Voordelen van dutjes doen voor baby's en kinderen

Dutjes hebben veel voordelen voor kinderen en baby's. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Voordelen van dutjes doen voor baby's en kinderen

Laatste update: 05 november, 2018

Kinderen doen meestal tot ze vier of vijf jaar oud zijn een middagdutje. De frequentie en duur zijn afhankelijk van elk kind. Het belangrijkste is om te weten dat de voordelen van dutjes doen veel verder gaan dan simpelweg rust voor het lichaam.

Slapen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Het is een fundamentele factor in de fysieke, intellectuele en emotionele ontwikkeling van de mens.

Tijdens de uren dat kinderen slapen rusten niet alleen hun lichamen, maar voeren hun hersenen ook zeer waardevolle neuropsychologische processen uit.

Gezien de voordelen van dutjes doen voor baby’s en kinderen, moeten deze perioden van slaap overdag als zeer nuttig worden beschouwd. Kinderen voldoende slaap en rust geven, is goed voor de algehele gezondheid en ontwikkeling.

Wat zijn de voordelen van dutjes doen voor kinderen?

Het komt vaak voor dat ouders opmerken dat hun kinderen de rest van de dag beter gehumeurd zijn als ze een dutje gedaan hebben. Het contrast is vooral merkbaar op dagen dat ze geen dutje doen. In die gevallen hoor je ouders vaak zeggen: “Ze zijn prikkelbaar omdat ze geen dutje hebben gedaan.”

Wat zijn de voordelen van dutjes doen voor baby’s en kinderen?

 • Terwijl ze slapen krijgen kinderen fysieke energie terug. Hun lichamen rusten en herstellen de mentale energie die ze nodig hebben voor de rest van de dag.
 • Vermindert spanning. De geest is losgekoppeld van alle externe prikkels, waardoor hyperactiviteit en angst worden verminderd.
 • Dutjes doen verbetert de aandacht, concentratie en de zin om de wereld te ontdekken en te verkennen.
 • Het geheugen verbetert. Kinderen herinneren zich beter wat ze leren als ze dutjes doen. Terwijl je droomt, leg je vast wat je gedurende de dag hebt geleerd en heb je ook meer zin om nieuwe dingen te leren.
Voordelen van dutjes doen voor baby's en kinderen

Invloed van dutjes doen op het leven van het kind

 • Dutjes dragen bij aan een goed humeur en een positieve houding. Na een dutje zijn kinderen meer ontspannen. Ze zijn ook meer bereid om te doen wat van hen gevraagd wordt.
 • Dutjes doen draagt bij aan de normale groei. Slaap reguleert bepaalde vitale functies. Tijdens de slaap komt het groeihormoon vrij, wat essentieel is voor de ontwikkeling.
 • Dutjes zorgen voor een goede nachtrust. Als kinderen ‘s nachts uitgeput of oververmoeid zijn, kunnen ze moeite hebben met slapen. Een goed dutje geeft hen ook een goede nachtrust.
 • Sociale relaties zijn beter. Een kind dat geen dutjes doet, is misschien agressiever. Geen dutjes doen kan zijn emotionele ontwikkeling en de manier waarop hij met andere kinderen omgaat beïnvloeden.

“Tijdens de uren dat kinderen slapen, rusten niet alleen hun lichamen, maar voeren hun hersenen ook zeer waardevolle neuropsychologische processen uit.”

Lengte van dutjes voor kinderen

Als ze ouder worden, hebben kinderen minder slaap nodig. Tot vier of vijf jaar oud, worden deze uren verdeeld tussen hun nachtrust en een dutje. Later verdwijnt de rust overdag meestal.

 • Pasgeborenen: de totale hoeveelheid slaap is ongeveer 18 uur. De tijd die pasgeborenen slapen is ongeveer net zo lang als dat volwassenen wakker zijn. Dutjes tellen op tot acht of negen uur.
 • Eén maand oud: de totale slaaptijd is nu 17 uur. Op deze leeftijd wordt de slaaptijd ‘s nachts verlengd – tien uur’ s nachts – en de dag neemt dus af – dutjes tellen op tot acht uur.
 • Drie maanden oud: in dit stadium neemt de totale slaaptijd af tot 16 uur. ‘s Nachts slapen ze ongeveer tien uur. Gedurende de dag hebben ze minstens drie dutjes nodig, elk van ongeveer twee uur.
Meisje doet een middagdutje

Vanaf zes maanden oud

 • Zes maanden: na het halfjaar is de totale slaaptijd ongeveer 15 uur, want over het algemeen worden baby’s meer gestimuleerd. Dutjes worden teruggebracht tot twee keer per dag. Ze slapen overdag in totaal vier of vijf uur.
 • Een jaar: na één jaar is de totale slaaptijd 14 uur. Dutjes zullen korter duren; het kind doet twee dutjes van anderhalf uur.
 • Na 18 maanden krijgen ze het ritme dat ze tot vier of vijf jaar oud zullen behouden. De totale slaaptijd is 13 of 14 uur. Ze doen maar een dutje van twee uur.

Deze gegevens zijn schattingen. Elk kind heeft zijn eigen ritme van nachtelijke slaap en dutjes. Het belangrijkste is dus om die momenten van rust toe te laten en aan te sporen.

Het wegnemen van dutjes vanwege het gemak van ouders of om werkredenen is geen goed idee. Deze gewoonte kan de normale ontwikkeling van het kind schaden, dus het is het beste om dutjes te bevorderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Azlan Ahmad Kamal et al. / Perceptions on taking a Daily Nap for a Better Quality of Life among Physical & Health Education students in Malaysia. Procedia – Social and Behavioral Sciences 35 ( 2012 ) 162 – 169.
 • Weir, K. The science of naps. American Psychology Association. 2016, Vol 47, Nº 7, 48. [Online] Avaiable at: https://www.apa.org/monitor/2016/07-08/naps

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.