Waarom meten kinderartsen het hoofd van je baby bij de geboorte?
De cephalische omtrek is de meting van het hoofd van je baby die wordt uitgevoerd bij de geboorte en bij elke gezondheidscontrole. Het doel van deze praktijk is om veranderingen in de grootte van de schedel te detecteren, microcefalie en macrocefalie genoemd.
Wanneer het hoofd van het kind een abnormale grootte heeft, kan dit een indicatie zijn van een ziekte van het zenuwstelsel. Het is daarom belangrijk om het kind nauwlettend te volgen en de noodzaak van aanvullende studies of het raadplegen van andere specialisten te evalueren.
In dit artikel vertellen we je daarom waarom de eerste meting van de hoofdomtrek zo belangrijk is.
Waarom is het belangrijk om het hoofd van je baby op te meten?
De grootte van het hoofd van een baby bij de geboorte geeft artsen een idee van hoe het zenuwstelsel zich tijdens de zwangerschap heeft ontwikkeld.
Om dit idee beter te begrijpen, moeten we begrijpen uit welke structuren dit systeem bestaat en hoe het zich ontwikkelt in de baarmoeder.
Anatomie van het centrale zenuwstelsel (CZS)
Het centrale zenuwstelsel bestaat uit verschillende structuren, waaronder we het volgende kunnen benadrukken:
- De grote hersenen.
- Het cerebellum, de hersenstam, het ruggenmerg.
- Cerebrospinale vloeistof (circuleert in reservoirs of kanalen).
- De schedel (botten en kraakbeen).
Foetale ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel
In die gevallen waarin de hersenen enige verandering ondergaan en zich niet goed ontwikkelen, zal dit ook de groei van de botten van het hoofd beïnvloeden. Wanneer de moeder bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap een bepaalde infectie oploopt, kan de baby geboren worden met een kleinere schedel dan normaal. Dit staat bekend als microcefalie.
Op zijn beurt kan er een soort obstructie optreden in het systeem van kanalen die het hersenvocht vervoeren. Daardoor hoopt deze inhoud zich op in het gebied vóór de blokkade en oefent druk uit op andere structuren.
Indirect veroorzaakt dit een ‘uitrekken’ van de schedelholte. Als gevolg daarvan zal de baby geboren worden met een schedel die groter is dan normaal. Dit staat bekend als macrocefalie.
In beide gevallen wordt de baby geboren met een abnormale hoofdomtrek. Hoewel dit op zich geen probleem is, geeft het aan dat er enige verandering is opgetreden tijdens de foetale neurologische ontwikkeling.
Hoe meten artsen het hoofd van je baby en waarom?
Hoofdomtrek is een eenvoudige meting van de omtrek van het hoofd van de baby. Artsen gebruiken een zacht meetlint, dat ze rond de schedel plaatsen in het gebied met de grootste omtrek. Deze bevindt zich ter hoogte van het voorhoofd (voor), de slapen (zijkanten) en het achterhoofd (achter).
Idealiter zouden artsen de procedure moeten uitvoeren met het hoofd van de baby rechtop. Omdat dit bij pasgeborenen echter heel moeilijk te bereiken is, nemen ze het met de baby op zijn rug liggend op de onderzoekstafel.
Hoewel veel baby’s huilen tijdens het eerste onderzoek in de verloskamer, is dit geen indicatie van enig risico of lichamelijke aandoening.
Het belang van het uitvoeren van deze meting in de eerste 24 uur na de geboorte (Engelse link) is om indirect te kunnen evalueren hoe het centrale zenuwstelsel zich in de baarmoeder heeft ontwikkeld.
Het zal ons ook waarschuwen voor elke mogelijkheid van syndromale aangeboren ziekten (die bestaande uit verschillende defecten), zoals het syndroom van Down.
De grootte van het hoofd van je baby
Hoofdomtrek, gewicht en lengte (hoogte) maken deel uit van de ‘intra-uteriene geschiedenis’ van je baby. Met deze metingen kunnen we afleiden of de baby is blootgesteld aan risicofactoren voor ziekte en dienovereenkomstig handelen.
Om erachter te komen of de baby is geboren met een hoofd van voldoende grootte of niet, moeten we dus altijd de bijbehorende groeigrafieken raadplegen. In deze grafieken vinden we de meetgegevens van honderden kinderen uit verschillende delen van de wereld, waardoor we de gemiddelde groei voor elke leeftijd en elk geslacht konden inschatten.
Wanneer we de hoofdomtrek van de baby meten, moeten we deze gegevens vergelijken met de tabellen en het percentiel definiëren waar het kind zich bevindt. Op deze manier kunnen we namelijk zien of de baby een schedel van gemiddelde grootte heeft of niet.
We definiëren nu de 3 mogelijkheden:
- Normocephalisch: wanneer het hoofdomtrekpercentiel tussen 3 en 97. ligt
- Microcefalisch(Engelse link): wanneer het percentiel lager is dan 3
- Macrocephalisch: wanneer het percentiel hoger is dan 97
Eventuele problemen
Microcefalie en macrocefalie kunnen om verschillende redenen voorkomen. Dit kunnen problemen zijn die de hersengroei rechtstreeks beïnvloeden (primaire defecten genoemd) of om andere redenen veranderingen in de hoofdomtrek veroorzaken (secundaire defecten genoemd).
Oorzaken van microcefalie
De meest voorkomende oorzaken van neonatale microcefalie zijn de volgende:
- Genetische syndromen, zoals het syndroom van Down, Edwards of Patau.
- Primaire ontwikkelingsstoornissen in de hersenen
- Perinatale infecties, zoals waterpokken, toxoplasmose of rubella
- Zika-virus
- Blootstelling aan toxines of straling tijdens de zwangerschap
- Ernstige intra-uteriene ondervoeding
Oorzaken van macrocefalie
De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken van neonatale macrocefalie:
- Familiale macrocefalie
- Genetische hersenafwijkingen
- Sotos-syndroom
- Achondroplasie
- Neurofibromatose
- Hematomen, cysten of hersenbloedingen
- Congenitale hydrocephalus
- Encefale tumoren
Over het belang van het meten van het hoofdje van een baby
Artsen bepalen de hoofdomtrek door het hoofd van een baby te meten. Het stelt hen vervolgens in staat om af te leiden of de hersenen zich in de baarmoeder correct hebben ontwikkeld.
Het is een eenvoudige, goedkope, minimaal invasieve en pijnloze strategie voor de vroege detectie van belangrijke pathologieën bij pasgeborenen. Bovendien zal het soms waarschuwen voor de mogelijkheid van andere bijbehorende defecten, zoals die welke deel uitmaken van syndromen.
Het meten van de hoofdomtrek bij de geboorte is erg belangrijk, maar het is iets dat ook bij elke volgende gezondheidscheck moet plaatsvinden. Sommige pathologieën zijn evolutionair en hebben een lange tijd nodig om zich te manifesteren. Met deze eenvoudige meting kunnen we ze detecteren voordat ze een moeilijk op te lossen probleem worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Organización Mundial de la Salud (OMS). Microcefalia. [internet] Año 2018. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/microcephaly [Acceso julio 2021]
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades (CDC). Datos sobre la microcefalia. [internet] Año 2020. Disponible en: https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/birthdefects/microcephaly.html [Acceso julio 2021]
- Álvarez Molinero M, Gómez Andrés D. Alteraciones del perímetro cefálico: macrocefalia y microcefalia. La importancia y el dilema de las alteraciones del perímetro craneal. Pediatr Integral 2020; XXIV (7): 357 – 366. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2020-10/alteraciones-del-perimetro-cefalico-macrocefalia-y-microcefalia/ [Acceso julio 2021]
- Martí Herrero M, Cabrera López JC. Macro- y microcefalia. Trastornos del crecimiento craneal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neurología Pediátrica. [internet] Año 2008. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/25-macromicrocefalia.pdf [Acceso julio 2021]
- Garcia Aguado J. Gráficas de crecimiento y percentiles. [Internet] Año 2013. Disponible en: https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/graficas-crecimiento-percentiles [Acceso julio 2021]