Zink in kindervoeding: wat je moet weten

Adequate zinkinname zorgt voor de differentiatie van witte bloedcellen, wat de immuunfunctie verbetert en virale ziekten bij kinderen helpt voorkomen. Ontdek meer over zink in kindervoeding.
Zink in kindervoeding: wat je moet weten

Laatste update: 05 augustus, 2021

Zink is een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Het heeft verschillende functies in het lichaam en het is belangrijk om aan de dagelijkse behoeften te voldoen. Hoewel het niet gebruikelijk is om aan een zinktekort te lijden, kan een dergelijke situatie de gezondheid van een persoon beïnvloeden. Daarom is zink ook zo belangrijk in kindervoeding.

Voordat we beginnen, moeten we duidelijk zijn over het belang om ervoor te zorgen dat de niveaus van micronutriënten in het menselijk lichaam optimaal zijn. Ze zijn te vinden in bijna alle voedingsmiddelen en vervullen cruciale functies in de context van de menselijke fysiologie.

Het belang van zink in kindervoeding

Kinderen hebben een onvolgroeid immuunsysteem dat zich nog aan het ontwikkelen is. Daarom is het gebruikelijk dat ze ziek worden als ze in contact komen met hun klasgenoten. Je kunt dit risico echter minimaliseren door middel van een dieet door de juiste voedingsmiddelen op te nemen.

Verschillende voedselbronnen van zink, waaronder zalm, garnalen, vlees, kaas, zaden en peulvruchten.

Zink is vooral een element waarvan is aangetoond dat het de sleutel is tot het functioneren van het immuunsysteem. Volgens een studie in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) draagt het bij aan de differentiatie van de cellen van de witte reeks, die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ziekteverwekkers.

Het is een voedingsstof die synergetisch werkt met vitamine C, wat ook nodig is om het lichaam te beschermen tegen aanvallen van virussen en bacteriën. Als de inname van beide stoffen optimaal is, neemt de kans op ziek worden aanzienlijk af. Tegelijkertijd is de duur van virale processen ook korter.

Zink voor de behandeling van darmproblemen

Een van de vaak voorkomende aandoeningen bij kinderen, die nog gevaarlijker is bij zuigelingen, is diarree. Dit probleem kan namelijk leiden tot uitdroging, wat vaak resulteert in ziekenhuisopname. De redenen voor diarree kunnen divers zijn, maar het is een aandoening die je op de juiste manier kunt voorkomen en beheersen.

Volgens onderzoek in The Cochrane Database of Systematic Reviews (Engelse link) kan zinksuppletie of het handhaven van voldoende niveaus van de voedingsstof een einde maken aan diarree en complicaties voorkomen. Het is duidelijk dat het oorzakelijke element moet worden bestudeerd, maar de voedingsstof kan een eenvoudiger beheer van het probleem bieden.

Het is daarom belangrijk om te zorgen voor de aanwezigheid van zink in het dieet om het risico op het ontwikkelen van gastro-intestinale aandoeningen die de gezondheid van het kind in gevaar kunnen brengen, te verminderen. Ook kan een probiotisch supplement helpen bij mensen die bijzonder gevoelig zijn.

Waar vind je zink?

Suppletie is een mogelijke manier om zink binnen te krijgen, maar dit is niet wat specialisten prefereren. Idealiter zouden ouders voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan deze voedingsstof moeten introduceren om optimale niveaus te garanderen.

Als algemene regel geldt dat vlees hoge concentraties zink heeft. Zowel rood als wit vlees is een goede bron van het mineraal. Hetzelfde geldt voor zeevruchten en eieren. Bovendien leveren ze ijzer, een ander fundamenteel element voor het verzekeren van een goed energieniveau bij kinderen.

Binnen de zinkbronnen van plantaardige oorsprong is het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden zink te vinden in zaden, in sommige noten zoals walnoten, in tarwekiemen en in bepaalde peulvruchten, zoals bonen.

In die zin is het een goed idee om een zo gevarieerd mogelijk dieet te overwegen, aangezien er veel bronnen van zink zijn die kinderen kunnen consumeren. Door het spectrum van voedsel dat ze eten te verbreden, zal het erg moeilijk zijn om een zinktekort te krijgen. Suppletie met zink kan in bepaalde omstandigheden echter gunstig zijn.

Bronnen van zink, waaronder vis, garnalen, kip, vlees, noten, zaden en avocado.

Zink, een essentieel mineraal in kindervoeding

Zoals hierboven vermeld, is zink belangrijk bij kinderen om de incidentie van infectieziekten te verminderen. Zo ontwikkelt het immuunsysteem zich goed en wordt het lichaam minder kwetsbaar voor infecties. Op middellange termijn is het een grote gezondheidswinst.

Bovendien kan het worden gebruikt als supplement bij diarree om het probleem te stoppen en een progressie te voorkomen die kan leiden tot uitdroging. Deze gevallen eindigen meestal met ziekenhuisopname, wat een negatieve invloed heeft op het functioneren van het lichaam van het kind. Voorkomen is dus het beste.

Onthoud tot slot dat een zinktekort, in het kader van een gevarieerde voeding, zeldzaam is. Suppletie met de voedingsstof is meestal niet nodig als kinderen regelmatig voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong consumeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Lazzerini M, Wanzira H. Oral zinc for treating diarrhoea in children. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Dec 20;12(12):CD005436. doi: 10.1002/14651858.CD005436.pub5. PMID: 27996088; PMCID: PMC5450879.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.