Verhoogt lichaamsbeweging de voordelen van moedermelk voor baby's?

Verhoogt lichaamsbeweging de voordelen van moedermelk voor baby's? Volgens een recente studie lijkt het antwoord ja te zijn. Blijf lezen!
Verhoogt lichaamsbeweging de voordelen van moedermelk voor baby's?

Laatste update: 25 november, 2021

Het moederschap brengt nogal wat relevante zaken met zich mee, waaronder lichaamsbeweging, zelfzorg, en borstvoeding opvallen. Wat het laatste betreft, is het waar dat lichaamsbeweging de voordelen van moedermelk verhoogt? Hieronder laten we het je weten.

Lichaamsbeweging en de voordelen van moedermelk voor de baby

Om de positieve invloed van lichamelijke activiteit van de moeder op haar melk te begrijpen, laten we je een studie  (Engelse link) zien die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Metabolism.

Deze studie werd in dieren (muizen) uitgevoerd. Ze ontvingen echter melk van vrouwen die met enige regelmaat aan lichaamsbeweging deden. In die zin hadden de moeders vóór, tijdens en na de zwangerschap aan lichaamsbeweging gedaan, met programma’s van lage tot matige intensiteit.

De onderzoeksresultaten suggereerden dat lichaamsbeweging de productie van oligosacharide 3′-Sialyllactose (Spaanse link) uit moedermelk stimuleert, een bestanddeel dat de gezondheid van baby’s ondersteunt.

Specifiek vermindert deze oligosaccharide de incidentie van bepaalde cardiale en metabole pathologieën, zoals diabetes en obesitas. Bovendien is het in staat de schadelijke effecten van vetrijke diëten tegen te gaan. Dit zou dus een deur kunnen openen voor de ontwikkeling van behandelingen met voedingssupplementen.

Verhoogt lichaamsbeweging de voordelen van moedermelk voor baby's

Angsten rond lichaamsbeweging tijdens de periode van borstvoeding

In het algemeen bestaat er een zekere mate van bezorgdheid en weerstand tegen het beoefenen van deze activiteit tijdens de borstvoedingsperiode. Veel moeders denken dat lichaamsbeweging de melktoevoer kan beïnvloeden of een negatieve invloed heeft op de gezondheid van hun baby.

Een door Cambridge University Press (Engelse link) gepubliceerde studie evalueerde echter het effect van lichamelijke activiteit van de moeder op het welzijn van het kind tot 52 weken na de geboorte. Er werd vastgesteld dat het geen invloed heeft op de groei of ontwikkeling van het kind.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van de deskundigen is dan ook dat borstvoeding op een normale manier gegeven wordt en dat de moeder lichamelijke activiteit in alle stadia bevordert.

Voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden bij lichaamsbeweging tijdens de borstvoeding

Zoals we al zeiden is regelmatige lichaamsbeweging een gezonde gewoonte tijdens de borstvoeding. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden om het veilig te maken voor jou en je baby.

1. Vermijd directe trauma’s

Oefeningen die gepaard gaan met directe stoten of slagen op de borst moeten koste wat kost vermeden worden. Ze kunnen namelijk de gezondheid van de borsten aantasten. Bovendien kan de pijn die in deze zeer gevoelige weefsels ontstaat, ondraaglijk worden tijdens het geven van borstvoeding.

2. Geef de baby borstvoeding vóór het sporten

Probeer je baby te voeden vóór het sporten, om de borsten te ontzwellen, onbedoeld verlies van melk te voorkomen, en je veel comfortabeler te voelen.

Als dat niet lukt, wacht dan minstens een uur na het sporten om je kind borstvoeding te geven. Volgens een publicatie van de American Academy of Pedriatrics (Engelse link) verhindert lichamelijke activiteit van wisselende intensiteit namelijk niet dat de baby een uur na het beëindigen ervan je melk accepteert.

3. Zorg voor een goede borsthygiëne

Na het beoefenen van een of andere sportieve activiteit is het ook raadzaam een bad te nemen. Maak vooral de omgeving van de borsten en tepels goed schoon. Dit advies dient niet alleen om infecties door overmatig zweten te voorkomen, maar ook om de zoute smaak in de melk van je baby te vermijden.

Een vrouw onder de douche na lichaamsbeweging

Profiteren van de voordelen van moedermelk hangt af van je verzorging!

Lichaamsbeweging beïnvloed moedermelk niet, daarom kun je beide activiteiten zonder zorgen volhouden. Wel is het nodig dat je alle aanbevelingen die hierboven staan en ook die van je huisarts opvolgt.

We raden je ook aan regelmatig medische controle te houden om je gezondheid en die van je kleintje te behouden. Wellicht ook interessant voor jou

Ziektes voorkomen door borstvoeding te geven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ziektes voorkomen door borstvoeding te geven

Wist je dat je veel ziekten kan voorkomen door borstvoeding te geven? Lees meer over het belang van deze periode voor je baby.