5 tips om je kinderen te leren zelfstandig te eten

Ervoor zorgen dat kinderen zelfstandig eten is geen makkelijke taak. In het volgende artikel zullen we het over een aantal punten hebben die helpen bij deze belangrijke overgang.
5 tips om je kinderen te leren zelfstandig te eten
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 december, 2018

Door kinderen te leren zelfstandig te eten hebben ouders meer tijd voor dagelijkse taken. Het betekent ook dat alle gezinsleden tegelijkertijd kunnen eten.

Om dit mogelijk te maken moet je aanwezig zijn wanneer je kind leert zelfstandig te eten.

Het belangrijkste is dat je extra aandacht besteedt aan het snijden van het eten in kleine stukjes om stikken te voorkomen. Daarnaast zal het prijzen van je kind hem motiveren om te blijven proberen.

Kinderen zijn na 12 tot 15 maanden, afhankelijk van de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, in staat om een lepel vast te houden en naar hun mond te brengen. Dit is dan ook het moment dat het kind grote stappen kan zetten naar deze overgang.

Na twee jaar kunnen kinderen normaal gesproken een vork gebruiken. We bevelen je aan om het voedsel voorlopig nog wel zelf te snijden. Het gebruiken van een mes kan gevaarlijk zijn en moet altijd onder toezicht gebeuren.

5 tips om je kinderen te leren zelfstandig te eten

Om je kleine zelfstandig te laten eten is het nodig om een aantal strategieën toe te passen. Hier zijn een aantal tips:

1. Bied eten aan dat ze met hun handen kunnen eten

De eerste stap voor kinderen om zelfstandig te kunnen eten is het eten van voedsel met hun handen. Deze moeten in kleine stukjes gesneden worden waar ze makkelijk op kunnen kauwen en door kunnen slikken. Daarnaast moet het voedsel zijn dat makkelijk oplost in hun mond.

Wanneer het kind ouder is en weet hoe hij dingen met zijn handen kan pakken kan je hem het beste laten wennen aan bestek. Om dit mogelijk te maken moet je het voedsel in kleine stukjes snijden en het kind een plastic vork geven.

Bied eten aan dat ze met hun handen kunnen eten om je kind zelfstandig te leren eten

Er zijn een aantal etenswaren die makkelijk te eten zijn voor je kleintje. Dit kan stukjes rijp fruit zijn zoals banaan, mango of perzik, gekookte groenten als wortel or pasta en stukjes kaas.

2. Bereid zijn lievelingseten

Als je ziet dat je kind het moeilijk vindt om te eten zonder je hulp kan het helpen als je zijn lievelingseten maakt. Het maakt het makkelijker voor ze om zelfstandig te eten als er voedsel voor hun staat dat hun aandacht trekt.

In deze situatie zal het gerecht genoeg motivatie geven om hun vork op te pakken en te eten zonder de hulp van hun ouders of andere familieleden.

3. Eet naast je kleintje

Kinderen leren het beste als ze volwassenen observeren. Daarom zijn gezamenlijke maaltijden een goede kans om kinderen te leren zelfstandig te eten. Op deze manier kunnen ze de bewegingen van anderen imiteren en nadoen terwijl ze genieten van hun aanwezigheid.

In feite is het nog beter om voor je kind te zitten en hem te observeren terwijl hij zelfstandig probeert te eten. Door een positieve houding te hebben krijgen jonge kinderen meer zelfvertrouwen, waardoor ze ook sneller zelfstandig leren eten.

Kinderen zijn na 12 tot 15 maanden, afhankelijk van de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, in staat om een lepel vast te houden en naar hun mond te brengen. Normaal gesproken kan een kind van twee jaar een vork gebruiken.

4. Betrek het hele gezin

Vanuit een psychologisch oogpunt moet je een kind laten zien dat zelfstandig eten een activiteit is dat zijn oudere broers, zussen en volwassenen ook doen. Je zal zien dat je kind op deze manier snel zal leren om zelfstandig te eten.

Alle gezinsleden moeten in dit proces betrokken worden. Eveneens moet niemand naar het kind gaan om hem te voeden. Hij moet het alleen proberen.

Wees voorbereid op de rotzooi als je je kind leert zelfstandig te eten

5. Wees voorbereid op de rotzooi

Om kinderen te leren zelfstandig te eten moet je voorbereid zijn op de rommel. Het is immers mogelijk dat de tafel en kleren vies worden tijdens dit leerproces.

Om dit te ontwijken bevelen we je aan een slabbetje te gebruiken om de rotzooi te minimaliseren. Natuurlijk zullen er wat vlekken zijn, maar door een slabbetje te gebruiken zal het schoonmaken wat makkelijker gaan.

Kortom, onthoud dat je je kind veel aan moet moedigen. Wees geduldig en prijs ze bij elk succes. We bevelen aan om van de maaltijden een plezierige activiteit te maken door het op te nemen in een simpele routine. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.