Introduceren van voedsel na de leeftijd van 6 maanden: 10 tips

Naarmate je baby groeit, moet zijn voeding gevarieerder worden om ervoor te zorgen dat hij de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om zich te blijven ontwikkelen. Maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je nieuwe voedingsmiddelen gaat introduceren.
Introduceren van voedsel na de leeftijd van 6 maanden: 10 tips

Laatste update: 31 maart, 2024

Je hebt de eerste zes maanden van het leven van je baby goed werk geleverd met exclusieve borst- of flesvoeding, maar vanaf nu zal je baby veel sneller groeien en moet je moedermelk combineren met nieuwe voeding. Wil jij alles vlekkeloos laten verlopen? Volg dan enkele tips voor het introduceren van voedsel om je kleintje na zes maanden kennis te laten maken met deze nieuwe voedingsmiddelen. We delen ze hieronder met je.

Bedenk dat aanvullende voeding een proces is dat speciale kennis en toewijding van de kant van ouders en verzorgers vereist. Om deze reden moet je je laten begeleiden door gezondheidswerkers. Blijf lezen voor het beste advies!

Verschillen in voeding voor en na de leeftijd van zes maanden

Tot de leeftijd van zes maanden is het spijsverteringsstelsel van een baby nog in ontwikkeling, dus moedermelk of flesvoeding zijn de meest geschikte voedingsopties. Van deze twee is moedermelk uiteraard op maat gemaakt. Dat is de reden waarom de American Academy of Pediatrics (Engelse link) het aanbeveelt als de exclusieve voeding tijdens de eerste zes maanden van het leven van een baby.

Na zes maanden veranderen de voedingsbehoeften van een baby, zoals uitgelegd in een rapport gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link). Moedermelk voldoet niet aan de nieuwe vraag naar energie en voedingsstoffen voor baby’s. Daarom is het noodzakelijk om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren als aanvulling op hun dieet.

De ijzervoorraden van de baby zijn bijvoorbeeld uitgeput en moedermelk of flesvoeding kan niet aan deze behoeften voldoen. Er moeten dan andere voedselbronnen worden gezocht om dit te dekken. Bovendien moeten bronnen van eiwitten, zink en vitamine A en C in het dieet van een baby worden opgenomen.

Bovendien wordt volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) het opnemen van nieuwe voedingsmiddelen na de leeftijd van zes maanden geassocieerd met een grotere rijping van de spijsvertering en de nieren. Op dezelfde manier draagt het ook bij aan een grotere ontwikkeling van het neurologische systeem en het immuunsysteem.

Welk advies moet je opvolgen voor deze nieuwe fase in de voeding van je baby? Daar zullen we het hieronder over hebben.

Tips voor het introduceren van voedsel na de leeftijd van zes maanden

De American Academy of Pediatrics maakt duidelijk dat baby’s een goede motorische rijpheid moeten hebben om nieuwe voedingsmiddelen op te nemen. Ze moeten bijvoorbeeld hun hoofd omhoog kunnen houden, hun mond kunnen openen als er voedsel bij hen in de buurt wordt gebracht en voedsel van de lepel naar hun mond kunnen brengen. Laten we eens kijken naar enkele andere tips die je kunt overwegen als het gaat om de introductie van nieuwe voedingsmiddelen.

1. Pas op voor microbiële besmetting

Wanneer je nieuwe voedingsmiddelen gaat introduceren, zorg er dan voor dat de handen van je baby en je eigen handen schoon zijn. Houd er rekening mee dat je baby tegen die tijd aan het kruipen is en dat zijn handen allerlei soorten oppervlakken aanraken, inclusief de vloer waarop je loopt. Voedsel moet ook goed hygiënisch zijn, dus wassen met veel water en desinfecteren is een prioriteit, vooral als het om groenten en fruit gaat.

2. Zorg ervoor dat de meeste calorieën uit de moedermelk komen

Zoals aanbevolen door het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF – Spaanse link), betekent het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen niet dat de baby de borstvoeding of flesvoeding achterwege laat. Integendeel, het is raadzaam om na of tussen de borstvoedingssessies voedsel aan te bieden. Dit moet worden volgehouden tot de leeftijd van minimaal één jaar.

3. Introduceren van voedsel: begin met voedsel met een zachte textuur

De motorische beperkingen van een baby tijdens het kauwen zijn een punt om rekening mee te houden. Een goede tip is om te beginnen met voedsel met een zachte, niet-vezelige textuur die gemakkelijk te kauwen is. Voeg dus goed gepureerde fruit- of groentepuree toe. Koken met stoom wordt geadviseerd als de beste optie om voedingsstoffen te behouden.

Het werk van Esteban Borowitz, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pediatrics (Engelse link) in 2021, beveelt ook aan dat eerste voedsel gemakkelijk door te slikken moet zijn. Bijvoorbeeld met ijzer verrijkte babypuree en ontbijtgranen.

Je kunt beginnen met een halve eetlepel of minder en tijdens het proces met je baby over het eten praten. Verhoog vervolgens de hoeveelheid geleidelijk en let op tekenen van volheid. Als ze het eten weigeren, dwing ze dan niet om te eten. Probeer het opnieuw met veel geduld en zonder druk.

Welk voedsel moet je na zes maanden kiezen om aan je baby te introduceren?

We laten het je nu zien. Het is raadzaam om met het volgende te beginnen:

  • Pastinaak.
  • Aardappel.
  • Yam.
  • Courgette.
  • Zoete aardappel.
  • Wortel.
  • Peer of appel.
  • Met ijzer verrijkte rijst en haver.

Later:

4. Geef de juiste hoeveelheid, afhankelijk van de capaciteit van de maag van je baby

Omdat de maag van een baby erg klein is, moet je beginnen met een halve lepel om te proberen en dan verhogen tot twee. De frequentie kan twee keer per dag zijn. Naarmate het kind groeit, neemt de capaciteit toe.

Kinderen tussen de 7 en 8 maanden kunnen al twee keer per dag een half kopje zacht voedsel eten. Tussen 9 en 11 maanden kun je de frequentie verhogen naar drie of vier keer per dag en kleine stukjes aanbieden in plaats van pureren.

5. Krijg advies over andere aanvullende voedingsmethoden

Er zijn andere manieren om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren. De Cleveland Clinic (Engelse link) bevordert het spenen onder leiding van baby’s. Bij deze methode van aanvullende voeding beginnen ouders, begeleid door specialisten, kleine stukjes volwaardig voedsel aan hun kinderen aan te bieden.

Hoewel de autonomie van de baby onder andere wordt ontwikkeld, zijn er enkele risico’s, zoals verstikking en een lagere inname van voedingsstoffen. Als je deze methode bij je baby wilt toepassen, raadpleeg dan eerst je kinderarts.

6. Introduceren van voedsel doe je één voor één

Het is belangrijk om nieuwe voedingsmiddelen één voor één te introduceren en drie tot vijf dagen te wachten om te zien of er een allergische reactie optreedt. Hierdoor kan je baby ook wennen aan de smaak en textuur van elk voedsel. Bij vermoedelijke voedselallergieën wordt een evaluatie in samenwerking met een specialist aanbevolen.

7. Neem voedingsmiddelen op die bronnen van ijzer en zink zijn

Voedingsmiddelen zoals verrijkte volkoren granen of soepen gemaakt met vlees zijn bronnen van ijzer en zink. Zorg er ook voor dat ontbijtgranen babyvriendelijk zijn, te beginnen met rijst en havermout en daarna gerst, boekweit en quinoa.

8. Voeg geen zout of suiker toe aan babyvoeding

Gebruik tijdens de aanvullende voeding nooit zout of suiker in babyvoeding. Zouten kunnen de nierfunctie overbelasten en suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van tandbederf.

Volgens een artikel in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) kan het frequente gebruik van deze ingrediënten bij zuigelingen hun gezondheid op de middellange termijn negatief beïnvloeden.

9. Bied een verscheidenheid aan voedsel aan

Zodra nieuwe voedingsmiddelen één voor één zijn opgenomen, moet je de verscheidenheid aan verschillende groepen behouden om belangrijke voedingsstoffen voor groei en goede ontwikkeling te garanderen.

Naast bovenstaande voedingsmiddelen kun je variëren met banaan, mango, perzik, meloen of watermeloen. Onder de groenten kun je broccoli, zoete aardappel, bloemkool en spinazie introduceren – allemaal goed gekookt en gepureerd.

Avocado en olijfolie zijn goede bronnen van gezonde vetten, evenals pindakaas of amandelboter. Je kunt overstappen van wit vlees naar rund- of kalfsvlees en dit aanbieden in soepen, gehaktballen of als burgers. Je kunt ook peulvruchten één voor één verwerken, variërend van onder andere linzen, kikkererwten, bonen en erwten.

10. Pas op voor verstikking

Let op de textuur van sommige voedingsmiddelen vanwege het risico op verstikking. De Centers for Disease Control and Prevention (Spaanse link) zeggen dat je voorzichtig moet zijn met kerstomaatjes, druiven, kleine stukjes fruit, bessen en kersen. Hetzelfde geldt voor gedroogd fruit, noten, maïskorrels, crackers en mueslirepen.

Vlees moet worden gekookt en gepureerd of gemalen. In het geval van fruit zoals appels, perziken, peren of ander fruit met een stevige, harde textuur, kun je ze het beste stomen om ze zacht te maken.

Zorg ervoor dat het dieet van je baby compleet is wanneer je nieuwe voedingsmiddelen introduceert

De overgang naar vast voedsel is een belangrijke fase in de ontwikkeling van een baby. Het is essentieel om voedzaam voedsel te introduceren, maar beetje bij beetje, om de groei en ontwikkeling van je kind te garanderen.

Er moet zorg worden besteed aan de textuur van nieuw voedsel, de manier waarop het wordt gekookt en de variatie, zodat er geen voedingsstoffen ontbreken. Voedingsmiddelen zoals fruit en groenten met een gladde textuur die goed gepureerd of gestoomd zijn, verrijkte granen, mager vlees en peulvruchten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen waaruit je kunt kiezen.

Denk er altijd aan om je zorgverlener te raadplegen voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.