Controleer de luier: wat de ontlasting van je baby zegt

De ontlasting van je baby is een constant gespreksonderwerp tijdens de luierjaren. Vandaag zullen we het hebben over wat we kunnen verwachten vanaf de eerste luierwisseling.
Controleer de luier: wat de ontlasting van je baby zegt
Luz Eduviges Thomas-Romero

Geschreven en geverifieerd door biochemicus Luz Eduviges Thomas-Romero.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel het voor sommige mensen misschien gek lijkt, is er een universeel thema voor ouders: de ontlasting van de baby. Het is zeker niet het meest voorkomende dinergesprek, maar het is belangrijk om erover te praten. We zijn het er allemaal over eens dat de kleur, consistentie en hoeveelheid je belangrijke aanwijzingen kunnen geven over de gezondheid van je baby.

Meconium: baby’s eerste ontlasting

De eerste ontlasting van de baby noemen we meconium en bestaat uit alles wat de baby in de baarmoeder binnenkrijgt. Dit omvat bijvoorbeeld vruchtwater, huidcellen en water. Meconium heeft meestal een donkergroene kleur en een plakkerige consistentie.

In de loop van een paar dagen moet de ontlasting waterig en lichter worden. Als dit niet het geval is, of als je baby de eerste paar dagen niet poept, kan dit betekenen dat hij niet genoeg voeding krijgt. Dan moet je met je kinderarts gaan praten.

Hoe vaak moeten baby’s in de eerste levensdagen ontlasting hebben?

In de eerste vier tot zes levensweken mag je verwachten dat je baby bijna na elke voeding een stoelgang heeft. De ontlasting van je baby is afhankelijk van of je borstvoeding of flesvoeding geeft, of combineert.

Met moedermelk gevoede babypoep is vaak geel en vloeibaar. Aan de andere kant kan de poep door flesvoeding donkerder en dikker zijn.

wat de ontlasting van je baby zegt

Als je baby borstvoeding krijgt, is er mogelijk minder stoelgang dan baby’s die flesvoeding krijgen. Het is ook gebruikelijk dat baby’s die borstvoeding krijgen twee tot drie dagen zonder ontlasting gaan. Als je baby er echter gelukkig uitziet en een zachte buik heeft, is hij waarschijnlijk in orde.

Aan de andere kant, als je baby flesvoeding krijgt, kan hij donkerdere, stevigere ontlasting hebben dan baby’s die borstvoeding krijgen. De ontlasting kan de consistentie van mayonaise hebben en de kleur varieert van geel tot groenachtig bruin of geelbruin.

Wat betreft de frequentie, deze baby’s poepen minstens één keer per dag. Het is belangrijk om de consistentie te controleren. Als het de vorm heeft van houtblokjes of pellets, kan dit zelfs duiden op constipatie. Het is belangrijk om met je kinderarts te praten, omdat dit een allergie kan betekenen. Als het erg is kan het zijn dat je mogelijk de babyformule moet wijzigen.

Een regenboog in de luier: hoe interpreteer je kleur in de ontlasting van je baby?

De kleur en consistentie van de ontlasting van een baby is meestal een goede indicator voor mogelijke gezondheidsproblemen (Engelse link). De eerste tip voor nieuwe ouders is om niet in paniek te raken. Vergeet ook de relatie tussen ontlasting en voedsel niet. Een rode ontlasting is misschien alleen het organische spoor van het eten van bieten bijvoorbeeld.

Dat gezegd hebbende moeten we eraan toevoegen dat als je iets ongewoons ziet, je dan niet moet aarzelen om de luier naar je kinderarts te brengen. Het kan je arts helpen een evaluatie uit te voeren. Hier zijn enkele feiten over wat elke kleur van de ontlasting van je baby zou kunnen betekenen:

De ontlasting van je baby: groen

Dit komt heel vaak voor bij baby’s die flesvoeding krijgen, en het is geen reden om je zorgen te maken. Het ijzer in flesvoeding kan de ontlasting donkergroen maken. Het kan ook betekenen dat je baby een maagvirus aan het overwinnen is. Als hij gas of ongemak heeft, kan dit betekenen dat hij allergisch is voor koemelk.

Wit of grijs

Als je je baby nog steeds borstvoeding geeft of flesvoeding drinkt als hij jonger is dan 6 maanden, als de ontlasting krijtachtig witachtig grijs is, dan moet je zeker je kinderarts bellen.

Witte ontlasting kan betekenen dat de lever niet goed werkt. Als je baby vast voedsel eet, kan dit afkomstig zijn van zijn dieet. Zo niet, dan is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Het kan om een lever- of galblaasprobleem gaan.

De ontlasting van je baby: oranje

Het eerste vaste voedsel van je baby kan oranje ontlasting veroorzaken. Meestal is dit geen probleem. Het kan ook gebeuren als de moeder bepaalde medicijnen heeft ingenomen of kunstmatig gekleurd voedsel heeft gegeten (Engelse link).

Rood

Een paar rode vlekken zijn niet erg. Er kunnen rode stippen verschijnen als de baby verstopt is en zich inspant om te poepen. Als hij net is begonnen met het eten van vast voedsel, moet je elk voedsel dat hij eet doornemen.

Als hij echt bloederige ontlasting heeft, kan dit betekenen dat hij een infectie, allergie of gastro-intestinaal letsel heeft. Daarom is het belangrijk dat je je kinderarts belt.

Zwart

Zwarte ontlasting kan worden veroorzaakt door ijzer in zijn dieet, wat niet erg is. Het kan ook betekenen dat je een ijzersupplement gebruikt. IJzer uit hemoglobine kan de ontlasting van je baby ook donker maken. Dit kan betekenen dat er darmbloedingen zijn. Als je zwarte ontlasting ziet, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan.

Geel

Als je mosterdgele ontlasting ziet, moet je weten dat dit normaal is bij baby’s die borstvoeding en flesvoeding krijgen. Als het felgeel is, kan het zijn van medicijnen of voedsel dat de moeder eet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kohn, M. H., & Wayne, R. K. (1997). Facts from feces revisited. Trends in ecology & evolution12(6), 223-227.
  • Fleisher, D., & Ament, M. E. (1977). Diarrhea, red diapers, and child abuse: clinical alertness needed for recognition; clinical skill needed for success in management. Clinical pediatrics, 16(9), 820-824.
  • Bekkali, N., Hamers, S. L., Reitsma, J. B., Van Toledo, L., & Benninga, M. A. (2009). Infant stool form scale: development and results. The Journal of pediatrics154(4), 521-526.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.