Wanneer moet je de luier van je baby verschonen?

Het komt vaak voor dat ouders zichzelf afvragen wanneer ze de luier van hun baby moeten verschonen, vooral als ze voor de eerste keer ouders zijn geworden. Het antwoord hangt van veel factoren af, die we in het artikel van vandaag zullen noemen en uitleggen.
Wanneer moet je de luier van je baby verschonen?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Ideaal gezien zouden baby’s altijd comfortabel en droog moeten zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders en verzorgers weten wanneer ze de luier van hun baby moeten verschonen.

Het is een interessant onderwerp, omdat pasgeborenen ongeveer 20 keer per dag plassen. Je wilt er zeker van zijn dat je kleintje niet te veel tijd in een natte luier doorbrengt. Je wilt echter ook voorkomen dat je te vaak luiers verschoont.

Wanneer is het tijd om de luier van je baby te verschonen?

Iets dat iedereen weet, is dat elke keer als je baby poept, je de luier van je baby meteen moet verschonen. Kleine baby’s kunnen zelfs meteen na het luier verschonen poepen, wat betekent dat je ze opnieuw moet verschonen. Over het algemeen gebeurt dit na de borstvoeding.

Het is echter moeilijker om te weten wanneer je de luier van je kleintje moet verschonen wanneer hij of zij urineert. Elk kind heeft een bepaald ritme. Over het algemeen hebben baby’s de neiging om vrij vaak te plassen, vooral tijdens de borstvoeding.

Je kunt het beste een vastgesteld moment instellen om de luier van je baby te verschonen, zoals vlak voor of net na de voedingen.

Tegelijkertijd moet je je baby vlak voordat hij naar bed gaat altijd een schone luier omdoen. Dit helpt bij het voorkomen van de opeenhoping van te veel vloeistof terwijl hij of zij slaapt.

Als je naar buiten gaat, neem dan schone luiers mee voor het geval dat er behoefte is aan een verschoning voordat je thuiskomt.

Wanneer je baby last heeft van reflux en na voedingen spuugt, dan moet je hem of haar van tevoren verschonen. Als je het tegenovergestelde doet en je baby na het voeden verschoont, dan kun je meer spugen opwekken.

Luier verschonen volgens de leeftijd van je baby

Moeder verschoont de luier van haar baby

Als je een pasgeboren baby hebt, dan moet je de luier van je baby vrij vaak verschonen. Dit komt door het feit dat pasgeborenen elke twee of drie uur eten en vaak poepen.

Tegelijkertijd plassen ze ook heel vaak. Dit komt door hun inname van vloeistof, moedermelk of flesvoeding. Ze zijn ook erg gevoelig voor temperatuur en als ze het koud hebben, dan blijven ze constant plassen.

Naarmate baby’s groeien, dan neemt de hoeveelheid die ze in een keer plassen toe en neemt de frequentie van urineren af.

Zo nat zijn kan de kleine zich echt ongemakkelijk laten voelen en ervoor zorgen dat hij gaat huilen. Daarom moet je aandacht besteden aan de signalen van je baby en zo snel als nodig is verschonen.

Als de luiers van je baby een lange tijd droog blijven, dan moet je dit met je arts bespreken. Dit kan een teken zijn van een of andere onregelmatigheid of uitdroging.

Waarom is het belangrijk om de luiers van je baby tijdig te verwisselen?

Baby’s zijn gevoelig voor irriterende middelen in het luiergebied. Daarom kunnen urine en ontlasting die een tijd blijven zitten, verandering in de huid van je kind veroorzaken.

Urine en ontlasting in combinatie met het wrijven van de luier kan leiden tot het kweken van bacteriën en schimmels. Deze problemen kunnen als ze niet worden behandeld irritatie, uitbarstingen en infecties veroorzaken. Het is de moeite waard om te vermelden dat sommige baby’s vatbaarder zijn voor deze problemen dan anderen.

Houd er ook rekening mee dat luiers slechts een bepaalde hoeveelheid vloeistof kunnen absorberen. Als de urine van je kind deze limiet overschrijdt, dan zal de luier daardoor overlopen en veroorzaken dat andere delen van het lichaam en kleding van je kind nat worden. Als je kind slaapt, dan zal ook zijn of haar bed nat worden.

Je moet je baby vlak voordat hij naar bed gaat altijd een schone luier omdoen. Dit helpt bij het voorkomen van de opeenhoping van te veel vloeistof terwijl hij of zij slaapt.

Moet je de luier van je baby verschonen terwijl hij of zij slaapt?

Als je baby ‘s nachts slaapt, dan is het het beste om zijn of haar luier niet te verschonen. Als je dit wel doet, dan kan de slaapcyclus van je kind worden onderbroken.

Je kunt echter wel van nachtelijke voedingen profiteren om je baby te verschonen. Dit kan ervoor of erna.

Dat gezegd hebbende, als je baby overdag slaapt en je merkt dat een luierverschoning nodig is, dan is het goed om hem of haar wakker te maken.

Doe dit met muziek of met je zachte stem, en dit zal je kleintje helpen om zich aan te passen aan daglicht en het feit dat het overdag is.

Wat moet je doen tijdens het verwisselen van de luier?

Plezier maken tijdens het luier verschonen

Wanneer de tijd voor de luierverschoning komt, dan kun je van het moment profiteren om de zintuigen van je baby te stimuleren. Dit betekent de gelegenheid leuk maken door te zingen, praten, muziek spelen, enz. Dit alles helpt bij het aanpassingsproces.

Bewaar altijd alles wat je nodig hebt voor elke luierverschoning op een specifieke plek en binnen handbereik. Dit omvat schone luiers, doekjes, zalven en crèmes, etc.

Op deze manier zul je niet in de war raken als je bij elke verschoning naar dingen moet zoeken. Zorg er op dezelfde manier voor dat je deze spullen bij je hebt als jij en je baby het huis uit gaan.

Het is ook belangrijk dat je de juiste luier gebruikt, afhankelijk van de leeftijd en de grootte van je baby. Luiers mogen niet te groot of te klein zijn. Dit zorgt voor comfort en voorkomt schuren en irritatie als luiers te strak zitten.

Luiers die te groot zijn, kunnen daarentegen tot lekkage leiden. De luier van je kleintje kan ook naar beneden zakken of draaien als hij te groot is.

Concluderend, het is niet altijd gemakkelijk om het juiste moment voor luierverschoning te bepalen. Met deze eenvoudige handleiding weet je echter zeker dat je de juiste zorg en hygiëne geeft die je baby nodig heeft wanneer hij of zij het nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K. Association between the frequency of disposable diaper changing and urinary tract infection in infants. Clin Pediatr (Phila). 2009 Jan;48(1):18-20.
  • Wesner E, Vassantachart JM, Jacob SE. Art of prevention: The importance of proper diapering practices. Int J Womens Dermatol. 2019 Mar 3;5(4):233-234.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.