Schaadt seks tijdens de zwangerschap de baby?

Zwangerschapsseks is niet schadelijk voor de baby, zolang je een normale zwangerschap hebt en zowel jij als je kind in goede gezondheid verkeren.
Schaadt seks tijdens de zwangerschap de baby?
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Als een vrouw voor de eerste keer zwanger is, kunnen veel vragen haar overweldigen: “Welke voedingsmiddelen zijn schadelijk?” “Mag ik sporten?” Elke voorzorgsmaatregel is belangrijk als het gaat om het welzijn van je baby. Een van de meest gestelde vragen bij nieuwe mama’s is of seks tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby.

Het antwoord is nee, zolang je een normale zwangerschap hebt en zowel jij als je kind in goede gezondheid verkeren.

Als je echter meer informatie over dit onderwerp wilt, lees dan verder in dit artikel. Je vindt er interessante en waardevolle informatie die je zal helpen je twijfels (Spaanse link) op te helderen.

Enkele veelgestelde vragen over seks tijdens de zwanger

In welke stadia van de zwangerschap kan ik seksuele gemeenschap hebben?

Je kunt seksuele relaties met je partner hebben van het begin tot het einde van je zwangerschap. Tenzij je arts je om de een of andere reden andere richtlijnen geeft. Als je je goed voelt tijdens de geslachtsgemeenschap en geen ongemak ervaart, hoef je je seksuele leven niet op te geven. Bedenk dat seks, in plaats van kwaad te doen, je veel goeds kan doen in de zin van geluk, ontspanning en emotioneel welzijn.

Anderzijds wordt sommige vrouwen, tijdens bepaalde momenten van hun zwangerschap, seksuele gemeenschap met penetratie ontraden. Als je echter van intieme momenten met je partner wilt genieten, kun je genot blijven geven en ontvangen op andere manieren, zoals orale seks.

https://jebentmama.nl/gezondheid/is-het-veilig-om-seks-te-hebben-tijdens-de-kraamperiode/

Als een vrouw seks heeft tijdens de zwangerschap, voelt haar kind dan ook genot?

Deze vaak gehoorde uitspraak is waar, maar misschien niet op de manier die je je voorstelt. Telkens als een vrouw een orgasme heeft, laten haar hersenen een enorme hoeveelheid endorfines vrij die door haar bloedbaan razen.

Deze endorfines zijn opioïde neurotransmitters die door het centrale zenuwstelsel worden aangemaakt. De aanwezigheid ervan veroorzaakt sensaties van plezier, welbehagen, genot… Deze sensaties lijken op die van opioïden.

Daarom bereiken endorfinen tijdens de geslachtsgemeenschap ook de placenta. Dus onmiddellijk nadat de moeder ze aanmaakt, ontvangt de foetus ze en ervaart hij ontspanning en een zekere mate van genot.

Bereikt bij onbeschermde seks met penetratie het sperma de foetus?

Nee, de foetus wordt beschermd binnen het vruchtwater en de placenta, waar geen sperma binnendringt. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de baarmoederhals gesloten gehouden door een zeer dikke slijmlaag die we de slijmprop noemen.

De slijmprop is een gelatineachtig weefsel dat de baarmoederhals afsluit en voorkomt dat bacteriën of andere externe agentia binnendringen. Deze structuur vormt zich na de vierde week van de zwangerschap en komt pas naar buiten voor de baby geboren wordt. Het is daardoor dus een uiterst effectieve beveiliging.

Kunnen de weeën die door een orgasme worden opgewekt de bevalling vervroegen of een miskraam veroorzaken?

Veel vrouwen hebben de mythe gehoord dat je tijdens de zwangerschap beter geen seks kunt hebben omdat een orgasme weeën in de baarmoeder veroorzaakt die de zwangerschap kunnen beëindigen.

Hoewel het waar is dat deze weeën inderdaad optreden, zijn ze veel zwakker en tijdelijker dan die van een bevalling. Daarom vormen ze geen gevaar voor de voortzetting van de zwangerschap.

Als je een normale zwangerschap hebt die niet als risicovol wordt beschouwd en je arts nooit seks met penetratie tijdens de zwangerschap heeft afgeraden, is er niets te vrezen. Je kunt doorgaan met vrijen in de wetenschap dat een orgasme geen bevalling zal uitlokken (Engelse link).

Een man knuffelt zijn zwangere vrouw

Nu moeten we bedenken dat, als de zwangerschap voldragen is, de dingen veranderen. In deze tijd is het mogelijk dat de weeën die het orgasme veroorzaakt, samen met vele andere factoren, de komst van de baby versnellen. Daarom raden sommige deskundigen aan dat moeders die hun uitgerekende datum overschreden hebben geslachtsgemeenschap hebben om het proces te versnellen.

Natuurlijk gebeurt dit alleen als de zwangerschap voldragen is en de baby volledig gevormd is. Dus, nogmaals, er is geen gevaar voor je gezondheid of die van je kind.

Om te eindigen herhalen we het nog een keer: seks tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor de baby. In plaats daarvan kan het de banden van liefde en aantrekkingskracht tussen jou en je partner versterken. En het kan je aantrekkelijk, sensueel, geliefd, gewenst en gelukkig laten voelen. Wellicht ook interessant voor jou

Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?

Het hebben van seks tijdens de kraamperiode brengt een aantal risico's met zich mee. Lees snel verder om meer te weten te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral17(5), 497-501.
  • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería global12(4), 362-370.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.