Het belang van jodium tijdens de borstvoeding
Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk je dieet moeten aanvullen met door je gynaecoloog voorgeschreven vitamines om je lichaam van extra jodium en foliumzuur te voorzien. Jodium speelt een grote rol tijdens de borstvoeding, want het zal het enige noodzakelijke mineraal zijn dat je tijdens de borstvoeding moet innemen.
Zoals altijd is het belangrijk om naar het geval van elke moeder te kijken. Er zullen ook vrouwen zijn die een extra inname van andere vitaminen en mineralen nodig hebben. Lees verder voor meer informatie over het belang van jodium tijdens de borstvoeding.
Wat is jodium?
Jodium is een zeer noodzakelijk mineraal voor ons lichaam, omdat het essentieel is voor de synthese van schildklierhormonen. Het lichaam heeft ook schildklierhormonen nodig voor een goede bot- en hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap en kinderjaren.
Jodiumtekort
Jodiumtekort kan verschillende veranderingen in ons lichaam veroorzaken, zoals de volgende:
- Krop: dit is de vergroting van de schildklier. Het manifesteert zich als een ontsteking in de hals. Als er te weinig jodium in het lichaam is, moet de schildklier veel meer werk verrichten, waardoor de schildklierhormonen uit balans raken.
- Aangeboren jodiumtekort-syndroom bij kinderen: dit is een aangeboren tekort dat lichamelijke en geestelijke beperkingen veroorzaakt. Het is van het grootste belang dat een zwangere of borstvoedende moeder een hogere dagelijkse inname van jodium heeft dan een andere volwassene om aangeboren jodiumtekort syndroom bij kinderen te voorkomen.
- Onvruchtbaarheid: jodiumtekort en het daaruit voortvloeiende lage niveau van het schildklierhormoon kan ertoe leiden dat vrouwen stoppen met ovuleren. Dit leidt tot onvruchtbaarheid.
Waar komt jodium voor?
Dit mineraal komt voor in de volgende voedingsmiddelen:
- Gejodeerd zout: dit is de belangrijkste bron waar we gemakkelijker jodium voor ons lichaam kunnen krijgen.
- Vis en zeevruchten: zeevruchten zijn van nature rijk aan jodium. Evenzo zijn vissen als kabeljauw, tonijn of baars goede bronnen van het mineraal.
- Sommige soorten zeewier: kelp is het meest voorkomende zeewier met een rijke bron van jodium.
- Melk en zuivelproducten: melk, yoghurt en kaas behoren tot de belangrijkste bronnen van jodium die we momenteel consumeren.
- Eieren: deze zijn ook een rijke bron van jodium.
- Groenten en fruit: hoewel in kleinere verhoudingen dan de hierboven genoemde voedingsmiddelen, vinden we ook daarin jodium.
Het belang van dit mineraal
De landen die het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) hebben ondertekend, zijn een verbintenis aangegaan die onder meer de erkenning en bescherming inhoudt van het recht van kinderen op het genot van de hoogst bereikbare standaard van gezondheid (art. 24 van het IVRK). Ook de uitbanning van jodiumtekortstoornissen (IDD) tegen het jaar 2000.
Dit werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN op 20 november 1989, en de Wereldverklaring inzake het overleven, de bescherming en de ontwikkeling van kinderen op 30 september 1990. Daarom kan het volgende worden bevestigd als een fundamenteel mensenrecht van de kindertijd:
- Ieder kind heeft recht op een voldoende hoeveelheid jodium in zijn voeding.
- Iedere zwangere vrouw of vrouw die borstvoeding geeft heeft recht op voldoende jodiumvoeding om te voorkomen dat de geestelijke ontwikkeling van het kind wordt beïnvloed door een tekort aan deze essentiële voedingsstof.
Jodium tijdens de borstvoeding
Specifieke aanbevelingen variëren gedurende het hele leven, afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben hogere hoeveelheden nodig.
- Volwassenen: 150 mcg/dag (Engelse link).
- Zwangere vrouwen: 220 mcg/dag
- Vrouwen die borstvoeding geven: 290 mcg/dag
Net als bij foliumzuursuppletie moet de extra jodiuminname beginnen vanaf het moment dat een zwangerschap wordt gepland. Dit komt doordat de behoefte vanaf het begin van de zwangerschap toeneemt. In dit verband zou die suppletie als volgt moeten zijn:
“De jodiumbehoefte bij zogende vrouwen wordt geschat op 250-300 µg /dag. Aangezien de zoutinname in deze periode kan worden verminderd, wordt een supplement van 200 µg jodium per dag in de vorm van kaliumjodide aanbevolen tijdens de lactatieperiode, ongeacht of borstvoeding wordt gegeven aan één kind, een tweeling of broers en zussen”.
-Borstvoedingscommissie van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde -.
Voor een goede ontwikkeling van het kind
Moeders hebben tijdens de borstvoeding een extra grote voorraad jodium nodig, want moedermelk is de enige bron van deze micronutriënt voor de zuigeling. Bovendien is dit mineraal belangrijk voor de baby voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Daarom moet een moeder dit mineraal blijven supplementeren zolang ze borstvoeding geeft.
Als de baby flesvoeding krijgt, moeten formules met de nodige hoeveelheden jodium worden gebruikt. Dit is om de juiste ontwikkeling van het kind te waarborgen, met bijzonder belang als het een premature baby is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Delshad H, Azizi F. Iodine nutrition in pregnant and breastfeeding women: sufficiency, deficiency, and supplementation. Hormones (Athens). 2020 Jun;19(2):179-186. doi: 10.1007/s42000-019-00160-2. Epub 2019 Nov 27. PMID: 31776808. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31776808/