10 vragen over echografie tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap komen er veel twijfels bij je op. Daaronder zijn vragen over de echografie tijdens de zwangerschap. Maar wat is de frequentie en functie van deze diagnostische tests? Lees er hieronder meer over!
Ultrasonografie, ook wel echografie genoemd, is een diagnostische beeldvormingsmethode waarbij geluidsgolven met een hoge frequentie worden gebruikt om inwendige weefsels te observeren. In het geval van de zwangere vrouw gaat het om het observeren van de groeiende baby.
De verkregen beelden stellen de specialist in staat om de anatomie van de baby en zijn ontwikkeling gedurende de 9 maanden te zien, evenals andere structuren zoals de placenta en het vruchtwater. Op deze manier kunnen eventuele complicaties tijdig worden gediagnosticeerd.
Ontdek de meest gestelde vragen over echografie tijdens de zwangerschap en de antwoorden daarop
Een echografie tijdens de zwangerschap wordt meestal via de buik gedaan. De uitzondering is de eerste echo, die wordt uitgevoerd vóór 10 weken zwangerschap, waarbij de specialist de transvaginale route gebruikt om deze uit te voeren.
Maar zoals met alles in de zwangerschap, kunnen echo’s bij moeders enige bezorgdheid opwekken. Hieronder gaan we in op de meest voorkomende twijfels.
1. Wat is de functie van een echografie tijdens de zwangerschap?
In het begin heeft het de functie om de zwangerschap, de locatie, de zwangerschapsduur, het aantal embryo’s en de normaliteit van de baarmoeder en de gevormde weefsels, zoals de vruchtzak en de placenta, te bevestigen.
Later maken echografieën het mogelijk om de groei van de baby, de foetuspositie, de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater te evalueren. Daarom worden er tijdens de zwangerschap verschillende echo’s uitgevoerd.
Welke professional voert de echografie uit tijdens de zwangerschap?
Deze diagnostische procedure wordt alleen uitgevoerd door professionals die gespecialiseerd zijn in het gebied, zoals verloskundigen of radiologen. Het observeren en vastleggen van deze beelden vereist professionele training, dus ze zullen worden uitgevoerd door je eigen arts of ze zullen een specifiek centrum aanwijzen waar ze kunnen worden uitgevoerd.
3. Is een echografie schadelijk voor de moeder en de foetus?
Een van de meest gestelde vragen over echografie tijdens de zwangerschap heeft te maken met de veiligheid ervan. Echografieën zijn eenvoudige onderzoeken en zijn niet schadelijk voor de zwangerschap. Omdat ze met ultrasounds werken en geen ioniserende straling gebruiken, zoals röntgenstraling, worden ze als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap.
Je hoeft dus niet bang te zijn om in dit stadium echografieën te laten maken, want tot nu toe zijn er geen nadelige effecten van echografie ontdekt, noch voor de moeder, noch voor de baby.
4. Welke soorten echografie zijn er?
De volgende soorten echografie worden tijdens de zwangerschap uitgevoerd:
- 2D echografie: beelden worden gezien in grijstinten. Dit wordt het meest gebruikt door verloskundigen.
- Doppler-echografie: de kleurendoppler wordt over het algemeen gebruikt voor onderzoeken van de bloedsomloop in aderen en slagaders, omdat vloeistoffen in beweging zichtbaar kunnen worden gemaakt. Gepulseerde Doppler daarentegen bestudeert bloedvaten en het hart.
- 3D en 4D echografie: hierdoor is er een betere visualisatie van de foetus en worden de vorm en het volume van de baby duidelijk beoordeeld. Tegelijkertijd kun je met de 4D-echografie de bewegingen van de baby in realtime waarnemen.
5. Welke voorbereidingen moet ik treffen voor een echografie?
Omdat een echo een eenvoudige procedure is, heb je geen uitgebreide voorbereiding nodig. Het is echter beter om 24 uur voor de test geen vochtinbrengende crèmes aan te brengen in het buikgebied, omdat sommige daarvan de transmissie van de echo belemmeren. Het is ook belangrijk om comfortabele kleding te dragen om het proces te vergemakkelijken.
6. Moet ik een volle blaas hebben voor de echo?
Deze vereiste is belangrijk voor de uitvoering van elke buikechografie bij niet-zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap is het echter niet nodig. Dit komt omdat de baby omringd is door vruchtwater waardoor goede terugkaatsende beelden gemaakt kunnen worden. Bij transvaginale echo’s, zoals die tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, is het ook niet nodig om een volle blaas te hebben.
7. Kunnen aangeboren veranderingen worden waargenomen met een echo?
Dit hangt af van de genetische verandering die de foetus heeft. Als het de anatomie van het aangetaste orgaan of weefsel beïnvloedt, is het waarneembaar. Vooral bij 3D- en 4D-echografie. Als de verandering daarentegen alleen de functie van een orgaan beïnvloedt en niet ingrijpt in de morfologie, dan kan het niet worden gedetecteerd met echografie.
8. Hoeveel echo’s moet ik hebben tijdens de zwangerschap?
Het totale aantal echo’s dat nodig is tijdens de zwangerschap hangt af van het verloop van de zwangerschap. In dit verband raadt de Spaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (Spaanse link) aan om systematisch 3 echografieën uit te voeren bij een zwangerschap met een laag risico, als volgt verdeeld:
- Eerste echo: tussen 11 en 14 weken, om de embryonale vitaliteit en het aantal embryo’s te detecteren
- Tweede echo: tussen 18 en 22 weken, de zogenaamde morfologische echo
- Derde echo: tussen 32 en 36 weken, om de foetale positie, de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater te observeren
9. Zijn de resultaten van echografieën betrouwbaar?
Hoewel de technologische vooruitgang elke dag een beter diagnostisch bereik door middel van echografie mogelijk maakt, kunnen sommige factoren de resultaten beïnvloeden. Zo kunnen bijvoorbeeld de ervaring van de specialist, de foetushouding of de zwaarlijvigheid van de moeder (Engelse link) de juiste interpretatie beïnvloeden. Desondanks wordt het beschouwd als een vrij betrouwbare diagnostische test.
10. Moet ik begeleid worden als ik een echo laat maken?
Dit is geen procedure die begeleiding vereist. Moeders besluiten echter meestal om samen met hun partner of een ander familielid te gaan, dus in de meeste centra is een begeleider toegestaan.
Het belang van echografie bij zwangere vrouwen
Echografie tijdens de zwangerschap dient als leidraad voor de arts om de evolutie van de zwangerschap te evalueren. Als er behandelbare veranderingen worden waargenomen, kan de arts tijdig ingrijpen om het welzijn van moeder en kind te waarborgen. Bovendien kunnen ze de moeder geruststellen door de toestand van de baby te kennen.
In dit opzicht zijn deze onderzoeken een zeer belangrijk diagnostisch hulpmiddel in de prenatale zorg. Het is een nuttige en praktische procedure die de gezondheid van de moeder en het kind niet in gevaar brengt. Maar als je nog vragen hebt over echo’s tijdens de zwangerschap, bespreek ze dan zeker met je arts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gonzales, A (2009). Ecografía en obstetricia. España. Anales de Pediatría Continuada Vol. 7. Núm. 1. Páginas 39-44 (Febrero 2009).
- Nazario, C. (2011). La importancia de la ecografía a las 11+0 a 13+6 semanas de embarazo. Actualización. Perú. An Fac med. 2011;72(3):211-5.
- USAID (2018). Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo: Ecografía. Recuperado de: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2018/07/WHO-MCSP-UltrasoundBriefer_A4_SP.pdf