Tips voor het succesvol afwennen van nachtvoedingen

Vandaag helpen we je om je twijfels weg te nemen over het afwennen van nachtvoedingen, wat meestal begint bij baby's tussen de 4 en 6 maanden oud.
Tips voor het succesvol afwennen van nachtvoedingen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 05 januari, 2020

Elk kind en elke situatie is uniek. Als je echter overweegt om te beginnen met het afwennen van nachtvoedingen, zijn hier enkele tips om het proces zo succesvol mogelijk te maken.

Op het moment dat een moeder besluit om haar baby af te laten wennen, doen zich veel twijfels voor. Bovendien kan ze geconfronteerd worden met meningen van anderen.

Het is belangrijk voor moeders om te onthouden dat de beslissing alleen aan haar zelf is en dat er geen ‘juiste’ leeftijd is om nachtvoedingen af te wennen. Dit is puur een persoonlijke beslissing. Evenzo, als je zover bent om je kleintje ‘s nachts af te laten wennen, willen we je wat advies geven.

Of je je baby nu borstvoeding geeft of een fles, er is geen haast om te stoppen. Na verloop van tijd zal je baby zelf doorslapen. Als je je echter moe of geïrriteerd voelt of denkt dat je baby fysiek zover is voor deze verandering, dan is het een goed moment om nachtvoedingen af te wennen.

Vragen die opkomen bij het afwennen van nachtvoedingen

Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende vragen bespreken die moeders hebben over het succesvol afwennen van nachtvoedingen.

Hoe weet ik of mijn baby klaar is voor het afwennen van nachtvoedingen?

Geen paniek! Elke baby is anders. Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, is het een goed moment om te beginnen met afwennen. Tegen die tijd krijgen de meeste baby’s overdag voldoende calorieën om maximaal 5 of 6 uur achter elkaar te kunnen slapen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je baby niet vaker wakker wordt om te voeden. Maar dit is meer uit gewoonte dan een reactie op een lichamelijke behoefte. Je baby is gewend om vaak wakker te worden om te voeden, dus je hebt tijd nodig om dit deel van zijn of haar routine te veranderen.

Baby krijgt borstvoeding

Bovendien moet je je afvragen of je baby een band met je probeert te krijgen. Borstvoeding gaat over meer dan alleen voeding.

Sommige moeders kunnen overdag niet veel tijd met hun kinderen doorbrengen. Dus je kind wil misschien verloren tijd goedmaken en ‘s nachts contact met je maken.

Een andere reden dat je baby vaak wakker wordt, is omdat zijn of haar tanden beginnen door te komen. Tegelijkertijd ervaart je baby misschien een ander soort ongemak, zoals verkoudheid of een andere ontwikkelingsverandering.

Daarom is het van vitaal belang om je baby geleidelijk aan af te wennen in plaats van abrupt. Dit is een tijd waarin je baby je nodig heeft en zich beschermd moet voelen. Als je grote twijfels hebt, aarzel dan niet om ze met je kinderarts te bespreken.

Welke stappen moet ik nemen?

Nu gaan we verder met de stappen die je moet nemen om nachtvoedingen af te wennen.

  • Houd rekening met de gevoelens van je baby. Wanneer je besluit om je kindje af te laten wennen, moet je begrijpen dat dit kan leiden tot frustraties bij je kindje. Wees respectvol voor de gevoelens van je kind, die volkomen begrijpelijk zijn.
  • Ontken je eigen gevoelens als moeder niet. Het is normaal dat moeders zich tegelijkertijd schuldig en opgelucht voelen. Probeer niet te hard voor jezelf te zijn.
  • Analyseer het moment waarop je wilt beginnen met afwennen. Als je gaat verhuizen, een andere baby verwacht of je kind naar de kinderopvang gaat sturen, is dit misschien niet het beste moment om te beginnen. Midden op een delicaat moment of verandering in je gezin, is het het beste om te wachten met afwennen van nachtvoedingen. Je baby heeft meer aandacht en genegenheid nodig om dit gemis te compenseren.
  • Bied voldoende voedsel en vloeistoffen aan. Wanneer je baby wakker wil worden en om borstvoeding vraagt, bied dan een alternatief zoals water aan.

Denk ook aan het volgende

  • Plaats je baby in zijn of haar eigen bed. De opwinding om je groot te voelen, of te slapen met een broer of zus of in een andere kamer kan het proces gemakkelijker maken. Je kind zou dit echter niet als een verplichting moeten zien, en je moet het niet afdwingen als er weerstand is.
  • Betrek je partner bij het afwennen. Het proces is meestal veel effectiever wanneer vaders begrijpen wat deze verandering voor hun baby’s betekent. Vaders moeten hun baby’s ook troosten wanneer ze overstuur zijn en zo afleiding, genegenheid en ondersteuning bieden.
  • Doe een stapje terug of stop als het nodig is. Het is belangrijk om flexibel te zijn en bereid te zijn om aanpassingen te maken als dingen niet werken. Zelfs als je zeker bent van je beslissing, kun je altijd een stapje terug doen en een beetje langer wachten als dat nodig is.
Moeder en baby

Volgens de experts

Er zijn veel experts die hun mening hebben gegeven over deze kwestie. Allereerst beveelt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) exclusieve borstvoeding aan tijdens de eerste zes maanden van het leven van een baby. Verder bevelen ze aan om borstvoeding te blijven geven – samen met een aanvullend dieet – totdat kinderen ten minste 2 jaar oud zijn.

Kinderarts Richard Ferber pakt het probleem ook aan in zijn boek getiteld Solve Your Child’s Sleep Problems (niet in het Nederlands verkrijgbaar). Volgens Ferber kan onnodig meerdere keren wakker worden ‘s nachts leiden tot slaapstoornissen.

De Ferbermethode stelt dat als een kind meerdere keren wakker wordt om te eten of vanwege spijsverteringsproblemen, dit een vicieuze cirkel kan veroorzaken van nog meer willen eten.

Tot slot benadrukt kinderarts William Sears de voordelen van nachtelijke voedingen bij het versterken van de banden tussen kinderen en ouders. Hij moedigt ouders aan om ‘s nachts niet af te wennen. Of om het zo veel mogelijk uit te stellen – natuurlijk, zolang de nachtvoedingen geen probleem zijn voor het gezin.

In zijn boek, The Baby Sleep Book, biedt Sears strategieën om je baby in slaap te brengen en hem of haar in bed te voeren, zodat de nachtelijke voeding voor ouders gemakkelijker is.

Concluderend zijn dit slechts suggesties en meningen. Net als elke andere beslissing over ouderschap, bepaal alleen jijzelf wanneer je gaat beginnen met afwennen van nachtvoedingen. Doe wat je denkt dat het beste is voor jou en je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.