Waarom baby's geen kussens mogen gebruiken

Waarom baby's geen kussens mogen gebruiken

Laatste update: 27 september, 2018

Eén van de belangrijkste dingen die alle moeders moeten weten, is dat baby’s geen kussens mogen gebruiken om te slapen. Weet jij ook waarom dat zo is?

Hoewel veel mensen vinden dat het oké is voor kleine baby’s of zelfs pasgeborenen om kussens te gebruiken, wordt dit echt niet aanbevolen. Dat komt omdat de verhoudingen van het lichaam van een pasgeboren baby anders zijn dan die van een volwassene. Hun nekje is klein en hun hoofdje is veel groter in vergelijking met de rest van hun lichaam.

Het is heel belangrijk om kussens te vermijden totdat de baby ze echt nodig heeft. Als hij met een kussen slaapt voordat hij er klaar voor is, loopt hij het risico er door gesmoord te worden.

Hieronder bespreken we nog enkele andere redenen waarom baby’s geen kussens mogen gebruiken om te slapen.

Waarom baby's geen kussens mogen gebruiken

Waarom baby’s geen kussens mogen gebruiken

 • Het zou wiegendood kunnen veroorzaken. Als je een kussen neerlegt zodat de baby op zijn buik kan liggen terwijl hij slaapt, kan hij zich niet omdraaien. Hij kan daardoor stikken. Dit zou ook kunnen gebeuren met knuffelbeesten of kleine kussentjes, die je dus ook ver van de wieg moet houden.
 • Als een baby een kussen gebruikt, kan dit een onnatuurlijke vorming van de wervelkolom veroorzaken. Hierdoor wordt de natuurlijke buigingen van de nek geforceerd. Dat komt doordat de baby een kleinere nek heeft en het hoofd verhoudingsgewijs groter is dan de rest van het lichaam.
 • Het is niet comfortabel voor een baby om op kussens te slapen. Hoewel jij het misschien comfortabel vindt op meerdere kussens te slapen, geldt dat echt niet voor je baby. En als hij niet goed slaapt, zal hij de volgende dag geïrriteerd en een beetje knorrig zijn. Slapen met een kussen kan het ook moeilijker maken voor hem om in slaap te vallen.
 • Het zou allergieën kunnen veroorzaken. Dit is ook een belangrijke factor om te overwegen. Bij het wassen van een kussen of kussentje gebruiken we vaak geparfumeerde wasverzachters. Voor baby’s worden dit soort producten niet aanbevolen omdat ze hun reukvermogen nog aan het ontwikkelen zijn.

Wanneer mogen baby’s kussens gebruiken?

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde bevelen aan dat kinderen pas vanaf hun tweede jaar kussens gaan gebruiken. Als je je kind tegen die tijd inderdaad een kussen wilt geven, kies dan voor een dun, klein en stevig kussen.

In feite is het vanaf dit moment eigenlijk zelfs raadzaam dat ze een kussen gebruiken. Hun schouders zijn nu inmiddels breder dan hun hoofd. Als een kind op zijn zij slaapt, begint zijn hoofd daardoor te hangen als  zijn hoofdje niet ondersteunt wordt door een kussen.

Het kussen moet gemaakt zijn van een materiaal waardoor ze goed kunnen ademen, zoals katoen. Het is het beste om materialen zoals polyester te vermijden. Dit soort materialen kunnen namelijk de zuurstoftoevoer belemmeren en overmatige verhitting van het hoofd en de nek veroorzaken.

Deskundigen adviseren om tijdens de eerste twee levensjaren van een baby het gebruik van kussens, knuffels en dekens tijdens het slapen te vermijden.

Tips om wiegendood te voorkomen

Naast het vermijden van het gebruik van een kussen, zijn er andere manieren om wiegendood te voorkomen:

 • Leg je baby op zijn ruggetje. Baby’s moeten altijd op hun rug slapen. Op de buik slapen moet zoveel mogelijk worden vermeden.
 • Het matras moet exact dezelfde afmetingen hebben als de wieg en mag niet te zacht zijn.
 • De baby moet goed naar beneden liggen met de voeten vlak bij het voeteneind. De lakens moeten ook goed worden ingestopt onder het matras.
Kussens voor de baby worden afgeraden
 • Het is raadzaam om geen dekens te gebruiken die zijn gemaakt van elastische of plastic weefsels.
 • De temperatuur in de slaapkamer moet tussen de 18 en 20 graden Celsius worden gehouden.
 • Wanneer de baby slaapt, is het raadzaam hem niet in heel warme kleren of onder heel dikke dekens te leggen.
 • Het wordt niet aanbevolen om een baby bij zijn ouders in bed te laten slapen vóór de leeftijd van 13 weken.
 • In de eerste levensmaanden van de baby wordt aanbevolen dat de wieg vlakbij het bed van de ouders staat ligt.

Het belangrijkste is dat een baby geen kussen mag gebruiken totdat hij oud genoeg is. Een kussen op te jonge leeftijd kan schadelijk zijn voor het lichaam van het kind en zijn gezondheid. Hoe gerieflijker de wieg van het kind is om te rusten, hoe beter. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.