Is het veilig om pikant voedsel te eten tijdens de zwangerschap?

Het eten van pikant voedsel tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige invloed op de gezondheid van de moeder of de foetus, dus kan het in je dieet opgenomen worden.
Is het veilig om pikant voedsel te eten tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 20 februari, 2022

Het eten van pikant voedsel kan heel gunstig zijn voor je gezondheid. Het is echter niet in alle levensfasen aan te bevelen, of althans niet in alle contexten. Er zijn situaties waarin de inname van dit soort voedingsmiddelen wordt ontraden vanwege hun irriterende vermogen. Daarom gaan we je vandaag vertellen of je wel of niet pikant voedsel mag eten tijdens de zwangerschap.

Alvorens te beginnen is het belangrijk erop te wijzen dat je het dieet tijdens de zwangerschap moet optimaliseren om de juiste ontwikkeling van de foetus te verzekeren. Het is belangrijk een optimale voedingsinname te bereiken. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan namelijk misvormingen veroorzaken en een negatief effect hebben op de gezondheid van de baby.

De voordelen van pikant voedsel

Pittige smaken worden meestal geproduceerd door een stof die capsaïcine heet. Van dit element is aangetoond dat (Engelse link) het de stofwisseling kan activeren en daardoor gewichtsverlies bevordert. Bovendien veroorzaakt het een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur, wat leidt tot een efficiëntere mobilisatie en oxidatie van lipiden (vetten). Daarom wordt het vaak opgenomen in de context van afslankingsdiëten.

Capsaïcine helpt ook ontstekingen onder controle te houden, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het European Journal of Pharmacology (Engelse link). Je moet in gedachten houden dat dit mechanisme verantwoordelijk is voor het ontstaan van veel complexe ziekten gedurende het hele leven. Daarom moet het gecontroleerd worden om efficiënt te zijn, maar niet overmatig te stimuleren.

In de context van sport wordt deze stof vaak plaatselijk gebruikt in sommige crèmes met als doel een pijnstillend effect op spierniveau. In feite zou de orale consumptie ervan kunnen bijdragen tot vermindering van gewrichtspijn, wat ook gunstig is voor zwangere vrouwen.

Is het veilig om pikant voedsel te eten tijdens de zwangerschap

Wordt hete peper aanbevolen tijdens de zwangerschap?

De waarheid is dat er geen wetenschappelijk artikel is dat hete peper tijdens de zwangerschap afraadt wegens risico’s voor de moeder of de baby. De consumptie ervan is veilig tijdens het hele stadium van de zwangerschap. Men kan het zelfs speciaal aanbevelen om het ontstekingsniveau te beheersen en voor homeostase te zorgen.

De enige contra-indicatie is dat pikant eten een zeker irriterend vermogen heeft. Daarom kan het niet het beste alternatief zijn als een zwangere vrouw hierdoor spijsverteringsklachten begint te krijgen. Het branderige gevoel, reflux of zelfs diarree, als die er al zijn, kunnen intenser worden.

Evenmin mag deze smaakmaker in grote hoeveelheden in het dieet opgenomen worden als er ontstekingsziekten van het darmtype zijn, ongeacht het zwangerschapsproces. In deze gevallen zou je een toename van ongemakken kunnen ervaren.

Pas op voor hete sauzen!

Hoewel pittig goed is voor de gezondheid en tijdens de zwangerschap gegeten kan worden, moet je oppassen met bepaalde soorten hete sauzen, vooral industriële.

Soms bevatten deze producten additieven of transvetten. Beide elementen kunnen bij herhaalde consumptie schadelijk zijn voor de gezondheid.

Transvetten zijn bijzonder zorgwekkend. Deze verbindingen verhogen namelijk de incidentie van complexe ziekten zoals diabetes, omdat ze meer ontstekingen in de inwendige omgeving veroorzaken. Ze zijn in geen enkele levensfase aan te bevelen en nog minder tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap kun je het beste voorrang geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid, waarbij je streeft naar een maximale optimalisatie van de fysiologie.

Een lekker gekruid gerecht

Je kunt pikant voedsel tijdens de zwangerschap eten

Zoals je gelezen hebt, kun je tijdens de zwangerschap zonder problemen pikant voedsel eten. Het zal niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder of de foetus. Je moet de aanwezigheid ervan in je dieet alleen beperken bij darm- of spijsverteringsklachten, of als er een ontstekingsziekte van de darmen is ontstaan.

Houd er tot slot rekening mee dat het tijdens de zwangerschap van cruciaal belang wordt om gezonde leefgewoonten te bevorderen. De routines van de moeder in dit stadium zijn bepalend voor de gezondheid van de baby in de toekomst. Meestal is het ook nodig om in de voeding bepaalde supplementen op te nemen om tekorten en dus bepaalde misvormingen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
  • Braga Ferreira, L. G., Faria, J. V., Dos Santos, J., & Faria, R. X. (2020). Capsaicin: TRPV1-independent mechanisms and novel therapeutic possibilities. European journal of pharmacology887, 173356. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2020.173356

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.