Postnatale symptomen die je niet mag negeren

Bloeding, depressie, infecties en arteriële hypertensie zijn enkele voorbeelden van ziekten die in de postpartumperiode kunnen optreden. Dus, hier zijn de postnatale symptomen die je niet mag negeren.
Postnatale symptomen die je niet mag negeren

Laatste update: 16 augustus, 2021

Postnatale symptomen kunnen nogal variëren, maar er is een klein deel ervan dat je nooit over het hoofd mag zien. Een simpele temperatuurstijging kan al het gevolg zijn van een infectie, net als bijvoorbeeld de aanwezigheid van stinkende vaginale afscheidingen.

Het is belangrijk om al deze veranderingen te leren herkennen om vroeg naar een dokter te gaan. Op die manier heb je de mogelijkheid om de incidentie van complicaties te verminderen.

Post-partumbloeding

Postpartumbloeding is een van de complicaties waar artsen en patiënten zelf het meest op moeten letten. Zoals de naam al aangeeft, is het een aanzienlijk bloedverlies na de geboorte van de baby. Het gemiddelde volume is ongeveer 1 liter, maar belangrijker dan de hoeveelheid zijn de klinische manifestaties.

Naast bloedingen is er een verlaging van de bloeddruk, koude in de ledematen, huid- en mucosale bleekheid, verhoogde hartslag en verminderd bewustzijn.

Volgens sommige onderzoeken (Spaanse link) zijn er twee soorten postpartumbloedingen. Het primaire type komt voor in de eerste 24 uur na de bevalling, terwijl het secundaire type optreedt vanaf dat moment tot 6 weken na de bevalling.

Postnatale symptomen: hoge bloeddruk

Een arts die de bloeddruk van een vrouw meet.
Postpartum bloeddrukcontroles zijn belangrijk.

De kans is groot dat als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had, je arts dit tijdens een van je bezoeken heeft vastgesteld. Het is echter ook mogelijk om deze aandoening te ontwikkelen nadat de baby is geboren, hoewel het meestal een geval is van pre-eclampsie na de bevalling, zoals we hieronder zullen bespreken.

Pre-eclampsie

Volgens een publicatie van Mayo Clinic (Engelse link) treedt pre-eclampsie meestal op in de eerste 48 uur na de bevalling. Net als bij gevallen die zich voordoen tijdens de zwangerschap, zijn de belangrijkste postnatale symptomen zwelling van de ledematen en hoofdpijn.

Diagnose vereist bevestiging van verhoogde bloeddruk en de aanwezigheid van overvloedig eiwit in de urine. Onder normale omstandigheden bevat deze vloeistof geen moleculen zo groot als eiwitten.

Vreemd gedrag

Deze gedragingen hebben meestal te maken met een klinische aandoening die postpartumpsychose wordt genoemd. Zoals elke psychotische crisis, brengen postnatale symptomen veranderingen in persoonlijkheid en veranderingen in de perceptie van de werkelijkheid met zich mee.

Sommige wetenschappelijke onderzoeken (Spaanse link) verklaren dat getroffen vrouwen hallucinaties, prikkelbaarheid, angst, concentratieproblemen en agitatie kunnen vertonen. Deskundigen weten zelfs dat iedereen die aan deze aandoening lijdt een hoger risico heeft op zelfmoord of kindermoord, dus medisch of psychologisch overleg is erg belangrijk.

Ernstige of aanhoudende hoofdpijn

Hoofdpijn is een enigszins niet-specifiek symptoom, maar het is een van de postnatale symptomen die je nooit over het hoofd mag zien. De oorzaken zijn zeer variabel en sterk afhankelijk van de context, vooral het tijdstip van aanvang.

Sommige moeders die tijdens de bevalling epidurale anesthesie krijgen, kunnen hoofdpijn ervaren als een complicatie van de procedure (Spaanse link), waarvoor er enkele specifieke medicijnen zijn.

Andere oorzaken zijn slaapgebrek en angst, wat kan leiden tot een klinische aandoening die bekend staat als spanningshoofdpijn. Hetzelfde geldt in gevallen van aanhoudende verhoging van de bloeddruk en emotionele factoren.

Kortademigheid of pijn op de borst

Kortademigheid of dyspnoe tijdens de postpartumperiode is niet normaal. In ernstige gevallen kunnen begeleidende postnatale symptomen bleekheid, koude in de ledematen en blauwheid in de ledematen omvatten.

Sommige van deze klinische beelden worden acuut respiratoir distress syndroom in het kraambed genoemd. Sommige onderzoeken suggereren (Spaanse link) dat het te wijten is aan problemen met het immuunsysteem, die te maken hebben met een hoger risico op ernstige luchtweginfecties. In het laatste geval is het optreden van koorts en hoesten met slijm gebruikelijk.

Vieze geur van de afscheiding

Een van de meest opvallende postnatale symptomen is lochia. Dit zijn normale vaginale afscheidingen die een combinatie van bloed en slijm bevatten en die in de loop van de dagen geleidelijk van uiterlijk veranderen.

Wanneer lochia een vieze geur krijgt, kan zich een infectie ontwikkelen in het inwendige weefsel van de baarmoeder (endometrium). Volgens de MSD-handleiding (Engelse link) kan puerperale endometritis gepaard gaan met koorts, pijn in de onderbuik en malaise.

Extreem verdriet

Een vrouw met postpartumdepressie die haar baby vasthoudt en droevig in de verte kijkt.
Het kan even duren voordat een postpartumdepressie optreedt.

Hoewel vrouwen na de geboorte van hun baby negatieve gevoelens kunnen ervaren, is het nooit normaal om extreem verdrietig te zijn. Dit wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van postpartumdepressie.

Interessant is dat volgens sommige onderzoeken (Spaanse link) de symptomen meestal niet beginnen in de eerste paar dagen van de postpartumperiode. In feite beginnen ze meestal tussen de eerste en de zesde maand, dus soms kan de precieze diagnose verwarrend zijn.

Postpartumdepressie is een ernstige diagnose, omdat het een aanzienlijke impact kan hebben op de ontwikkeling van de baby en de gezinsomgeving in het algemeen. Volgens dezelfde studie die we al noemden, omvat de aanpak farmacologische en niet-farmacologische aspecten, zoals veranderingen in levensstijl en mentale therapie.

Buikpijn

Buikpijn is een enigszins niet-specifieke term die over het algemeen wordt geassocieerd met buikpijn in de middelste en bovenste delen. Deze plaats staat bekend als de bovenbuik of epigastrium en het symptoom wordt epigastralgie genoemd.

Af en toe kan de pijn daar ontstaan of secundair verschijnen vanuit een focus van intensere pijn elders in de buik. Er zijn bijvoorbeeld gevallen van pancreatitis gemeld (Spaanse link) na een keizersnede. Enkele oorzaken van acute chirurgische buik (Spaanse link) in dit stadium zijn blindedarmontsteking en cholecystitis.

Postnatale symptomen: koorts

Het meest logisch is dat het begin van koorts het gevolg is van een infectie. Dit postnatale symptoom is een natuurlijke reactie van het lichaam op de aanwezigheid van schadelijke ziektekiemen, hoewel een kleiner deel van de gevallen zelfs bij afwezigheid kan voorkomen.

De meest voorkomende infecties in het kraambed zijn de volgende:

In het geval van postnatale symptomen, is het belangrijk om een arts te raadplegen

Elk van de aandoeningen die we hebben genoemd, kan ernstige complicaties veroorzaken. Daarom is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Ga bij een van deze symptomen dus zo snel mogelijk naar de dokter en vermijd zelfmedicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.