4 Sleutels om je voor te bereiden op borstvoeding tijdens de zwangerschap

Ben je van plan je kind borstvoeding te geven? Ontdek de sleutels om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding tijdens de zwangerschap.
4 Sleutels om je voor te bereiden op borstvoeding tijdens de zwangerschap
Silvia Zaragoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Geschreven door Silvia Zaragoza

Laatste update: 22 december, 2022

Ben je van plan je baby borstvoeding te geven en dit minstens 6 maanden te doen? Zo ja, dan kan het geen kwaad dat je deze sleutels kent om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding tijdens de zwangerschap.

Het is je zeker al duidelijk wat de voordelen van borstvoeding zijn. Je moet echter ook de moeilijkheden kennen die zich kunnen voordoen om te voorkomen dat je het proces voortijdig afbreekt. Normaal hangt vroegtijdig spenen samen met angst, het ontstaan van vermijdbare verwondingen en weer aan het werk gaan.

Ben je klaar om te beginnen? Schrijf deze belangrijke informatie op.

Leer hoe je je tijdens de zwangerschap goed kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding

In het begin van de zwangerschap is het normaal dat je duizenden twijfels hebt. Daarom raden we je aan informatie over borstvoeding te zoeken en er later over te praten met je verloskundige of gynaecoloog. Er zijn ook verenigingen die zich toeleggen op onderzoek naar en het geven van cursussen over borstvoeding, zodat je weet hoe je het goed kunt uitvoeren.

Volgens een Cochrane-review (Engelse link) kun je met informatie betere beslissingen nemen, heb je meer zekerheid, en kun je betere resultaten bereiken. Neem dus aantekeningen van de op bewijzen gebaseerde aanbevelingen die we je te bieden hebben.

4 Sleutels om je voor te bereiden op borstvoeding tijdens de zwangerschap

1. Merk op hoe je borsten veranderen tijdens de zwangerschap

Wist je dat tijdens de zwangerschap het borstweefsel alle veranderingen ondergaat die nodig zijn om het geven van borstvoeding te vergemakkelijken?

De toename van zwangerschapshormonen (oestrogenen, progesteron, prolactine, en oxytocine ) stimuleert de ontwikkeling van de verschillende structuren waaruit de borstklier is opgebouwd. Als gevolg neemt je borst in omvang toe en begint ze melk te produceren enige tijd voor je baby geboren wordt.

Tegelijk wordt de huid van de tepelhof donkerder om het voor het kind gemakkelijker te maken de tepel te lokaliseren. In de eerste maanden hebben baby’s namelijk nog een onderontwikkeld gezichtsvermogen.

2. Bereid je tepels voor

Er bestaat enige bezorgdheid over platte of omgekeerde tepels en de daaruit voortvloeiende mogelijkheid om borstvoeding te geven. Je moet echter weten dat deze geen enkel probleem vormen bij het geven van borstvoeding. Baby’s hebben namelijk de neiging ook aan de tepelhof te zuigen die er omheen zit.

Dus, zodra je baby bij je gebracht is, hou je het vast en laat je het proberen zelf de borst te zoeken. Lukt dat niet, vraag dan een verpleegster of je lactatiekundige om hulp.

Bedenk dat naarmate de dagen verstrijken, de tepels vanzelf uitsteken om het proces te vergemakkelijken. Daarom hebben ze tijdens de zwangerschap geen speciale voorbereiding nodig. Dit is een op bewijzen gebaseerde aanbeveling (Spaanse link).

3. Kolf wat colostrum af

Een paar maanden voor de bevalling en gedurende 5 dagen na de geboorte wordt colostrum afgescheiden. Dit is een gelige vloeistof met een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen voor de pasgeborene. Daarom is het raadzaam vóór de bevalling een beetje af te kolven voor het geval het begin van de borstvoeding op zich laat wachten.

Bovendien vergroot deze oefening ook je zelfvertrouwen in het geven van borstvoeding, volgens enkele Australische vrouwen in een studie die gepubliceerd werd in de. Tijdschrift voor Kindergezondheidszorg (Engelse link). 

Je kunt afkolven met de hand of met behulp van een borstkolf. Als de melk eenmaal verkregen is, raden we je natuurlijk aan deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast of vriezer te bewaren, zodat je de melk langer kunt bewaren.

Bovendien kun je nagaan hoe je dit moet doen in bijvoorbeeld de gidsen die in 2020 verschenen in de Vrouwen en geboorte (Engelse link) van de Australische vereniging van vroedvrouwen.

4. Koop de nodige spullen om borstvoeding te geven

Is het niet zo dat je tijdens je zwangerschap comfortabele kleding gekocht hebt? Wel, voor borstvoeding zijn er ook gebruiksvoorwerpen of bepaalde kledingstukken die essentieel zijn, omdat ze het proces echt vergemakkelijken.

Borstvoedingsbeha’s bijvoorbeeld zijn essentieel om gemakkelijk borstvoeding te kunnen geven, waar je ook bent. Bedenk dat baby’s minstens 6 of 8 voedingen per dag nodig hebben en dat je, met de aanbeveling van de deskundigen om borstvoeding ‘op verzoek’ te geven, nooit kunt weten waar je het zult moeten doen.

Nog een van de eerste levensbehoeften zijn de borstvoedingskompressen. Deze elementen voorkomen namelijk dat je borsten lekken en je kleren per ongeluk nat worden. Ze worden tussen je borsten en je beha geplaatst en zijn praktisch onmerkbaar.

Vergeet tot slot niet een borstkolf en overweeg een optie die comfortabel is en gemakkelijk te vervoeren. Vooral als het erom gaat je terugkeer naar je werk te vereenvoudigen.

Melk afkolven met een handpomp

Conclusie over hoe je voor te bereiden op borstvoeding tijdens de zwangerschap

Tot slot willen we nog benadrukken dat het belangrijkste bij de voorbereiding op borstvoeding is dat je over kwaliteitsinformatie beschikt en praktische lessen bijwoont om al je vragen te beantwoorden.

We raden je ook aan met je vroedvrouw of lactatiekundige te overleggen over hoe je colostrum kunt afkolven. Onthoud dat het een goede strategie is om je te helpen de borstvoeding zo lang mogelijk vol te houden. Profiteer van alle voordelen ervan voor jou en je baby.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. (2017) Guía de Práctica Clínica sobre lactancia materna. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/guia_de_lactancia_materna.pdf
  • L Westerfield, K; Koenig, K; Oh, R (2018) Breastfeeding: Common Questions and Answers. Am Fam Physician, 98(6): 368-73.
  • Lumbiganon, P; Martis, R; Laopaiboon, M; Festin, M R; Ho, J J; Hakimi, M (2017) Antenatal breastfeeding education for increasing breastfeeding duration. Cochrane Database of Systematic Reviews, 12.
  • Foudil-Bey, I; Sq Murphy, M; J Keely, E; El-Chaâr, D (2020) Maternal and newborn outcomes of antenatal breastmilk expression: a scoping review protocol. BMJ Open, 10(5).
  • Scott, H; Sweet, L; Strauch, L; Muller, A (2019) Expressed breastmilk handling and storage guidelines available to mothers in the community: A scoping review. Women Birth, 33(5): 426-32.
  • Foudil-Bey,I; S. Q. Murphy,M; Dunn,S; J. Keely,E;  and El-Chaâr, D (2021) Evaluating antenatal breastmilk expression outcomes: a scoping review. Int Breastfeed J, 16:25.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.