Wanneer begint een baby zijn hoofdje op te tillen?
Veel nieuwe ouders vragen zich af; wanneer begint een baby zijn hoofdje op te tillen? Je moet echter geduldig zijn en wachten. De natuurlijke processen van lichamelijke ontwikkeling mogen niet worden versneld.
Tijdens hun eerste levensjaar worden kinderen ondergedompeld in een proces van onophoudelijke fundamentele ontwikkeling. Dit omvat verschillende systemen van hun lichaam en omvat natuurlijk ook het zenuwstelsel en de motorische ontwikkeling.
Naarmate de maanden verstrijken, leren baby’s hun lichaam beter te beheersen, naarmate hun spieren omvang, kracht en uithoudingsvermogen krijgen.
Wanneer begint een baby zijn hoofdje op te tillen?
De motorische ontwikkeling van een kind begint precies wanneer de spieren hem toestaan zijn hoofdje omhoog te houden. Dit begint in het algemeen vanaf de vierde levensmaand.
Men moet echter altijd in gedachten houden dat groeiparameters kunnen variëren zonder een probleem voor baby’s te vormen.
Voordat het kind 3 of 4 maanden oud is, kan hij pogingen doen om zijn hoofdje op te tillen. Hij probeert het in die positie te houden, maar hij kan dit niet langer dan een paar seconden volhouden. In deze maanden begint de baby door louter reflexen deze beweging te maken en worden het steeds meer bewuste en permanente acties.
Zodra hij deze vaardigheden beheerst, zal de ontwikkeling van de baby doorgaan via de spieren van de schouder en rug, wat ervoor zal zorgen dat hij kan blijven zitten. Later zullen ook zijn ledematen sterker worden. Dit is noodzakelijk voor hem om te leren lopen.
Samengevat worden de bewegingen die de baby in de tijd leert als volgt geordend:
- 1ste maand: controle van de richting van het hoofd om naar dingen te kijken.
- 2de en 3de maand: controle krijgen over lichaam en ledematen, maar zonder ze op een gecoördineerde manier te beheersen.
- 4de tot 6de maand: dit is het moment waarop de baby gewoonlijk leert om zijn hoofdje op te tillen en omhoog te houden.
- Vanaf de 6de maand: vanaf hier beginnen de bewegingen van de baby meer opzettelijk te worden en naarmate hij meer kracht krijgt, leert hij op eigen kracht te bewegen. Eerst kruipt hij, en dan zal hij gaan lopen.
Kan ik mijn baby helpen om zijn hoofdje op te tillen?
Hoewel ze het proces niet kunnen versnellen, kunnen ouders tot op zekere hoogte hun baby’s helpen met bepaalde maatregelen om zich voldoende fysiek te ontwikkelen. Deze variëren van ze zachtjes te ondersteunen tot het uitvoeren van enkele zachte oefeningen.
Na verloop van tijd zullen zijn spieren sterker worden en de nodige kracht krijgen om verschillende lichaamsdelen te ondersteunen.
Het beste om te doen, als baby’s ongeveer 6 tot 8 maanden oud zijn, is om ze op hun buik te laten liggen. Op deze manier proberen ze, om hun omgeving te onderzoeken, hun hoofd zelfstandig op te heffen en zo hun spieren beetje bij beetje te versterken.
Een andere kleine oefening is om je baby op zijn buik te leggen en hem bij zijn handen te houden, waarbij hij voorzichtig gaat zitten. Maar dit is erg belangrijk: zorg ervoor dat je niet teveel kracht gebruikt om deze actie uit te voeren.
De motorische ontwikkeling van kinderen begint precies op het moment dat de spieren toestaan dat ze hun hoofd omhoog houden.
Wat als een baby zijn hoofdje niet optilt?
Sommige baby’s hebben wat vertraging in hun motorische ontwikkeling zonder dat dit een groot probleem betekent. Als je baby echter 3 tot 4 maanden oud is en je denkt dat hij op dit punt niet zo ver is gekomen als hij zou moeten doen, raadpleeg dan je kinderarts of bespreek het bij je volgende bezoek aan het consultatiebureau.
Om te overwegen..
- Totdat baby’s hun bewegingen volledig kunnen beheersen, moet je hun bewegingen goed in de gaten houden.
- Je moet ook bepaalde maatregelen nemen en plotselinge bewegingen vermijden.
- Zorg dat je het hoofdje niet laat hangen als hij het zelf niet kan ondersteunen.
- Wees ook voorzichtig met springstoeltjes, loopstoeltjes en allerlei soorten speelgoed waarbij het gaat om bewegingen waarvoor ze misschien niet zijn voorbereid.
- Om onnodige verwondingen of complicaties te voorkomen, wees altijd zeer voorzichtig en ondersteun zijn hoofdje totdat hij het zelf kan.
Zodra baby’s leren hun hoofd op te tillen en het rechtop kunnen houden, zullen ze binnen korte tijd andere vooruitgang tonen. Hun nieuwsgierigheid om te bewegen en de wereld te verkennen zal toenemen.
Zeker binnen een paar maanden zullen ze beginnen te kruipen. Begeleid hen en zorg voor hen in deze prachtige fase van het leven!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centers for Disease Control and Prevention (2022). Important Milestones: Your Baby By Four Months. Recuperado el 27 de marzo de 2023 en: https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-4mo.html
- García M. A., Martínez M. A. (2016). Desarrollo piscomotor y signos de alarma. Asociación Española de Pediatría. Recuperado el 16 de marzo de 2023 de: https://www.aepap.org/sites/default/files/2em.1_desarrollo_psicomotor_y_signos_de_alarma.pdf.
- Gómez D., Pulido I., Fiz, I. (2015). Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatr Integral, 19(9), 640.e1-640.e7. Recuperado de: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-11/desarrollo-neurologico-normal-del-nino/
- Kara Y. A. E., Gümüs B. M., Turkay A. H. (2013). Pediatricians’s attitude about the use of infant walkers. Arch Argent Pediatr, 111(6). Recuperado de: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752013000600012&lng=en&nrm=iso&tlng=en
- MedlinePlus (s.f.). Bebé prematuro. Recuperado el 16 de marzo de 2023 de: https://medlineplus.gov/spanish/prematurebabies.html
- Pérez J. L., Rodríguez G. (2013). Relación entre la postura en prono y la adquisición del sostén cefálico a los 3 meses. Anales de Pediatría, 79(4), 241-247. Recuperado de: https://www.analesdepediatria.org/en-relacion-entre-postura-prono-adquisicion-articulo-S1695403313000180