De BLISS methode: waaruit bestaat het?
De BLISS methode is een aangepaste versie van baby-led weaning, ofwel de Rapley methode, die men gebruikt zodra men met aanvullende voeding bij zuigelingen begint. In de regel is dat vanaf de zesde levensmaand. Dit protocol is ontwikkeld door een kinderarts. Het is gebaseerd op het aanbieden van vaste stukken voedsel aan kleintjes, zodat ze die kunnen manipuleren en consumeren zonder tussenkomst van volwassenen.
In dit geval wordt, in tegenstelling tot de klassieke versie, de nadruk gelegd op de noodzaak om in de routine van het kind voedsel op te nemen met een hoog ijzergehalte en een ander voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid. Er moet ook een vrucht of een groente bij. Er zijn ook aanbevelingen over de presentatie van het voedsel om mogelijke verstikking te voorkomen. Het is het beste als de textuur zacht genoeg is voor het kind om comfortabel door te slikken.
Waarom is het belangrijk om voeding met een hoog ijzergehalte te geven?
IJzer is een essentieel mineraal dat vaak in de voeding moet voorkomen. Het zorgt onder andere voor het transport van zuurstof door het bloed naar alle weefsels van het lichaam. Wanneer het bloedvolume echter toeneemt door het groeiproces, is het mogelijk dat kleintjes een tekort aan dit mineraal krijgen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd (Engelse link) in Best Practice & Research.
Bovendien moeten we opmerken dat de beschikbaarheid van ijzer in de voeding niet goed is. Daarom moeten we voedingsmiddelen die ijzer bevatten regelmatig in de voeding opnemen om ervoor te zorgen dat we in alle behoeften voorzien. Een optie is om dergelijke producten te consumeren met een aanzienlijke dosis vitamine C. Dit bevordert namelijk de opname door de darmen. Als we het hebben over voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte, bedoelen we normaal gesproken rood vlees, vis, peulvruchten, granen en noten.
Welke voordelen heeft de BLISS methode boven de traditionele baby-led weaning?
Zoals we gezien hebben, is de BLISS methode een afgeleide van baby-led-weaning, zij het met bepaalde aanpassingen die het bepaalde voordelen geven. Hier volgen er enkele.
Hogere ijzerinname
In het algemeen zorgt de BLISS methode voor een hogere ijzerinname dan de eenvoudige baby-led weaning. Bovendien helpt het de energiebehoefte op middellange termijn te dekken. Dit is nodig voor een efficiënte ontwikkeling en groei en om veranderingen te voorkomen die van invloed kunnen zijn op de gezondheidstoestand van het kind.
Borstvoeding moet echter altijd worden gegarandeerd gedurende ten minste de eerste 12 levensmaanden. Studies hebben bewezen (Engelse link) dat deze voeding op middellange termijn veel voordelen oplevert.
De BLISS methode biedt noodzakelijke voedingsstoffen
Op dezelfde manier moet je aanvullende voeding zo plannen dat het alle essentiële voedingsstoffen bevat en een zo gevarieerd mogelijke voeding biedt. Het is belangrijk dat jonge kinderen al vroeg wennen aan de organoleptische kenmerken van verschillende producten om afwijzing in de toekomst, die hun voedingsinname zou kunnen beïnvloeden, te voorkomen.
De BLISS methode is gebaseerd op het hongergevoel van de baby
Ook moeten we opmerken dat dit een voedingsmechanisme is dat gebaseerd is op de eetlust en het verzadigingsgevoel van de baby. Het correct leren beheren van dit binomiaal zou positief kunnen zijn als het gaat om het verminderen van het risico van overvoeding in de toekomst. Anders zou het kunnen leiden tot toename van vetmassa die de ontstekingsniveaus zou kunnen veranderen.
Het dieet in de babytijd moet immers licht hypercalorisch zijn. Echter, zonder overboord te gaan om de goede werking van de fysiologie van het interne milieu niet aan te tasten.
De BLISS methode, een modificatie van baby-led weaning
Zoals je hebt gezien is de BLISS methode niets anders dan een modificatie van baby-led weaning. Het verschil ligt in het feit dat de eerste is gebaseerd op het aanbieden van voeding met een hoge concentratie ijzer en energie om ervoor te zorgen dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënt naar de weefsels worden getransporteerd. Dit voorkomt ziekten als bloedarmoede door ijzertekort en optimaliseert de groei- en ontwikkelingsprocessen van de kleintjes.
Tot slot moeten we opmerken dat je niet alle soorten voedsel in het dieet van een baby kan opnemen. Er zijn richtlijnen die informatie geven over de juiste tijdstippen om de verschillende soorten voedsel te introduceren. Leef je die niet na, dan zou dit het optreden van allergieën of voedselintoleranties kunnen vergroten, wat het dieet van het kind in de toekomst zou conditioneren. Als je twijfelt, vergeet dan niet dat je een specialist kunt raadplegen om te voorkomen dat je fouten maakt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Percy L, Mansour D, Fraser I. Iron deficiency and iron deficiency anaemia in women. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2017;40:55-67. doi:10.1016/j.bpobgyn.2016.09.007
- Koh K. Maternal breastfeeding and children’s cognitive development. Soc Sci Med. 2017;187:101-108. doi:10.1016/j.socscimed.2017.06.012