe je hem of haar moet troosten. Als je baby in deze levensfase vaak schreeuwend en huilend wakker wordt, lees dan verder. We zullen je namelijk vertellen wat de oorzaken kunnen zijn.

Je moet in gedachten houden dat je kind door te huilen met je communiceert, je waarschuwt dat het behoeften heeft waarin moet worden voorzien, of je om steun vraagt om het te helpen zichzelf te reguleren, omdat het dat zelf niet kan.

Het belangrijkste in deze situaties is dat je rustig blijft en je baby met liefde en sereniteit toespreekt. Je stem verheffen, boos worden of wanhopig worden zal het leed van je kind alleen maar vergroten. Begrijpen wat er gebeurt zal je helpen om juist te handelen.

Ontdek waarom je baby schreeuwend en huilend wakker wordt

Een van de belangrijkste redenen waarom een baby schreeuwend en huilend wakker wordt, is het ontbreken van hun hechtingsfiguren. We mogen niet vergeten dat kinderen kwetsbare en afhankelijke wezens zijn die volwassenen nodig hebben om te overleven. Je weet dat ze thuis en veilig zijn, maar voor hun primitieve brein dreigt er gevaar.

Ze hebben je aanwezigheid nodig

Wakker worden en zichzelf alleen in het donker aantreffen kan beangstigend zijn voor je kleintje. Daarom is het meest natuurlijke mechanisme dat ze hun toevlucht nemen tot huilen om hun beschermers te waarschuwen. Bovendien krijgen baby’s rond de leeftijd van acht maanden te maken met wat bekend staat als verlatingsangst.

Waarom wordt mijn baby schreeuwend en huilend wakker
Rond de leeftijd van acht maanden is dit het moment waarop de afwezigheid van de ouders van een kind een intens gevoel van verlatenheid opwekt. Daarom is het belangrijk om dicht bij hen te zijn, zodat ze de aanwezigheid van hun ouders kunnen voelen.

Ze voelen zich ongemakkelijk en gefrustreerd

Baby’s hebben een aantal behoeften waaraan voldaan moet worden. Voedsel, hygiëne en comfort zijn fundamentele aspecten voor een zuigeling om zich op zijn gemak te voelen en in slaap te vallen. Als je kind honger heeft, een natte luier heeft, of zich warm of koud voelt, zal het zich ongemakkelijk voelen en jou nodig hebben om hem te helpen. Houd er rekening mee dat sommige kinderen veel gevoeliger zijn voor deze sensaties dan andere en dat ze vaker verzorgd moeten worden.

Hetzelfde geldt als je baby ziek is of tandjes krijgt. Pijn, koorts, hoesten en koliek zijn ongemakkelijke situaties waar je kleintje niet mee om weet te gaan. Jouw aanwezigheid en steun zijn daarom essentieel om hem te troosten en hem te helpen zich beter te voelen.

Ze kunnen niet in slaap vallen

Je baby kan schreeuwend en huilend wakker worden omdat hij moeite heeft om weer in slaap te vallen. Baby’s zijn lichte slapers en worden vaak wakker. Een geluid, een ongemakkelijk gevoel, of een verandering in de slaapfase zijn enkele redenen om wakker te worden. In dit geval is de baby nog moe, maar heeft hij nog niet geleerd om zelf weer in slaap te vallen. Daarom zijn het huilen en gillen een uiting van frustratie en een roep om hulp.

Nachtmerries

Tot slot, als je baby schreeuwend en huilend wakker wordt of geagiteerd en erg nerveus is, kan hij een episode van nachtmerries hebben gehad. Dit is een veel voorkomende parasomnie (Engelse link) bij zuigelingen, en kan al optreden als hij 12 tot 18 maanden oud is.

Als dit gebeurt, ervaart het kind zeer intense angst, schreeuwt, huilt en is geagiteerd. De episode duurt meestal enkele seconden tot enkele minuten en de zuigeling lijkt weliswaar wakker, maar is niet echt wakker. Daarom is het moeilijk ze wakker te krijgen, en als dat lukt, zijn ze erg verward.

Later, rond de leeftijd van drie jaar, kunnen ook nachtmerries optreden. In dat geval wordt de peuter wel wakker en is hij in staat zich te herinneren wat hij gedroomd heeft.

Een baby slaapt lekker bij mama
Co-sleeping kan een goede optie zijn voor je baby om weer in slaap te kunnen vallen als hij wakker wordt en zich naast zijn moeder bevindt. Dit zal echter afhangen van elk kind en elk gezin.

Wat te doen als je baby schreeuwend en huilend wakker wordt?

Nu je enkele van de meest voorkomende redenen kent waarom je baby huilend wakker kan worden, zal het voor jou gemakkelijker zijn om je baby te begrijpen en te helpen. Hier zijn echter enkele tips die behulpzaam kunnen zijn:

  • Zorg ervoor dat aan de behoeften van je baby wordt voldaan. Soms is voeden, luieren, of de baby bedekken met een dekentje voldoende om het comfort te verhogen, de baby te kalmeren en de slaap te bevorderen.
  • Overleg met je arts. Als er sprake is van een gezondheidstoestand, is het belangrijk om je kinderarts te raadplegen. Tandvleesmassages of gekoelde bijtringen kunnen bijvoorbeeld helpen bij doorkomende tandjes. Ook kunnen je knuffels, woorden en gebrabbel je baby helpen zich beter te voelen en met ongemak om te gaan.
  • Slaap dicht bij je baby. Voor kinderen is het heel rustgevend om dicht bij hun ouders te slapen. Het voelen van hun aanwezigheid helpt hen om weer in slaap te vallen na het ontwaken. Co-sleeping kan een goede optie zijn, hoewel het van elk kind en elk gezin afhangt. Ga in elk geval naar de roep van je kind als het de angst ervaart om alleen wakker te worden.
  • Zorg dat je dicht in de buurt van je kleintje bent. Soms bewegen en maken baby’s geluiden als onderdeel van de slaap en, als je een paar seconden wacht, kunnen ze weer rustig gaan slapen. Maar, voor het geval dit niet gebeurt en het huilen doorgaat, kom dan dicht bij je kleintje, aai hem, praat tegen hem of zing zachtjes voor hem. Laat hem voelen dat je er bent. Een kind laten huilen zonder er aandacht aan te besteden kan grote angst (Engelse link) opwekken.

Een kwestie van tijd

Uiteindelijk kunnen in de eerste jaren van het leven van een baby huilende ontwaakmomenten veel voorkomen. Naarmate je kind cognitief rijper wordt, zelfstandiger wordt en zichzelf leert reguleren, zal het minder behoefte hebben aan je constante steun en aanwezigheid.

Voorlopig moet je ze koesteren, zodat ze opgroeien met een geliefd en beschermd gevoel. En beantwoord natuurlijk hun geroep. Dit zal hen nu en in de toekomst veel leed besparen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Middlemiss, W., Granger, D. A., Goldberg, W. A., & Nathans, L. (2012). Asynchrony of mother–infant hypothalamic–pituitary–adrenal axis activity following extinction of infant crying responses induced during the transition to sleep. Early human development88(4), 227-232.
  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.