De effecten van borstvoeding op de tanden

Ben je je bewust van de effecten van borstvoeding op het gebit? Het bevordert een goede stand van de tanden van de baby en helpt gaatjes voorkomen.
De effecten van borstvoeding op de tanden

Laatste update: 07 augustus, 2022

Borstvoeding geven is een gunstige optie voor moeder en kind. Maar weet je ook wat de effecten van borstvoeding op de tanden van je kleintje zijn?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat moedermelk het perfecte voedsel is voor elk kind. En dat het zich aanpast aan de behoeften van de baby. Je weet misschien ook dat borstvoeding de afweer verhoogt en de kans op astma, infecties en zwaarlijvigheid vermindert.

Tegelijk weet je misschien al dat borstvoeding de band tussen moeder en kind bevordert en dat moeders die borstvoeding geven sneller herstellen van de kraamtijd en minder kans hebben op het ontstaan van eierstok- en borstkanker.

Maar niet iedereen kent de bijdragen van borstvoeding aan de ontwikkeling van de mond en de gezondheid van het gebit. Lees verder en ontdek nog een reden om voor deze praktijk te kiezen.

Borstvoeding en de stand van de tanden

Borstvoeding geven is een praktijk die de juiste stand van de tanden bevordert. De bewegingen die de baby maakt om uit de borst van de moeder te voeden bevorderen de ontwikkeling van de kaken en de spieren van mond en gezicht.

Als een baby geboren wordt, staat zijn onderkaak ruim achter de bovenkaak. Dankzij de inspanning die het kind moet leveren om de melk uit de moederborst te zuigen, kan de kaak naar voren bewegen.

Als de kaken groeien en harmonieus in elkaar passen, is de kans kleiner (Spaanse link) dat er in de toekomst bijtproblemen ontstaan, omdat kauwen, slikken en andere functies van de mond goed verlopen. Op hun beurt hebben de tanden de neiging op de juiste plaats te staan als ze uitbreken.

“Borstvoeding draagt bij tot het voorkomen van dentomaxillofaciale anomalieën en tandmisvormingen.”
-Sociedad Española de Ortodoncia (SEDO)-.

Borstvoeding helpt malocclusie problemen voorkomen, zoals open beet, overbeet en verkeerd uitgelijnde tanden. Dit vermindert de kans dat je in de toekomst orthodontie nodig hebt.

Bovendien bevordert borstvoeding de goede ontwikkeling van de orofaciale musculatuur van de baby. Daardoor verlopen de zuig-, slik- en ademhalingsfuncties naar behoren, wat later ook bijtproblemen voorkomt.

Dit is niet het geval als het kind flesvoeding krijgt. Want in dat geval bereikt de melk bijna moeiteloos de mond van de zuigeling. Op zijn beurt kunnen de vorm en de toon van de benige en gespierde structuren van de mond en het gezicht veranderen.

Een lachende baby
Borstvoeding draagt bij tot de juiste stand van de tanden van de baby en voorkomt problemen in de toekomst.

De effecten van borstvoeding op de tanden: voorkomen van tandbederf

Het geven van borstvoeding biedt ook een ander voordeel voor het gebit: het vermindert namelijk de kans op tandbederf. Hoewel het waar is dat zowel kinderen die borstvoeding krijgen als kinderen die melk uit een fles drinken vatbaar zijn voor deze mondziekte, zijn de eersten beter beschermd.

Gaatjes bij jonge kinderen, of tandbederf door baby flesvoeding, is een bijzondere vorm van de aandoening die de eerste tandjes van een baby aantast. De progressie ervan is zeer snel en destructief. Gaatjes veranderen namelijk de mondfuncties en de levenskwaliteit van kinderen in hun jonge jaren.

Een kind een flesje met suikerhoudende drankjes geven is de belangrijkste oorzaak van deze aandoening. Bovendien neemt het risico toe als een baby in slaap valt met de flessenspeen in zijn mond.

Je moet weten dat zowel moedermelk als flesvoeding suikers bevatten. Als deze stof niet met een goede mondhygiëne van de tandoppervlakken verwijderd wordt, kan ziekte ontstaan. De toevoeging van zoetstoffen, vruchtensappen en andere zoete dranken in zuigflessen voor baby’s is een nog groter probleem.

Maar hoewel de suiker in moedermelk het ontstaan van gaatjes kan bevorderen als er geen goede mondhygiëne is, is het ook een beschermend voedingsmiddel. De samenstelling ervan (Spaanse link) bevat andere stoffen, zoals arginine en ureum, die de pH van het speeksel verhogen en de demineralisatie van het glazuur verminderen.

Bovendien remmen de immunoglobulinen die deel uitmaken van moedermelk de groei van bacteriën. Mineralen zoals calcium en fosfor, en eiwitten zoals caseïne, bevorderen de remineralisatie (Spaanse link). Tegelijk wordt tijdens de borstvoeding de tepel van de moeder achter in de mond van de baby geplaatst, zodat het contact van de melk met de tanden minimaal is.

Andere voordelen van borstvoeding in de mond van kinderen

Behalve dat borstvoeding gebitsafwijkingen voorkomt en de kans op cariës vermindert, biedt het ook andere voordelen voor de mond van baby’s:

  • Levert essentiële voedingsstoffen: Moedermelk levert alle voedingsstoffen die kinderen nodig hebben om goed te groeien. Dit omvat ook de ontwikkeling en mineralisatie van de tanden die zich in het bot vormen.
  • Het bevordert de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind.
  • Het voorkomt de aanleg van schadelijke gewoonten: Borstvoeding bevredigt de mondelinge, voedings- en affectieve behoeften van de baby. Daardoor hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder kans om op hun duim te zuigen of langdurig fopspenen en flessen te gebruiken. Deze zuiggedragingen predisponeren kleintjes tot problemen wat betreft de ontwikkeling van maxillofaciale structuren en bijten.
De effecten van borstvoeding op de tanden
Borstvoeding geeft geen ongemakken voor de mondhygiëne van de moeder, maar toch is het belangrijk voor een goede hygiëne te zorgen.

Het gebit van de moeder tijdens borstvoeding

Je moet weten dat het geven van borstvoeding aan een baby geen invloed heeft op het gebit van de moeder. Lange tijd was er een volksgeloof dat kinderen via de borstvoeding calcium uit het gebit van hun moeder halen om hun eigen tanden te vormen.

Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding krijgen de kleintjes echter de mineralen die ze nodig hebben uit de voeding van hun moeder. Dit heeft dus geen invloed op haar mondgezondheid.

Wat vrij vaak voorkomt bij moeders is de onbedoelde verwaarlozing van hun eigen lichaam. De eisen van baby’s en vermoeidheid kunnen leiden tot verwaarlozing van routines die essentieel zijn om de mond gezond te houden.

Slechte voeding, slechte mondhygiëne en gebrek aan gebitscontroles kunnen mondgezondheidsproblemen veroorzaken, maar borstvoeding kan dat niet. En dit heeft ook gevolgen voor de mondgezondheid van de baby. Want de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën in de mond van de ouders kan op hun kinderen worden overgedragen.

Zorg dragen voor de mondgezondheid van de moeder tijdens de borstvoeding is essentieel om het risico van verspreiding van ziektekiemen naar de mond van het kind te verkleinen.

Borstvoeding geven is altijd de beste optie

Borstvoeding komt zowel de moeder als haar baby ten goede. Kiezen voor borstvoeding heeft veel positieve effecten die flesvoeding niet kunnen evenaren.

Daarom is het aan te raden je baby de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Ga dan, tijdens het geven van aanvullende voeding, door met borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar of zolang moeder en baby dat wensen.

Het is ook belangrijk om zo veel mogelijk rechtstreeks borstvoeding te geven en flesvoeding te verminderen, ook al zit er moedermelk in. Want, zoals we je al vertelden, de bewegingen in de mond van de baby zijn niet hetzelfde.

De positieve invloed van borstvoeding op het gebit van de baby is nog een reden om voor deze heilzame praktijk te kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Victora, C., Bahl, R., Gillespie, S., Haddad, L., McFadden, A., & Mason, F. (2016). Primera Serie 2016 Sobre Lactancia Materna Edición en Español. The Lancet387, 475-504.
  • Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría88(1), 07-14.
  • Robles-Bermeo, N. L., Lara-Carrillo, E., Herrera-Martínez, E., Bermeo-Escalona, J. R., Santillán-Reyes, A. M., Pontigo-Loyola, A. P., & Medina-Solís, C. E. (2019). Leche humana y su efecto sobre la mineralización del esmalte: revisión de literatura. Pediatría (Asunción)46(3), 209-217.
  • Lalaguna Mallada, P., Jimenez Yuste, C., Iglesias Rubio, C. (2015). Lactancia materna y caries. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría.
  • Aviles, D. A. R., Rivera, M. K. B., Arreaga, L. D. P. T., & Villavicencio, A. F. M. (2020). Beneficios inmunológicos de la leche materna. Reciamuc4(1), 93-104.
  • Roca, E. C., Llorente, M. C., Vicente, G. S., & Díaz, L. R. (2020). Factores de riesgos en la génesis de la caries dental en edad temprana y efectos de la lactancia materna. Revista Cubana de Estomatología57(2).
  • Torres Minaya, K. K. (2022). Importancia de la lactancia materna en la prevención de los hábitos de succión no nutritiva, revisión de la literatura (Doctoral dissertation, Quito: Universidad Hemisferios 2022).
  • Zini Carbone, C. N. H., Medina, M. D. L. M., Zini Carbone, M. Y. I., & Galiana, A. V. (2021). La importancia de la lactancia materna en odontología.
  • Rosales-Vega, G., del Carmen Roa-González, S., Rodríguez-López, D. M., Pérez-Vega, J., & de Jesu Méndez-Quevedo, T. (2021). Relación de la Lactancia Materna y Maloclusiones. Revista Mexicana de Medicina Forense y Ciencias de la Salud5(S3), 177-180.
  • Herrera, C. G. R. (2022). Lactancia materna, hábitos orales y maloclusiones en niños de 2 a 6 años (Bachelor’s thesis, Universidad Nocional de Chimborazo).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.