Gepureerde voeding om te beginnen met aanvullende voeding

Gepureerde voeding is een ideale aanpak om te beginnen met aanvullende voeding voor baby's, omdat het voedzaam en praktisch tegelijk is.
Gepureerde voeding om te beginnen met aanvullende voeding

Laatste update: 05 juni, 2024

Als je baby al zes maanden oud is en uitsluitend borstvoeding krijgt, is het tijd om andere voedingsmiddelen te introduceren. Naarmate ze groeien, hebben kleintjes meer energie en voedingsstoffen nodig, dus moeten ze nieuwe voedingsmiddelen aan hun dieet toevoegen. Gepureerde voeding is dan de ideale voeding om te beginnen met aanvullende voeding, omdat het veilig is voor baby’s en eenvoudig te bereiden.

Hoewel tegenwoordig een andere vorm van aanvullende voeding populair is geworden, is gepureerde voeding een veilige bron van voedingsstoffen voor baby’s. Het is daarom belangrijk om gepureerde voeding te kiezen. Je moet wel de meest voedzame opties en die met een laag allergierisico kiezen om ze met succes te bereiden.

In dit artikel stellen we zeven gepureerde voedingsmiddelen voor om te beginnen met aanvullende voeding, lettend op hun voedingswaarde, de manier waarop ze worden bereid en het lage risico. Vergeet ook niet om je kinderarts en voedingsdeskundige te raadplegen als je twijfels hebt.

Wat zeggen gezondheidsorganisaties over aanvullende voeding?

De WHO legt in een rapport (Engelse link) uit 2023 uit dat rond de leeftijd van zes maanden de energie- en voedingsbehoeften van een baby hoger zijn dan wat moedermelk biedt. Daarom is het vanaf dit moment noodzakelijk om bij te voeden met nieuwe voedingsmiddelen.

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) benadrukt dat renale, gastro-intestinale, neurologische en immuunrijping nodig is om te beginnen met nieuwe voedingsmiddelen. De periode van aanvullende voeding varieert van 6 tot 24 maanden.

Wat zijn gepureerde voedingsmiddelen?

Gepureerde voeding wordt verkregen door bepaalde ingrediënten in water te koken, zoals onder andere groenten of peulvruchten, en die je vervolgens pureert. Een andere manier is het mengen van granen met melk of heet water en het vermalen van rauw voedsel, zoals fruit, koekjes of yoghurt.

Ontdek deze zeven gepureerde voedingsmiddelen om te beginnen met aanvullende voeding

Als we beginnen met aanvullende voeding, moeten we ervoor zorgen dat de nieuw te introduceren voedingsmiddelen een hoge voedingswaarde hebben. Daarnaast mogen ze geen risico vormen voor de baby bij het doorslikken ervan. Hieronder vertellen we je over een aantal van de beste gepureerde voedingsmiddelen voor kleintjes.

1. Avocado- en bananenpuree

Gepureerde voeding om te beginnen met aanvullende voeding
Om bananen- en avocadopuree te bereiden, moeten de vruchten, nadat ze zijn gewassen en geschild, in stukjes worden gesneden en een beetje warmte krijgen voordat ze worden gemengd. Dit voorkomt oxidatie van het vruchtvlees.

Deze puree voorziet baby’s van natuurlijke suikers die in bananen zitten en energie leveren voor hun groei. Ze bevatten ook fructooligosachariden (FOS), die volgens de Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link) een soort prebiotica zijn die werken als voedingsstof om de groei van darmbacteriën te bevorderen die goed zijn voor de gezondheid.

Tegelijkertijd is avocado een bron van enkelvoudig onverzadigd vet, zoals oliezuur, dat kenmerkend is voor olijfolie. Dit vetzuur wordt in verband gebracht met voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid.

2. Vleespuree

Vlees vormt de belangrijkste bron van eiwitten en heemijzer in de voeding. Een kleine portie is al voldoende om de eiwitbehoefte van een kind aan te vullen. Vanwege de hoge eiwitconcentratie is het echter belangrijk om te evalueren of je baby er klaar voor is om het te verteren. In dit verband zijn de meest aanbevolen opties gemalen rundvlees of gevogelte gemengd met tomatenpuree zonder schil.

3. Gepureerde wortel

Wortels zijn volgens gezondheidsprofessionals een van de favoriete groenten onder baby’s en kinderen. Ze bevatten natuurlijke suikers die energie geven aan baby’s en vooral vitamine A, ook bekend als retinol.

Deze vitamine ontwikkelt een goed gezichtsvermogen, verzorgt de huid en versterkt het immuunsysteem. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) is het erover eens dat baby’s tussen 6 en 12 maanden 500 microgram retinol per dag moeten binnenkrijgen. Daarom zijn een paar kleine porties gepureerde wortel al voldoende om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen.

4. Gepureerde voeding: broccoli en aardappelen

De eerste maanden van aanvullende voeding zijn het juiste moment om waardevolle groenten zoals broccoli op te nemen. De voedingstabel (Engelse link) van het USDA erkent de optimale waarden van 100 gram van deze groente:

  • Koolhydraten: het draagt 6 gram bij, verdeeld over vezels en suikers zoals fructose.
  • Onoplosbare vezels: broccoli bevat 2,5 gram. Het voorkomt constipatie.
  • Kalium: 300 milligram, wat nuttig is voor de werking van de nieren, het hart en het samentrekken van de spieren.
  • Foliumzuur: 65 microgram. Deze voedingsstof is nodig voor de celdeling in het lichaam, vooral tijdens de groei en ontwikkeling.
  • Vitamine C: broccoli levert bijna 92 milligram. Naast de antioxiderende werking versterkt het het immuunsysteem en bestrijdt het ziekten.
  • Luteïne en zeaxanthine: het biedt 750 microgram. Dit zijn twee krachtige antioxidant carotenoïden die deel uitmaken van het netvlies.

Het is aan te raden om broccoliroosjes te stomen om ze sneller zacht te laten worden en te voorkomen dat vitamine C helemaal verdwijnt. Daarna moet het vloeibaar worden gemaakt samen met stukjes gekookte aardappel, wat de sterke smaak zal verzachten. Daarnaast kun je een theelepel boter of 1/4 theelepel olijfolie toevoegen om het te verrijken.

5. Havermout met appel

Appel en havermout
Het veelvuldig eten van havermout voorkomt constipatie, verbetert de spijsvertering en reguleert de bloedsuikerspiegel, waardoor het een ideale voeding is voor baby’s.

Havermout is een van de meest aanbevolen granen voor babyvoeding. De USDA (Engelse link) geeft de hoge koolhydraatwaarden (70%) aan, waardoor het de belangrijkste energiebron is. Daarnaast heeft het gehalte aan oplosbare vezels, zoals bèta-glucaan, het een ereplaats gegeven onder andere granen. In dit verband wordt in een rapport (Spaanse link) van de Spaanse Voedingsstichting commentaar gegeven op het feit dat haver een gezond voedingsmiddel is.

Appels leveren op hun beurt, net als bananen, fructoligosachariden. Op deze manier transporteert het prebiotica naar de darmflora van de baby.

6. Puree van zoete aardappel

De gele of oranje kleur van zoete aardappel verraadt het als een bron van vitamine A. De vezels die het bevat verbeteren de spijsvertering, terwijl de natuurlijke suikers functioneren als een bron van energie. Een goede manier om zoete aardappel te bereiden is door de schil te verwijderen en hem, nadat je hem in aluminiumfolie hebt gewikkeld, zacht te maken in de oven. Pureer het vervolgens en zeef het, indien gewenst.

7. Gepureerde voeding: quinoa

Quinoa is een pseudograan van voorouderlijke oorsprong die door zijn voedingswaarde een bevoorrechte plaats onder de granen en zaden heeft gekregen. De mineralen die het bijdraagt, waaronder zink, ijzer, kalium, calcium en magnesium, dekken 30% van de behoefte van een kind.

Daarnaast zorgt de vezelwaarde ervoor dat het goed verteerd kan worden en de eiwitwaarde – tussen 12 en 18% – is een bron van stikstof die gebruikt wordt voor de groei van een baby.

Kies de beste gepureerde voeding!

Er zijn andere gepureerde voedingsmiddelen die ook voedzaam en praktisch zijn, zodat ze kunnen worden opgenomen als aanvullende voeding voor de baby. Een voedingsdeskundige zal je begeleiden bij het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, want het idee is om de maaltijden te diversifiëren en ze geleidelijk toe te voegen.

Je kunt verschillende voedingsmiddelen combineren om ze te verrijken en zelfs moedermelk toevoegen. Ter herinnering, we herhalen dat borstvoeding de exclusieve en gezondste voeding is tijdens de eerste 6 maanden van het leven van een baby. En naarmate de baby groeit, moeten we het criterium aanhouden dat we de beste voeding voor een goede gezondheid moeten kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.