Hoeveel uren slaap heeft je kind nodig op iedere leeftijd?
Als ouder moeten we weten hoeveel uren slaap onze kinderen nodig hebben per nacht volgens hun leeftijd. Deze kennis kan ons helpen om de valkuilen van een slaapgebrek te vermijden.
Het is heel gewoon dat kinderen last hebben van slaapstoornissen, vooral als ze geen routine hebben die hun ‘s nachts helpt om in slaap te vallen.
Hoeveel uren slaap heeft mijn kind nodig?
Voldoende slaap zal kinderen helpen om zich zowel fysiek als mentaal te ontwikkelen.
Volgens de aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics in het Journal of Clinical Sleep Medicine, is het aantal uren slaap je dat kind nodig heeft, per leeftijd:
4 maanden tot 1 jaar
Een pasgeboren baby heeft over het algemeen 1 of 7 uur slaap per dag nodig. Ze kunnen tot 9 uur per nacht slapen.
Baby’s van deze leeftijd doen ook veel dutjes gedurende de dag om extra uren slaap te krijgen die ze nodig hebben.
Als je kind groeit, hebben ze minder uren slaap nodig. Tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, zouden ze ongeveer 11 uur per nacht en 3 uur gedurende de dag moeten slapen.
1 tot 3 jaar
Als kinderen 1 of 2 jaar oud zijn, zouden ze tussen 10 en 14 uur slaap moeten krijgen per dag.
Tussen 2 en 3 kunnen ze misschien minder dutjes doen. Maar het is erg belangrijk dat een kind in de eerste jaren minstens 10 uur slaap per dag krijgt.
60% van de groeihormonen van een kind komt vrij tijdens het eerste uur slaap.
4 tot 5 jaar
Op deze leeftijd zal je kind tussen 10 en 12 uur per nacht beginnen te slapen.
Vanaf dit moment zijn dutjes niet meer nodig, tenzij het kind nogal vermoeid is.
Een beetje rusten tussen de middag kan echter geen kwaad. Op deze leeftijd heeft je kind genoeg slaap nodig om op school te kunnen presteren.
6 jaar en ouder
Als je kind ouder wordt, heeft hij minder slaap nodig.
Vanaf 6 tot 8 jaar oud hebben kinderen 11 tot 12 uur slaap nodig, terwijl tussen de leeftijden van 10 tot 12 gewoonlijk 10 uren voldoende zijn.
Tieners van 13 en ouder zullen tussen 8 en 10 uur slaap per nacht nodig hebben.
Voordelen van een goede nacht slapen
Slapen is essentieel voor kinderen en tieners. Genoeg uren slapen zorgt er voor dat kinderen voldoende energie hebben om hun dagelijkse activiteiten en schoolwerk bij te houden.
Hier zijn een paar van de voordelen van een goede nachtrust:
- Beter concentratievermogen
- Meer beheersing van emoties
- Beter gedrag
- Betere levenskwaliteit
- Grotere leercapaciteit
Gevolgen van slaapgebrek
Zoals voldoende slaap krijgen veel voordelen heeft, heeft een gebrek aan slaap echt negatieve consequenties voor kinderen.
Energieniveau en leervermogen zijn slechts twee van de factoren die normaal aangetast worden.
Dit is een aantal van de consequenties van een slaapgebrek bij kinderen:
- Kinderen die minder uren slapen dan ze zouden moeten, halen meestal lagere cijfers op school.
- Taal ontwikkelt zich op een lager tempo.
- Door minder te slapen, raken kinderen een deel van hun remslaap kwijt. Deze slaapfase is fundamenteel in het maken van herinneringen en laat de kinderen verwerken wat ze overdag geleerd hebben. Remslaap is ook nodig om de hersenen te herstellen.
- Een slaapgebrek kan ook het immuunsysteem van het kind beïnvloeden en hen blootstellen aan verkoudheden, griep en andere besmettelijke ziekten.
- Kinderen die slechts 5 uur per nacht slapen verdubbelen hun risico om overgewicht als volwassenen te ontwikkelen.
Tips om kinderen te helpen slapen
Ouders moeten weten hoeveel uren slaap hun kind nodig heeft. Als het probleem echter het in slaap vallen is, is het ook belangrijk om je kind goede gewoontes te leren.
Zo kun je je kind helpen om hen de rust te geven die hun lichaam nodig heeft:
- Het is belangrijk voor kinderen om in een comfortabel bed te slapen, met weinig licht en een aangename temperatuur.
- Probeer om geen bezoek te ontvangen, spelletjes te spelen of harde muziek te spelen na de bedtijd van je kind. Probeer hen niet te storen.
- Vermijd dranken met cafeïne na de middag.
- Stel een goede bedtijdroutine vast.
- Maak je kind iedere dag op dezelfde tijd wakker. Spoor ze aan om naar bed te gaan, ook als je er niet bent om ze in te stoppen.
Nu dat je weet hoeveel uren slaap je kind nodig heeft volgens hun leeftijd, onderneem actie om hen de slaap te laten krijgen die ze nodig hebben.
Tenslotte, niet voldoende slaap krijgen heeft veel negatieve consequenties. Met de bovengenoemde tips kun je problemen vandaag en in de toekomst vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Estivill, E., & Segarra, F. (2000). Insomnio infantil por hábitos incorrectos. Rev Neurol, 30(2), 188-91. http://amapamu.org/actividades/charlas2006/segarra.pdf
- Montserrat Gala, A. M., & Fortes del Valle, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría Atención Primaria, 15(60), e145-e155. http://amapamu.org/actividades/charlas2006/segarra.pdf
- Del Riesgo, A. B., & Velez, I. V. (1991). Errores en la crianza de los niños (Vol. 5). BEF, Biblioteca Ecuatoriana de la Familia.
- Cabano, S. (2014). El sueño infantil y el apego. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/bitstream/20.500.12008/4398/1/Santiago%20Cabano.TFG.2014.pdf
- Arboledas, G. P., Salort, M. M., & Marabotto, L. M. Higiene del sueño y melatonina. http://cursosaepap.exlibrisediciones.com/files/49-201-fichero/Higiene%20del%20sueño.pdf