Ontdek de pijn tijdens de bevalling die moeders ervaren
Verschrikkelijke pijn. Dat is hoe veel vrouwen de pijn tijdens de bevalling definiëren. Diep, intens, omhullend. De pijn tijdens de bevalling is moeilijk te definiëren en nog moeilijker te beschrijven.
Maar nog onverklaarbaarder is de liefde die ons lichaam kalmeert en dit unieke moment draaglijk maakt.
Wetenschappers hebben dit uiteraard met veel interesse bekeken. Er zijn enkele interessante vergelijkingen te maken, die ons in staat stellen op een bepaald niveau te waarderen wat moeders op de belangrijkste dag van hun leven, de dag dat ze bevallen, moeten doorstaan.
Vanuit deze pijn begint er een nieuwe dageraad. Er is geen betere manier om de dag waarop we de ware liefde van ons leven ontmoeten te beschrijven.
De pijn tijdens de bevalling in cijfers
Zoals sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond, is het menselijk lichaam in staat maximaal 45 eenheden van pijn te verdragen. Vrouwen die van hun baby bevallen komen echter ver boven dit getal uit.
In werkelijkheid kan een moeder tijdens de bevalling wel tot ongeveer 57 pijneenheden ervaren. Maar dit nummer alleen zegt niks. Laten we eens kijken waarmee het gelijk staat.
Volgens onderzoekers is de pijn die moeders ervaren tijdens de vaginale bevalling gelijk aan het tegelijkertijd breken van niet minder dan 20 botten. De vrouwelijke kracht tijdens deze ongelooflijke daad van liefde is net zo verbazingwekkend en mysterieus als bewonderenswaardig.
“Bevallen is de enige pijn in het leven die het waard is geleden te worden.”
– Anoniem –
Nu moet je jezelf afvragen of het zelfs mogelijk is om de pijn van iemand anders te meten. In feite leert een andere studie hierover dat wanneer we het hebben over pijn we eigenlijk refereren aan de respons van zenuwcellen die nociceptoren genoemd worden.
Deze cellen reageren op pijn die boven een bepaalde grens komt door signalen via het ruggenmerg naar de hersenen te sturen. Dit zorgt er voor dat we pijn voelen en zet reacties in gang om te proberen dit ongemak of leed te kalmeren.
De studie concludeert dat het moeilijk is om pijn te meten, aangezien de manier waarop we het ervaren zo subjectief is.
Alles voor de liefde tussen moeder en kind
Hoe het ook zij, de overgrote meerderheid van moeders die dit moment hebben meegemaakt zullen heel goed begrijpen waar we het over hebben en zullen de vergelijkingen geloven.
Maar meer nog zullen ze weten dat de pijn van de bevalling niet datgene is wat het belangrijkste of gedenkwaardigste is aan deze speciale dag.
De liefde van een moeder voor haar kinderen is sterker dan welke beproeving dan ook. Het is de drijvende kracht dat er voor zorgt dat we bereiken wat we ooit voor onmogelijk hielden. Het geeft ons een kracht en moed waarvan we nooit wisten dat het bestond.
Het houdt ons gaande om alle obstakels op ons pad te overwinnen. Deze liefde helpt ons de pijn te vergeten en onze angsten en twijfels opzij te zetten. Onze kinderen worden onze zwakte dat ons tot werkelijk krachtige wezens maakt. Ze vullen ons met energie en helpen ons om het onmogelijke te doen.
“Er zijn plaatsen in het hart die je pas ontdekt als je van een kind houdt.”
-Anne Lamott-
Met dit en nog veel meer in gedachten is het belangrijk om te onthouden dat dit een gelegenheid is om onze moeders nogmaals te bedanken dat ze ons gebaard hebben.
Strijders van liefde, maker van leven, beschermers van dromen. Dankzij hen zijn we in deze wereld gekomen en dankzij hen zijn we wat we zijn.
Wat we hier vieren is niet alleen biologisch maar ook sociaal. Wat doet het ertoe of een baby op natuurlijke wijze of via een keizersnede wordt geboren. Dezelfde liefde is er immers: een liefde die geen grenzen kent – alleen inspanning, opoffering en toewijding.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hernández Delgado, A. S. (2020). Fisioterapia en el parto: Reporte de caso desde el modelo de parto humanizado (Bachelor’s thesis). https://repositorioinstitucional.buap.mx/handle/20.500.12371/11941
-
López, J. S. S., & Basulto, D. I. C. (2007). Psicoprofilaxis perinatal: preparación corporal y psíquica de la mujer embarazada para el nacimiento. Psicología y salud, 17(2), 219-228. https://psicologiaysalud.uv.mx/index.php/psicysalud/article/view/691
- Mallen Pérez, L., Juvé Udina, E., Roé-Justiniano, M. T., & Domènech-Farrarons, À. (2015). Dolor de parto: análisis del concepto. Matronas Profesión, 2015, vol. 16, num. 2, p. 61-67. http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/145325/1/655557.pdf
- Medina, I. M. F. (2014). Alternativas analgésicas al dolor de parto. Enfermería global, 13(1), 400-406. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.13.1.162531/157331
- Tamara, D., & Vallejo, M. (2020). Técnica de Jacobson en la Psicoprofilaxis del parto (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2020). http://dspace.unach.edu.ec/bitstream/51000/6315/1/T%c3%89CNICA%20DE%20JACOBSON%20EN%20LA%20PSICOPROFILAXIS%20DEL%20PARTO.pdf