Wat zijn beschermende zoogkompressen?

29 juni 2019
Dankzij beschermende zoogkompressen zal je geen last hebben van natte plekken en vochtigheid tussen de voedingsmomenten in. Er zijn verschillende opties op de markt die erg handig zijn.

Wanneer vrouwen de borst geven, kunnen er de hele dag door druppels melk uit de borsten lekken. Om natte plekken in kleding te voorkomen gebruiken veel vrouwen beschermende zoogkompressen. Leer meer over dit product in dit artikel.

Wat je moet weten over beschermende zoogkompressen

Dit product heeft verschillende namen, zoals borstkompressen, maar is het bekendst bij de naam zoogkompressen. Ze komen het meest van pas in de maanden waarin een moeder de borst geeft aan haar baby. Dit komt doordat de borsten kunnen lekken tussen voedingsmomenten in.

Deze kleine druppeltjes lijken misschien onschuldig. Ze zorgen echter voor natte plekken in kleding en laten de tepels niet volledig opdrogen. Bij sommige vrouwen is het ook meer dan alleen kleine druppels, vooral wanneer het tijd is om de borst te geven maar de baby niet bij haar is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de moeder buitenshuis werkt.

Veel moeders krijgen zelfs een ‘reflex’ en beginnen melk te produceren wanneer ze een baby horen huilen of wanneer ze een baby ruiken. Deze stimulansen zorgen ervoor dat het lichaam er op reageert door het voedsel aan te maken dat de baby nodig heeft.

In al deze gevallen zijn zoogkompressen een goede oplossing omdat ze de druppels melk absorberen en ervoor zorgen dat er geen vlekken in je kleding komt.

Vrouwen voelen zich vaak opgelaten wanneer er natte plekken rond hun tepels te zien zijn tussen voedingsmomenten in.

Een moeder met haar baby

Omdat deze situatie elk moment van de dag kan gebeuren, kan je beter goed voorbereid zijn. Zo kunnen ongemak en schaamte namelijk voorkomen worden wanneer een vrouw buitenshuis is of visite heeft.

Daarnaast zorgen deze zoogkompressen ervoor dat er niet te veel vocht rond de tepels blijft zitten, wat kan zorgen voor huidproblemen. De kompressen beschermen de huid en je kleding door de druppels melk te absorberen. Dat is waarom je ze niet moet vergeten!

Verschillende soorten zoogkompressen

Nu je de voordelen van het gebruik van de beschermende zoogkompressen kent, is het tijd om ze te kopen bij de apotheek of in de supermarkt.

Tegenwoordig kan je twee verschillende soorten vinden: wegwerp en wasbare. Je keuze zal afhankelijk zijn van je smaak, gewoontes en voorkeuren.

Wegwerp beschermende zoogkompressen

Als eerste heb je wegwerp zoogkompressen. Zoals de naam al aangeeft kunnen deze weggegooid worden. Vrouwen kunnen ze eenmalig gebruiken en ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals cellulose of synthetische stoffen gemaakt van polypropyleen of katoen.

Ze hebben een goede opnamecapaciteit, maar het nadeel is dat ze zorgen voor veel afval, zoals luiers en natte doekjes. Dat is waarom sommige moeders ze alleen in bepaalde situaties gebruiken.

Deze kleine druppels lijken misschien onschuldig. Ze zorgen echter voor natte vlekken op je kleding en staan de tepels niet toe om goed op te drogen.

Wasbare zoogkompressen

Ook kan je kiezen voor herbruikbare of wasbare beschermende zoogkompressen. Deze zijn gemaakt van katoen en andere materialen die zo vaak als je wilt gewassen en hergebruikt kunnen worden.

Dit betekent dat ze betaalbaarder zijn omdat twee paar al genoeg kan zijn. Terwijl je het ene paar aan het wassen bent, kan je het andere paar dan gebruiken.

Borstvoeding geven kan voor ongemakken zorgen

Het probleem met deze kompressen is dat ze niet zo effectief zijn als de wegwerp kompressen. Daarnaast moet de vrouw ze steeds wassen wanneer ze vies zijn, wat ervoor zorgt dat je nog iets te doen hebt wanneer je baby slaapt.

Ook wanneer je veel uren spendeert op bijvoorbeeld je werk, moet je wachten tot je ze thuis kan wassen.

In het kort, beschermende zoogkompressen worden vaak tijdens de eerste dagen of weken gebruikt wanneer de moeder de borst geeft. Vrouwen gebruiken ze vooral wanneer hun lichaam nog niet gewend is aan het voedingsschema.

Ze worden ook aanbevolen aan vrouwen die weer aan het werk zijn na hun zwangerschapsverlof of wanneer ze vaak uit huis zijn.

Natuurlijk moet je ze vaak omwisselen om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Voorkom dat je ze te lang tegen je huid aan laat liggen wanneer ze nat zijn.