De ideale slaaphouding voor je baby
Ouders proberen vaak verschillende houdingen om hun baby snel in slaap te krijgen en om ze te helpen om goed te rusten. In dit artikel zullen we kijken naar de ideale slaaphouding om je baby in slaap te krijgen.
De sleutel: combineer comfort met veiligheid
Er zijn enkele slaapposities die je baby de voorkeur zal geven boven andere. Je zult dit meteen doorhebben.
Hoe comfortabeler je baby zich voelt hoe minder ze zullen bewegen, in een poging om jou zover te krijgen dat je ze in een andere houding legt.
Let op de lichaamstaal van je baby. Als ze beginnen te kronkelen, jammeren, worstelen of huilen, betekent dit dat ze zich ongemakkelijk of onveilig voelen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om kalm te blijven en een andere positie te proberen. Laat je baby zien dat alles in orde is en dat je begrijpt wat ze je proberen te vertellen.
Het is ook belangrijk dat jij, als de moeder, je op je gemak voelt. Dus vermoei jezelf niet terwijl je probeert je baby in slaap te krijgen.
De sleutel voor jullie beide is om comfort en veiligheid te combineren. Beetje bij beetje zul je zien dat jij en je baby weten hoe je je makkelijk aan kunt passen als je rekening houdt met deze factoren.
Dus, wat is de ideale slaaphouding om je baby te laten slapen?
Gezicht naar boven: de ideale slaaphouding
Baby’s op hun rug laten slapen is altijd een van de meest populaire manieren geweest om baby’s in slaap te brengen.
Hoewel deze positie tijdelijk niet zo populair was bij ouders is het tegenwoordig een van de meest aanbevolen houdingen door kinderartsen. Dit is de ideale slaaphouding voor baby’s.
Vandaag de dag weten we dat dit een van de veiligste posities is in het geval dat een baby’s nachts spuugt. Omdat het kind horizontaal ligt, is de mond volledig onbedekt en kunnen ze de vloeistof helemaal kwijt.
Baby’s laten slapen op hun rug helpt ook om het risico te verkleinen op wiegendood.
Als je baby op zijn rug ligt hebben ze een veel breder gezichtsveld. Dit betekent dat ze je kunnen zien, kunnen bewegen en met hun benen trappen als reactie op de prikkels uit hun omgeving.
Je baby zal zich comfortabeler voelen in deze houding. Ze kunnen vrij hun armen uitstrekken en aanraken wat ze willen. Maar pas op: teveel dezelfde positie gebruiken kan leiden tot een plat achterhoofd.
Andere mogelijke houdingen
Op de zij
Een andere manier om je baby in slaap te krijgen is op hun zij. In deze houding voelen baby’s zich op hun gemak en kunnen ze braaksel kwijt zonder het risico het in te slikken of er in te stikken.
Op hun zij kunnen baby’s ook gewoon vrij bewegen en rond kijken wanneer ze wakker worden. Bovendien voelen baby’s zich in deze positie niet verstikt bij warm weer.
Sommige deskundigen zeggen dat het slapen op deze manier de foetushouding die baby’s hadden in de baarmoeder imiteert en ze zich daarom zo comfortabel voelen.
Gewiegd worden
Er zijn veel baby’s die alleen in de armen van hun moeder in slaap kunnen vallen. Moeders hebben de neiging baby’s in hun armen te houden, met hun gezicht naar boven, zachtjes wiegend.
In deze positie kun je je wang tegen de bovenkant van hun hoofd drukken en tegen ze fluisteren tot ze in slaap vallen. Deze houding is warm en knus en versterkt de band tussen jullie. Het enige risico is dat je baby er aan kan wennen.
Ons advies is je baby niet te laten wennen aan één enkele slaaphouding. Dit zal het voor jullie beiden makkelijker maken.
We moeten er rekening mee houden dat baby’s op een gegeven moment moeten leren om zelfstandig te gaan slapen. Als je je kind altijd in slaap wiegt zul je ze op de lange termijn geen goed doen.
Sommige ouders leggen hun baby ook in een wieg, een kinderwagen of zelfs een speciale hangmat, zodat ze hun baby zachtjes kunnen wiegen tot ze hun ogen sluiten. Dit is een geweldige techniek maar probeer het met mate te gebruiken.
Deze posities zijn goed om je baby in slaap te krijgen, vooral omdat ze de band tussen moeder en kind versterken. De baby voelt zich dicht bij hun moeder, net als in de baarmoeder.
Andere posities
- In je armen, met het gezicht naar boven, terwijl je ze knuffelt, kust en naar ze kijkt als ze slapen.
- Op je borst. Je baby zal stabiel zijn en hij kan je in de gaten houden.
- Leunend op jou. Dat wil zeggen met hun hoofd op je schouder, terwijl je het gewicht van hun lichaam ondersteunt. Dit is een andere ideale slaaphouding van je baby.
- Op hun rug op je schoot, met hun hoofd op je knieën. Het is het beste om een deken of een dekbed onder het hoofd te leggen zodat ze comfortabel liggen.
En met het gezicht naar beneden?
Tegenwoordig wordt het niet aanbevolen om baby’s te laten slapen met hun gezicht naar beneden totdat ze minstens een jaar oud zijn.
Sommige ouders vinden echter dat, hoe ze hun best ook doen om dit te voorkomen, hun baby in deze positie terecht komt tijdens het slapen. Sommige ouders vinden hun kind zelfs slapend met het gezicht naar beneden, met het hoofd op hun zij en op hun knieën.
Met het gezicht naar beneden slapen wordt gezien als de minst geschikte positie vanwege de angst dat dit het risico op wiegendood zou kunnen vergroten.
Om deze reden beveelt de Vereniging van Kinderartsen aan, dat als baby’s op hun buik slapen, ze dit onder toezicht doen.
Door met het gezicht naar beneden slapen worden de spieren van de baby versterkt. Hierdoor kunnen ze hun hoofd omhoog houden waardoor ze eerder goede psychomotorische vaardigheden kunnen krijgen. Maar het is beter om deze slaaphouding te vermijden als je baby alleen slaapt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sleep position: why back is best. Healthy Children [Online] Avaiable at: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Sleep-Position-Why-Back-is-Best.aspx
- Infant sleep position following new AAP guidelines. American Academy of Pediatrics. Pediatrics. 1995 Jul; 96 (1 Pt 1): 69-72.