8 tips om het mondje van je baby te verzorgen
Je hoeft niet te wachten op de komst van tanden om te beginnen met het verzorgen van het mondje van je baby. In dit artikel vertellen we je hoe je vanaf de eerste levensdagen aandacht kunt besteden aan de mondbehoeften van je baby.
In de mond ervaart de baby veranderingen en sensaties die nodig zijn voor zijn ontwikkeling. Via dit deel van zijn lichaam maakt je kleintje kennis met de wereld waarin hij terecht is gekomen.
Borstvoeding, het doorkomen van de tanden, de eerste maaltijden en brabbelen zijn bijvoorbeeld natuurlijke processen waaraan de mond deelneemt. Daarom is het essentieel om de mond gezond te houden, zodat hij probleemloos zijn functies kan vervullen.
Let op deze tips om het mondje van je baby te verzorgen
Door de mond van je baby van jongs af aan te verzorgen, kun je veel complicaties voorkomen. Het is ook gunstig voor de juiste ontwikkeling van de structuren waaruit het bestaat. Hier zijn enkele tips om voor het mondje van je baby te zorgen en aandacht te besteden aan de behoeften van dit belangrijke deel van hun lichaam.
1. Kies voor borstvoeding
Borstvoeding geeft meerdere voordelen (Spaanse link). Naast de voedingswaarde, de bescherming van het immuunsysteem (Spaanse link) en de band tussen moeder en kind, helpt borstvoeding ook bij de verzorging van de mond van de baby. Het bevordert namelijk de juiste groei (Spaanse link) van de mondstructuren. Dit verkleint het risico op bijtproblemen in de toekomst. Bovendien leert de baby de functies zuigen, slikken en ademen.
De voedingsstoffen die borstvoeding geeft, helpen de tanden die zich in het bot vormen zich te ontwikkelen. Het calcium, fosfor en de eiwitten die moedermelk levert, zijn nodig voor de mineralisatie van de tanden (Spaanse link). In combinatie met een goede hygiëne vermindert borstvoeding het risico op tandbederf en andere aandoeningen.
2. Reinig de mond voordat de tanden komen
Het schoonhouden van de mond van je baby is essentieel voor de verzorging. Het tandvlees en de tong moeten worden gereinigd vanaf de eerste levensmaanden, zelfs voordat de eerste tand verschijnt.
Bovendien helpen we met deze praktijk het kind te wennen aan mondhygiëne als onderdeel van de dagelijkse routine. Met de massage die optreedt tijdens het reinigen van het tandvlees kunnen we ook het ongemak verlichten dat optreedt wanneer de tanden doorkomen.
3. Poets melktanden zodra ze doorkomen
Als de eerste tand doorkomt, is het tijd om hem te gaan poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Kies een klein instrument met zachte haren. De tandpasta moet fluoride bevatten en er moet een klein uitstrijkje worden gebruikt dat kleiner is dan de grootte van een rijstkorrel. Als het kind leert spugen, rond de leeftijd van 3 jaar, neemt de dosis toe tot de grootte van een linze.
Ideaal poets je de tanden twee keer per dag of na elke maaltijd. Rond de leeftijd van 3 jaar heeft het kind al zijn 20 melkelementen op. Het niet verzorgen van de gebitshygiëne van kinderen kan gaatjes, gingivitis, slechte adem, infecties en pijn veroorzaken. Hierdoor wordt de levenskwaliteit (Spaanse link) van het kind aangetast.
Gezonde melktanden helpen bij het kauwen, eten, spreken en probleemloos glimlachen. Bovendien kan het kind dan normaal met elkaar omgaan en het leren en spelen niet onderbreken door ongemak of pijn. Ook helpen tijdelijke tanden om de blijvende tanden op hun plaats te zetten op het moment dat ze worden teruggeplaatst. Dit vermindert het risico op scheve tanden of beetproblemen in de toekomst.
4. Voorkom besmetting
Gaatjes bij kinderen zijn een van de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Het is de vernietiging van de harde weefsels van de tanden door de inwerking van zuren die worden geproduceerd door micro-organismen die suikers in de voeding fermenteren. Gebrek aan mondhygiëne en overmatige consumptie van snoep zijn factoren die het ontstaan van de ziekte in de hand werken.
Overdracht van bacteriën vindt in het algemeen plaats (Spaanse link) van ouders op hun kinderen. Als volwassenen actieve gaatjes hebben, ernstig verwoeste tanden of open en onbehandelde kiezen, is de kans op besmetting veel groter. Alledaagse situaties bevorderen de overdracht van bacteriën:
- Blazen of proeven van het eten van de baby.
- Bestek of keukengerei in de mond delen.
- De baby op de mond kussen.
- Fopspenen, flessenspenen of speelgoed schoonmaken met je eigen speeksel.
- Dezelfde tandenborstel gebruiken.
- Volwassenen die hun mondhygiëne niet verzorgen en actieve gaatjes hebben.
5. Wees voorzichtig met het gebruik van de fles
Als borstvoeding niet mogelijk is, wordt de fles essentieel voor het voeden van de baby. Maar er zijn een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. De keuze is bijvoorbeeld een heel belangrijk aspect om rekening mee te houden.
- De juiste fles kiezen: je moet kiezen voor een fles die past bij de leeftijd van het kind en met een speen met kleine gaatjes die de zuiginspanning bevorderen.
- Beschermen tegen gaatjes: het gebruik van een fles met suikerhoudende vloeistoffen, zoals flesvoeding, sappen en frisdrank, bevordert het ontstaan van gaatjes. Het risico is groter als het kind lang met de speen in de mond blijft of met de fles in slaap valt.
- Verwijder de fles op tijd: langdurig gebruik kan misvormingen in de mondstructuren en spraakproblemen veroorzaken. Het kind moet er dus vóór de leeftijd van 12 maanden mee stoppen.
6. Gebruik de fopspeen op de juiste manier om voor het mondje van je baby te zorgen
Soms brengen fopspenen voordelen voor de kleine, maar er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten zodat het geen negatieve effecten heeft op de mond. Dit accessoire kan troost en rust brengen en de baby helpen om in slaap te vallen. Het helpt ook om het risico op plotselinge wiegendood (Spaanse link) te verminderen.
Het wordt aanbevolen om orthodontische modellen te kiezen die het meest lijken op de tepel van de moeder en die de mondstructuren niet vervormen. Tegelijkertijd moeten praktijken die het ontstaan van gaatjes bevorderen, zoals het onderdompelen in suiker, honing of suikerhoudende vloeistoffen, ook worden vermeden.
Net als bij de fles, moet deze op tijd worden verwijderd (op de leeftijd van 2 jaar) zodat het gebruik niet wordt verlengd en geen problemen veroorzaakt.
7. Zorg voor de voeding
De opname van nieuwe voedingsmiddelen is een belangrijk moment in het leven van baby’s. Om goed voor het mondje van je baby te zorgen, moet je verantwoordelijk omgaan met het eten en drinken dat je hem aanbiedt:
- Zorg voor gevarieerde, evenwichtige en gezonde voeding. Hiermee zorgen we ervoor dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om te groeien. Hieronder vallen calcium, fosfor en vitaminen.
- Vermijd zoete stoffen. Het toevoegen van suiker aan voedsel, het geven van snoep, suikerhoudende dranken, sappen, frisdranken, ultra-bewerkt voedsel en gebak vanaf jonge leeftijd verhoogt het risico op mondziekten, obesitas en diabetes.
- Houd rekening met de consistentie van het voedsel. In het begin van aanvullende voeding kun je kiezen voor puree en zachte texturen, maar beetje bij beetje moet er harder voedsel in. Door het kind stukjes voedsel te geven , leert het kauwen. Dit versterkt en oefent de orofaciale structuren.
8. Bezoek de kindertandarts
Het bezoeken van een kindertandarts (Spaanse link) voor de eerste verjaardag van je baby is een andere manier om voor de mond van je baby te zorgen. Daarna moet je doorgaan met regelmatige controles om de zes maanden.
Begin vandaag nog met het verzorgen van het mondje van je baby
Het verzorgen van het mondje van je baby vanaf jonge leeftijd levert veel voordelen op. Door de bovenstaande tips in de praktijk te brengen, kun je zorgen voor de gezondheid en het welzijn van je baby.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Blázquez, M. J. (2000). Ventajas de la lactancia materna. Medicina naturista, (1), 44-51.
- Monet Álvarez, D. E., Álvarez Cortés, J. T., & Gross Ochoa, V. Y. (2022). Beneficios inmunológicos de la lactancia materna. Revista Cubana de Pediatría, 94(3).
- Meza-Salcedo, R., & Pérez-Valverde, A. (2021). Beneficios de la lactancia materna. Odontología sanmarquina, 24(3), 311-312.
- Moya, M. P. (2015). Lactancia materna y su contribución al adecuado desarrollo del sistema estomatognático y sus funciones. REVISTA CIENTÍFICA SIGNOS FÓNICOS, 1(2).
- Robles-Bermeo, N. L., Lara-Carrillo, E., Herrera-Martínez, E., Bermeo-Escalona, J. R., Santillán-Reyes, A. M., Pontigo-Loyola, A. P., & Medina-Solís, C. E. (2019). Leche humana y su efecto sobre la mineralización del esmalte: revisión de literatura. Pediatría (Asunción), 46(3), 209-217.
- Hernández Bárcenas, K. A., Marulanda Rivera, J. A., Carrillo Estrada, G. Á., & Suárez Castillo, Á. Prácticas de higiene oral en niños de 0 a 36 meses de edad.
- Centeno, J. E. O. Cuidados de la salud bucodental en él bebe.
- Morales Miranda, L., & Gómez Gonzáles, W. (2019). Caries dental y sus consecuencias clínicas relacionadas al impacto en la calidad de vida de preescolares de una escuela estatal. Revista Estomatológica Herediana, 29(1), 17-29.
- Romero-González, M. A. (2019). Azúcar y caries dental. Revista Odontología Pediátrica, 18(1), 4-11.
- Diaz, C. E., Zeas, M. V., Bueno, A. C., Maldonado, E. B., Moya, J. E., Peña, E. V., … & Serrano, S. P. (2019). Síndrome de muerte súbita del lactante: una revisión narrativa. Archivos Venezolanos de Farmacologia y Terapéutica, 38(3), 340-346.
- Brunner-López, O., Fuentes-Martín, M. J., Ortigosa-Pezonaga, B., & López-García, A. M. (2019). Texturas evolutivas en la introducción de nuevos alimentos: un acercamiento teórico. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 23(2), 104-122.