Tips voor het kiezen van verzorgingsproducten voor baby's

Bij het kiezen van hygiëne- en verzorgingsproducten voor baby's is het belangrijk om te kiezen voor producten die speciaal gemaakt zijn voor kleintjes. Meer informatie.
Tips voor het kiezen van verzorgingsproducten voor baby's
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 21 september, 2023

Het kiezen van verzorgingsproducten voor baby’s is een van de grootste zorgen van nieuwe ouders. De huid van de allerkleinsten is kwetsbaarder en gevoeliger dan die van volwassenen en daarom zijn niet alle opties geschikt voor hen. Hier volgen enkele tips om de meest geschikte producten te kiezen.

Dit zijn de aanbevelingen voor het kiezen van hygiëne- en verzorgingsproducten voor baby’s

De babyhuid is nog niet volledig volgroeid, dus sommige functies die de hoornlaag moet vervullen, zijn nog niet ontwikkeld. Daarom moet je bij het kiezen van babyhygiëneproducten voor je kleintje rekening houden met een aantal overwegingen.

1. Hun huid is anders dan de jouwe

Water alleen is niet genoeg om de huid van een baby schoon te maken. Kleintjes moeten minstens twee keer per week in bad. Hierbij moet je lauw water gebruiken. Houd er rekening mee dat hun huid in vergelijking met volwassenen kwetsbaarder is voor uitdroging omdat hun oppervlaktecellen kleiner zijn, ze minder standaard microflora hebben en minder vet in de huid hebben.

Daarom is de huid van baby’s gevoeliger voor veranderingen in de omgeving (vochtigheid en temperatuur) en seizoensgebonden veranderingen.

2. Ingrediënten mogen geen chemicaliën bevatten

Vanwege het belang van de huidbarrière is het essentieel om verzorgingsproducten voor baby’s te gebruiken die adequaat onderzoek naar huidtolerantie hebben ondergaan. Het is altijd het beste om de bestanddelen zorgvuldig te lezen voordat je het product koopt.

Verzorgingsproducten voor baby's
Verzachtende of reinigende middelen zijn geschikt voor baby’s, omdat ze pH-neutraal of licht zuur zijn en oppervlakteactieve stoffen en conserveringsmiddelen in hun samenstelling bevatten.

3. Producten moeten natuurlijk zijn

Hoewel er producten zijn met het label 100% natuurlijk, zijn veel daarvan niet vrij van schadelijke additieven of conserveringsmiddelen. Probeer daarom de onbekende bestanddelen op het etiket van de producten te onderzoeken voordat je ze koopt en bevestig zo dat de inhoud veilig is

4. Let op de samenstelling van de producten

Lees altijd de samenstelling van de producten voordat je ze koopt. Ze mogen geen sterke stoffen bevatten die ongemak of allergische reacties kunnen veroorzaken.

In het ideale geval zouden ze geen parabenen moeten bevatten, omdat de huid van baby’s deze stoffen gemakkelijker kan opnemen, waardoor ze vatbaarder zijn voor mogelijke schadelijke effecten.

Ftalaten zijn ook bestanddelen met gevaarlijke eigenschappen die in verband worden gebracht met verschillende ziekten of aandoeningen, volgens studies gepubliceerd (Engelse link) door Indoor Air.

5. Als een product goed werkt, hoef je het niet te vervangen

De kosten en beschikbaarheid van verzorgings- en hygiëneproducten voor baby’s kunnen een passend en consequent gebruik ervan in sommige omgevingen uitsluiten. Als ouders er echter zeker van zijn dat het gebruik niet schadelijk is voor het normale rijpingsproces van de huid en geen bijwerkingen veroorzaakt, kan het gebruik worden voortgezet.

Probeer hygiëne- en verzorgingsproducten voor baby’s te kopen die erkend zijn om hun veiligheid en kwaliteitsnormen.

6. Kies hypoallergene producten

Hypoallergene producten zijn zo samengesteld dat het risico op allergische reacties zo klein mogelijk is. Er zijn zelfs huidverzorgingsproducten voor baby’s die zijn goedgekeurd door dermatologen en kinderartsen. Ze zijn speciaal samengesteld om zacht te zijn voor de tere en gevoelige huid van baby’s.

Een baby wordt ingesmeerd met babyolie
Oppervlakteactieve stoffen in sommige verzorgingsproducten voor baby’s worden gebruikt om zweet, talg, aanslag en oliën van de huid te verwijderen.

7. Zonder conserveringsmiddelen en geurstoffen is het beste

Sommige hygiëne- en verzorgingsproducten voor baby’s kunnen de barrièrefunctie van de huid aantasten door de lipidebestanddelen van de huid te verwijderen en zo de doorlaatbaarheid te vergroten (Engelse link).

Hydraterende lotions daarentegen behouden, beschermen en verbeteren de natuurlijke barrière door lipiden toe te voegen en vochtverlies te voorkomen (Engelse link).

8. Kies de juiste pH

De meeste syndet reinigers hebben een neutrale of zure pH en zijn zo samengesteld (Engelse link) dat ze zachter zijn dan zeep. Daarom helpt het gebruik van dit soort lotions de huid van je baby in balans en gezond te houden.

Bovendien helpt het de huid te beschermen tegen irriterende stoffen uit de omgeving. Dat wil zeggen dat producten die niet neutraal zijn, droogheid kunnen veroorzaken en uitslag, jeuk of irritatie kunnen veroorzaken.

9. Raadpleeg je kinderarts

De babyhuid is kwetsbaar en gevoelig voor uitdroging en irritatie. Daarom moet je verzorgingsproducten kiezen die zacht maar effectief zijn en die de babyhuid beschermen tegen irriterende stoffen uit de omgeving, zoals luiers en stof.

Het is altijd het beste om je kinderarts te raadplegen, die je de juiste producten kan aanraden om de huid van je baby te verzorgen. Bovendien kent de specialist de ingrediënten van de producten en de kenmerken van het huidoppervlak van pasgeborenen om de beste opties te kunnen aanbevelen.

Het belang van hygiëne- en verzorgingsproducten voor baby’s

De huid van baby’s moet regelmatig worden gereinigd, gemasseerd en gehydrateerd. De huid is ook gevoelig voor uitdroging en past zich niet goed aan aan producten die volwassenen gebruiken. Daarom is het belangrijk om verschillende producten te kiezen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de allerkleinsten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gfatter R, Hackl P, Braun F. Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants. Dermatology. 1997;195(3):258-62. doi: 10.1159/000245955. PMID: 9407174.
  • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, Ryumina I, Stalder JF, Torrelo A, Cork MJ. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016 May;33(3):311-21. doi: 10.1111/pde.12819. Epub 2016 Feb 26. PMID: 26919683; PMCID: PMC5069619.
  • Braun F, Lachmann D, Zweymüller E. Der Einfluss eines synthetischen Detergens (Syndet) auf das pH der Haut von Säuglingen [Effect of a synthetic detergent (Syndet) on the pH of the skin of infants]. Hautarzt. 1986 Jun;37(6):329-34. German. PMID: 3087911.
  • Hsu NY, Lee CC, Wang JY, Li YC, Chang HW, Chen CY, Bornehag CG, Wu PC, Sundell J, Su HJ. Predicted risk of childhood allergy, asthma, and reported symptoms using measured phthalate exposure in dust and urine. Indoor Air. 2012 Jun;22(3):186-99. doi: 10.1111/j.1600-0668.2011.00753.x. Epub 2011 Nov 16. PMID: 21995786.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.