De Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes

Het is mogelijk om de Rapley-methode uit te voeren met herbruikbare voedselcontainers om het concept gemakkelijker te maken in periodes van verandering, zoals de zomer.
De Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 14 maart, 2023

De Rapley-methode, of baby-led weaning (BLW) is een methode van babyvoeding die de laatste jaren populair is geworden. Het komt erop neer dat de kleintjes voedsel krijgen zoals het is (zonder te pureren), zodat ze het kunnen manipuleren en zich beetje bij beetje kunnen aanpassen aan de organoleptische eigenschappen ervan. Dit helpt om afwijzing in de toekomst te voorkomen. De Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes is een goede optie om het in de praktijk te brengen.

Voordat we beginnen, moeten we benadrukken dat de voeding tijdens alle levensfasen zo gevarieerd mogelijk moet zijn. Dit voorkomt voedingstekorten die de efficiëntie van de menselijke fysiologie negatief kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd moet het evenwichtig zijn, behalve in de babytijd, waar een zeker hypercalorisch karakter positief is.

Tips voor de Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes

Hier volgen de beste tips voor het doen van de Rapley-methode met het gebruik van herbruikbare voedselbakjes. Zo kun je de bereidingen bijna overal vervoeren, wat het makkelijker maakt om je kleintjes te voeden in tijden van verandering, zoals de zomer. Er is maar een beetje organisatie voor nodig om te kunnen genieten van de verschillende voordelen.

De Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes
De baby-lead weaning methode bestaat uit het inbouwen van vast voedsel ter vervanging van gepureerd voedsel, zodat baby’s zichzelf voeden en vertrouwd raken met de texturen, geuren en smaken van voedsel.

1. Gebruik koelelementen

Bij het vervoer van herbruikbare voedselbakjes is het belangrijk om ze gekoeld te bewaren. Dit voorkomt dat voedsel organoleptische kwaliteiten verliest of dat er ziekteverwekkende bacteriën in groeien. De beste manier om een goede conservering te bereiken is het gebruik van koelelementen, wat nog positiever is dan het gebruik van ijs alleen. Dit laatste element smelt geleidelijk, zodat het water het voedsel zou kunnen besmetten.

Een andere goede optie is het kopen van een koeltas die koele temperaturen handhaaft en de effecten van blootstelling aan zonlicht vermijdt. Op deze manier kan vers fruit overal mee naartoe genomen worden.

Deze voedingsmiddelen zijn in staat om een aanzienlijke hoeveelheid vitaminen te leveren, die essentiële elementen zijn voor elke baby. We moeten vooral wijzen op de werking van vitamine C, waarvan is aangetoond (Engelse link) dat het de werking van het immuunsysteem helpt stimuleren.

2. Vergeet de groenten niet

Bij het klaarmaken van herbruikbare voedselbakjes om de Rapley-methode uit te voeren, mag je plantaardig voedsel niet vergeten. Vooral als je het in de zomer doet. In deze tijd van het jaar is de kans op uitdroging groter, dus is het van groot belang dat je in het dieet enkele voedingsmiddelen opneemt die een goed percentage vocht bevatten.

Zowel fruit als groenten zijn hiervoor ideaal. Bovendien kunnen ze in het laatste geval worden gestoomd, om ze vervolgens koud te vervoeren en te voorkomen dat ze uit organoleptisch oogpunt aan kwaliteit verliezen.

Een baby eet groenten met zijn handjes
Groenten zijn ideaal om in herbruikbare voedselbakjes te doen en in het dieet van je baby op te nemen, omdat ze vocht bevatten en bijdragen tot het behoud van een goede hydratatie.

3. Kook bederfelijk voedsel goed voordat je het in de herbruikbare voedselbakjes doet

Het is gebruikelijk om in herbruikbare voedselbakjes voedsel van dierlijke oorsprong met een hoog eiwitgehalte op te nemen. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports zijn deze voedingsstoffen essentieel voor een goede ontwikkeling van de weefsels van het lichaam.

We hebben het hier echter over voedingsmiddelen die ziekteverwekkende bacteriën kunnen bevatten, tenminste als er geen elementaire voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Als algemene regel geldt dat vlees, vis en eieren een temperatuur van 150 graden bereiken om eventuele ziekteverwekkers te vernietigen. Op deze manier, en zolang je voorzichtig omgaat met het vervoer, worden de risico’s geminimaliseerd. Anders kan je kind te maken krijgen met onaangename darmveranderingen.

De Rapley-methode met herbruikbare voedselbakjes

Zoals je hebt gezien, kun je de Rapley-methode efficiënt uitvoeren met herbruikbare voedselbakjes. Maar je moet wel rekening houden met enkele eenvoudige tips. Zo kun je een goede voedingstoestand van je kleintje garanderen en hem tegelijkertijd laten genieten van het eten. Zo kunnen ze zich aanpassen aan de texturen en smaken van verschillende voedingsmiddelen. Daardoor zal hun dieet in de toekomst gevarieerder en gezonder zijn.

Vergeet tot slot niet dat het, ook in het kader van de Rapley-methode, belangrijk is om te zorgen voor een adequate voedingsinname. Op die manier kan de ontwikkeling van ziekten die worden bevorderd door tekorten aan mineralen en vitaminen worden voorkomen.

Daartoe kan het nodig zijn het voedsel dat je bereidt aan te vullen met andere bereidingen, zoals puree. Die kun je ook thuis bereiden en je kunt ze zelfs invriezen voor dagen dat er weinig tijd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Aoyama, S., Kim, H. K., Hirooka, R., Tanaka, M., Shimoda, T., Chijiki, H., Kojima, S., Sasaki, K., Takahashi, K., Makino, S., Takizawa, M., Takahashi, M., Tahara, Y., Shimba, S., Shinohara, K., & Shibata, S. (2021). Distribution of dietary protein intake in daily meals influences skeletal muscle hypertrophy via the muscle clock. Cell reports36(1), 109336. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109336

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.