Trucjes om koorts te verlagen bij baby's
Het is natuurlijk voor moeders om zich zorgen te maken wanneer de lichaamstemperatuur van hun baby verandert. Dit duurt echter niet lang. Zodra je leert wat je thuis kunt doen om koorts te verlagen zal je veel meer zelfvertrouwen hebben.
Vanaf de geboorte hebben baby’s moeite met het aanpassen aan de temperatuur van hun nieuwe omgeving. Het is namelijk een abrupte verandering voor ze. Daarom moet je proberen de temperatuur gelijk te houden aan je baarmoeder.
De normale temperatuur voor baby’s
Baby’s worden geboren met een rectale temperatuur van tussen de 36,1 en 37,8 graden Celsius. De okseltemperatuur is lager dan die van de liezen, die weer lager is dan die van het rectum.
Baby’s verliezen warmte wanneer ze ademen, bewegen en zweten.
Wanneer de temperatuur van je baby voor het eerst verhoogt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent niet gelijk dat ze een besmettelijke ziekte, een virus, een bacterie of iets anders hebben.
In sommige gevallen komt het doordat ze te warm aangekleed zijn. In ergere situaties kan het echter ook het begin van een ziekte betekenen.
Een verhoging in temperatuur kan zich ‘s nachts voordoen wanneer het moeilijk is om naar een dokter te gaan. Dat is wanneer je deze handige trucjes kan gebruiken om koorts te verlichten.
Onthoud natuurlijk dat dit maar tijdelijke oplossingen zijn die je op dat moment kunt proberen. Als de temperatuur van je baby hoog blijft moet je zo snel mogelijk de kinderarts bellen.
Trucjes om koorts te verlagen bij baby’s
Laat het lichaam van je baby luchten
Zorg ervoor dat je baby het niet te warm heeft. Dit kan ervoor zorgen dat zijn temperatuur nog meer omhoog gaat. Kies voor katoenen kleding wanneer je baby koorts heeft. Dit lucht goed en is een stuk frisser.
Was je baby niet met warm of heel koud water
Veel moeders wassen hun baby met erg koud water, maak deze fout niet! Dit kan de koorts alleen maar erger maken.
We raden aan om water op kamertemperatuur te gebruiken. Een plotselinge verandering van temperatuur is voor niemand goed, dus al helemaal niet voor baby’s. Lauw water is de beste optie.
Gebruik kompressen
Deze truc wordt al generaties lang gebruikt. Kompressen zijn erg effectief bij het verlagen van koorts.
Week ze in koud, maar niet ijskoud, water. Zorg er ook voor dat je ze op de goede plekken legt. Dit zijn bijvoorbeeld:
- het voorhoofd
- de voetzolen
- handpalmen
- de achterkant van de nek
Als je ziet dat je baby meer dan 38 graden koorts heeft moet je gelijk naar de dokter. Dit is erg belangrijk als je alle trucjes om koorts te verlagen geprobeerd hebt.
Houd je baby gehydrateerd om de koorts te verlagen
Het is erg belangrijk dat je baby veel vocht binnenkrijgt. Wanneer de lichaamstemperatuur omhoog gaat, zal je baby veel vocht verliezen door het zweten.
Zorg ervoor dat je baby nooit uitgedroogd is. Geef hem daarom verse sappen, zoals watermeloen. Kippenbouillon of zelfgemaakte wei kunnen ook erg goed helpen. Uiteraard geef je alleen borstvoeding als je nog geen andere voeding aan het dieet hebt toegevoegd.
Koffie kompressen
Deze kompressen hebben veel moeders geholpen. De koffie moet gemalen en nat zijn, net zoals met koude kompressen. Deze hoef je echter alleen op de baby’s handen en voeten te plaatsen. Dit is de veiligste manier om ze te gebruiken.
Gebruik gesneden rauwe aardappel om koorts te verlagen
Gesneden rauwe aardappelen zijn ook erg effectief om koorts te verlichten. Net zoals koffie kompressen kun je ze op je baby’s handen en voeten leggen.
Goede ventilatie van de ruimte
Houd baby’s in een goed geventileerde ruimte wanneer ze koorts hebben. Zorg er echter wel voor dat het niet te koud is en het niet tocht.
Laat je baby rustig liggen zodat hij niet geïrriteerd raakt en de koorts sneller beter wordt.
Check elke 30 minuten je baby’s temperatuur. Ga gelijk naar een gezondheidscentrum als je ziet dat de temperatuur boven 38 graden is. Dit is vooral belangrijk als je al deze trucjes om koorts te verlagen al hebt geprobeerd.
Het is belangrijk dat je niet zelf probeert je baby beter te maken. Hoewel je deze natuurlijke trucjes wel kan proberen, moet je niet zelf medicatie geven. Je kan beter de instructies van een arts volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ares Álvarez J, Morillo Gutiérrez B. Fiebre sin foco. Revista Pediatría Atención Primaria. Supl. 2021 (30): 19-28.
- Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Acerca de la fiebre de vuestros hijos.
- Asociación Española de Pediatría. La fiebre representa el motivo más frecuente de consulta en urgencias pediátricas (nota de prensa). Junio 2012.