Borstvoeding en tatoeages: alles wat je moet weten

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over borstvoeding en tatoeages. Mis deze belangrijke informatie niet!
Borstvoeding en tatoeages: alles wat je moet weten

Laatste update: 15 juni, 2022

Borstvoeding geven roept veel vragen op als het gaat om het nemen van bepaalde medicijnen, het consumeren van alcohol, roken, of het krijgen van een tatoeage. Er zijn niet veel studies of goedkeuringen van pediatrische verenigingen over dit laatste punt. Toch vertellen we je vandaag alles wat je moet weten over borstvoeding en tatoeages.

De beslissing om een tatoeage te laten zetten

Tatoeages zijn een trend die in elk deel van de wereld altijd van kracht is. Mensen besluiten om allerlei redenen tatoeages te laten zetten:

  • Als een vorm van expressie.
  • Voor artistieke of spirituele doeleinden.
  • Ter ere van iemand die ze verloren hebben.
  • Om een speciale relatie te heiligen.

Veel kersverse ouders laten zelfs tatoeages zetten met de namen of gezichten van hun kinderen of hele families. En de realiteit is dat er niet veel onderzoek is naar het gemak (Engelse link) en de veiligheid van het laten tatoeëren tijdens de borstvoeding.

Deskundigen zijn verdeeld. Sommigen raden aan te wachten tot het einde van de borstvoeding, terwijl anderen tatoeëren niet als een gezondheidsprobleem beschouwen. Ze zijn het er echter allemaal over eens dat het belangrijk is de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen en vooraf een arts te raadplegen.

Borstvoeding en tatoeages
Tatoeages zijn een vorm van expressie, maar er een laten zetten brengt bepaalde risico’s met zich mee. Beoordeel of je al dan niet een tatoeage laat zetten terwijl je borstvoeding geeft en bespreek het met je arts.

Borstvoeding en tatoeages: veiligheid

Of je nu borstvoeding geeft of niet, het is altijd (Engelse link) aan te raden de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen om infecties te voorkomen. Om dat te bereiken moet je je ervan vergewissen dat de instelling alle aseptische voorschriften in acht neemt. Ze moet ook beschikken over steriel en wegwerpmateriaal om mogelijke besmetting te voorkomen.

Je kunt het beste voorrang geven aan de volgende verzorgings- en hygiënepraktijken:

  • De tatoeëerder moet tijdens het hele proces latex handschoenen dragen.
  • De plaats moet schoon zijn en de piercing- en tatoeëerruimte moeten gescheiden zijn.
  • De inrichting moet een autoclaaf hebben. Dat is een machine die apparatuur en herbruikbare instrumenten steriliseert.
  • De naalden moeten wegwerp zijn, hun verpakkingen moeten afzonderlijk verzegeld worden en in het bijzijn van elke persoon geopend worden voor ze beginnen.
  • Tatoeagepigmenten moeten in een steriele verpakking blijven.

Hoewel tatoeage-inkt op het huidoppervlak blijft (komt niet in de bloedbaan terecht), kunnen sommige tatoeages zware metalen bevatten, zoals kwik, lood en arsenicum.

Omdat het op het huidoppervlak blijft, zou de inkt niet in het bloed of de melk van de vrouw terecht mogen  komen. Als dat toch gebeurt, is noch het gebruik van lidocaïnesprays (als plaatselijk verdovingsmiddel) noch het gebruik van orale pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, gecontra-indiceerd.

Een andere belangrijke overweging is het tatoeëren van de tepelhof of het tepelgebied te vermijden. De baby zou anders per ongeluk sommige giftige bestanddelen van de kleurstof binnen kunnen krijgen.

Tatoeage verwijderen tijdens borstvoeding

In het geval dat je een tatoeage definitief wilt verwijderen met een laserbehandeling ligt de situatie anders. De laser gebruikt een technologie die de tatoeagepigmenten verspreidt. In dit geval zouden ze dus in het bloed en de melk van de moeder kunnen terechtkomen.

Kan een tatoeage geïnfecteerd raken?

De hygiëne van tatoeage-instellingen is geen universeel aspect. In feite houden sommige plaatsen zich niet aan de minimale veiligheidsnormen betreffende de steriliteit van apparatuur en instrumenten.

Daardoor neemt het risico op het oplopen van venerische infecties zoals hepatitis B, HIV en hepatitis C toe, zoals beschreven door (Engelse link) de American Pregnancy Association.

Als de tatoeage eenmaal gezet is, is ontsmetting niet nodig. Maar een dagelijkse wasbeurt van de huid met zeep en water is wel nodig. Bovendien is het belangrijk om de getatoeëerde plek minstens drie weken lang meerdere keren per dag te bevochtigen met crèmes met een hoog vitamine A gehalte.

Kenmerken van een geïnfecteerde tatoeage

Het oplopen van infecties is erg riskant voor vrouwen die borstvoeding geven. Enerzijds kunnen ze ziektekiemen overbrengen op hun kinderen. En anderzijds kunnen ze problemen krijgen bij het volhouden van de borstvoeding en het krijgen van bepaalde medicijnen. Daarom is het een goed idee om bij het geringste vermoeden van ziekte meteen een arts te raadplegen.

Enkele klinische verschijnselen die op een infectie wijzen zijn koorts, vermoeidheid en koude rillingen. Ook vies ruikende afscheiding in de buurt van de tatoeage, met pus gevulde blaasjes en gewrichtspijn.

Daarom is het heel belangrijk de instructies van de tatoeëerder op te volgen. Ziektekiemen kunnen de wond namelijk koloniseren terwijl deze geneest. Hoewel deze infecties in de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen zijn, bestaat de kans dat je ernstiger aandoeningen oploopt, zoals die door stafylokokken.

Een vrouw krijgt een tatoeage
Als je ervoor kiest een tatoeage te laten zetten, let er dan op dat de tatoeëerder en de inrichting aan de asepsisvoorschriften voldoen. Zorg er ook voor dat het materiaal wegwerpbaar is en alleen in je aanwezigheid geopend wordt. 

Borstvoeding en tatoeages: de beslissing kan wachten

Kortom, als je je niet veilig of op je gemak voelt om een tatoeage te laten zetten terwijl je borstvoeding geeft, zie er dan van af. Het is immers beter veilig te zijn dan spijt te hebben en niet het risico te lopen complexe ziekten zoals hepatitis B, C en HIV op te lopen.

Maar als je toch tatoeages wilt laten zetten terwijl je borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat je alle nodige maatregelen neemt om deze infecties te voorkomen. Net zoals je dat op elk ander moment zou doen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je borsten verzorgen tijdens het geven van borstvoeding?

In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten over hoe je je borsten kunt verzorgen tijdens de borstvoeding. Lees verder!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.