Wat is intra-uteriene groeivertraging?

Intra-uteriene groeivertraging is een aandoening waarbij de foetus niet op een correcte manier ontwikkeld. Ontdek meer over intra-uteriene groeivertraging en de mogelijke oorzaken van het verschijnen ervan. Bovendien leggen we uit wat je kunt doen om je kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten.
Wat is intra-uteriene groeivertraging?

Laatste update: 23 november, 2019

De zwangerschap is een van de meest aangename momenten in het leven van een vrouw. Het is echter ook een fase met risico’s en zorgen. Een van de complicaties die kan optreden is intra-uteriene groeivertraging.

Hoewel zeldzaam, is het nog steeds belangrijk om van deze aandoening op de hoogte te zijn. Deze complicatie zorgt ervoor dat de foetus een grootte heeft die onder het gemiddelde is.

Hieronder presenteren we de factoren die dit probleem veroorzaken en gaan we in op de prognose voor baby’s die aan intra-uteriene groeivertraging lijden.

Wat is intra-uteriene groeivertraging?

Dit probleem, ook bekend als IUGR, is een medische aandoening die aangeeft dat de groei van een baby onder de normale normen ligt. Het is belangrijk om te vermelden dat deze baby’s niet alleen klein zijn, maar de snelheid van hun groei in de baarmoeder vertraagd is.

De gevolgen van intra-uteriene groeivertraging zijn onder meer een laag geboortegewicht en andere complicaties bij de geboorte. Een laag geboortegewicht verwijst naar dat onder de 2,6 kilo.

Soorten intra-uteriene groeivertraging

Foetus in de baarmoeder

De classificatie van intra-uteriene groeivertraging hangt af van de oorsprong van de afwijking. Baby’s die last hebben van symmetrische of intrinsieke IUGR zijn typisch voor bepaalde chromosomale defecten.

In dit geval is er een verminderde groei van het hele lichaam, ledematen, buik en hoofd.

Extrinsieke of asymmetrische intra-uteriene groeivertraging kan ook optreden, meestal vanwege een onregelmatigheid in de placenta. In dit geval kan het hoofd zich normaal ontwikkelen, terwijl de buik en ledematen klein blijven.

Tegelijkertijd is er een ander type intra-uteriene groeivertraging dat gecombineerd wordt. In dit geval is de aandoening het gevolg van onbekende oorzaken. Het is belangrijk om erop te wijzen dat niet alle kleine baby’s last hebben van IUGR.

Het is daarom belangrijk om factoren zoals genetische problemen uit te sluiten. Als de ouders klein zijn, dan is de baby waarschijnlijk ook klein. Tegelijkertijd kan de kleine omvang van een baby het gevolg zijn van andere pathologieën.

Oorzaken van intra-uteriene groeivertraging

De oorzaken van deze complicatie kunnen divers zijn. Over het algemeen heeft het te maken met de slechte werking van de placenta. Dit orgaan verbindt de moeder en de foetus en beheert de voedingsstoffen die baby’s nodig hebben.

Als de placenta echter niet goed functioneert, dan veroorzaakt dit intra-uteriene groeivertraging. Andere factoren kunnen deze aandoening ook veroorzaken. We zullen ze hieronder in meer detail bekijken.

Omgevingsomstandigheden

Experts zijn van mening dat zwangere vrouwen die op grotere hoogte wonen, meer kans hebben op het krijgen van kleine baby’s.

Dit kan te wijten zijn aan de hoeveelheid zuurstof in de lucht, die lager is op grote hoogten. Iets soortgelijks gebeurt met toekomstige moeders die in zeer vervuilde steden wonen.

Intra-uteriene groeivertraging is een medische aandoening die aangeeft dat de groei van een baby onder de normale normen ligt.

Schadelijke gewoonten

Een andere oorzaak van intra-uteriene groeivertraging kan de schadelijke gewoonten van de moeder zijn, bijvoorbeeld roken tijdens de zwangerschap, drugsmisbruik en alcoholmisbruik. Deze verslavingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor baby’s, waaronder een zeer laag geboortegewicht.

Ziekten

Ziekten zoals arteriële hypertensie, hartafwijkingen en metabole veranderingen kunnen ook de oorzaak zijn. Elk van deze aandoeningen kan de hoeveelheid zuurstof, vitamines en mineralen die de placenta bereiken verminderen. Als gevolg hiervan kan de foetus zich niet adequaat ontwikkelen en daarom aan IUGR lijden.

Bovendien, als de moeder medicijnen voor deze problemen gebruikt, dan is er een verhoogd risico op IUGR. Op dezelfde manier kunnen slechte voeding, vermoeiende taken en gebrek aan informatie allemaal tot onder-normale geboortegewichten leiden.

Andere oorzaken van intra-uteriene groeivertraging

Andere oorzaken die deze aandoening kunnen veroorzaken, zijn genetische veranderingen zoals het syndroom van Down en het syndroom van Turner. IUGR kan ook het gevolg zijn van de misvorming van foetale organen, infecties in de baarmoeder en zelfs gevallen van meervoudige geboorte.

Hoe wordt IUGR gediagnosticeerd?

Vrouw krijgt een echo

Om deze aandoening op te sporen en te diagnosticeren, moeten moeders de juiste prenatale controles en echo’s ondergaan. Hierdoor kunnen artsen observeren of het bloed correct naar de placenta stroomt, evenals het gedrag van dit orgaan.

Deze procedures zijn eenvoudig en routinematig en vormen dus geen risico. Ze zijn namelijk van fundamenteel belang om grotere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de kansen om met IUGR te overleven?

In de meeste gevallen verbeteren baby’s die deze aandoening ervaren snel na de geboorte. Afhankelijk van hun gewicht kunnen artsen aanbevelen baby’s in een couveuse te observeren totdat ze zelfstandig kunnen eten en voldoende aankomen.

Concluderend is intra-uteriene groeivertraging een aandoening die in elke fase van de zwangerschap kan voorkomen.

De oorzaken zijn divers en een goede prognose is mogelijk. In het ideale geval moeten moeders de indicatie van hun arts volgen en alle prenatale controles ondergaan, zoals aangegeven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.