Hoe moet je moedermelk ontdooien?
Veel moeders die borstvoeding geven, kiezen ervoor om hun melk af te kolven met een elektrische of handkolf en het op te slaan in een melkbank, een veilige reserve voor noodgevallen. Als je hebt besloten om dit te doen, is het cruciaal dat je leert hoe je moedermelk op de juiste manier kunt ontdooien. Wat is de beste methode? In de koelkast laten staan? Au bain-marie?
Deze vragen komen vaak voor als je de voordelen van moedermelk wilt behouden, die rijk is aan antilichamen die beschermen tegen ziekten en bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van je baby. Maar maak je geen zorgen, lieve mama, je bent op de juiste plek! Hier vind je belangrijke aanbevelingen, met speciale aandacht voor hygiëne.
We geven je een stap-voor-stap handleiding voor het veilig ontdooien van moedermelk voor je baby.
1. Controleer de voorraad melk die je in de vriezer hebt
Voordat je moedermelk ontdooit, is het belangrijk om te weten hoeveel bakjes je achter in de vriezer hebt staan, waar de temperatuur constanter is, tussen de -18°C en -20°C. Gebruik altijd eerst de oudste melk. Om het kolven efficiënt bij te houden, label je de data op de bakken. Dit voorkomt verspilling en zorgt ervoor dat je baby de meest verse melk krijgt.
Bewaar moedermelk in kleine hoeveelheden (60-120 milliliter) zodat je alleen kunt ontdooien wat het kind wil drinken.
2. Ontdooien van moedermelk
Een van de grootste zorgen die moeders hebben tijdens dit proces is dat de melk alle noodzakelijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen voor hun baby behoudt tijdens de eerste zes levensmaanden. Ontdooien van moedermelk op kamertemperatuur is niet aan te raden, omdat het een zeer delicaat voedingsmiddel is.
Gelukkig zijn er drie veilige methoden die je kunt gebruiken bij het ontdooien van moedermelk.
In de koelkast
Deze methode is de veiligste manier om de kwaliteit van moedermelk te behouden. Zet het bakje achter in de koelkast (bij een temperatuur van 4°C) en laat het daar staan tot het helemaal ontdooid is.
Zorg ervoor dat je het op een plek zet waar het niet wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen, zoals de deur van de koelkast. Binnen 12 tot 24 uur moet de melk ontdooid zijn. Hoewel het iets langer duurt om het verwachte resultaat te bereiken, is deze manier het meest aan te raden, omdat het helpt om de voedingseigenschappen te behouden en bacteriegroei te voorkomen.
Melk die in de koelkast is ontdooid, moet binnen 24 uur worden gebruikt.
Om de melk op te warmen kun je een straal warm water over de zak of het bakje laten lopen of een flessenwarmer gebruiken.
Ontdooien onder warm water
In geval van nood raadt Stanford Medicine Children’s Health (Spaanse link) aan om het melkbakje onder warm water te laten tot het op kamertemperatuur is.
Het is belangrijk om te onthouden dat je de vloeistof na het ontdooien niet terug in de vriezer mag doen.
Als de melk klaar is, roer je het goed door.
Moedermelk ontdooien au bain-marie
Een andere optie voor het ontdooien van melk is de au bain-marie techniek. Verwarm hiervoor water in een steelpan (niet koken) en haal het dan van het vuur. Haal het melkreservoir uit de vriezer en zet het in het water tot het op kamertemperatuur is. Zorg ervoor dat het water niet in direct contact komt met de melk om besmetting te voorkomen. Giet de melk met schone handen in een fles en roer als je merkt dat de vetten zich hebben afgescheiden.
3. Verwarmen van ontdooide melk
Volgens WIC Breastfeeding Support (Spaanse link) is het niet nodig om moedermelk op te warmen. Je kunt het koud of op kamertemperatuur aan je baby geven. Maar als je ervoor kiest om het warm aan te bieden, controleer dan de temperatuur van de melk door een paar druppels op je pols te laten druppelen.
Wat je niet moet doen bij het ontdooien van moedermelk
Er zijn verschillende methoden om moedermelk te ontdooien. Het gebruik van de verkeerde technieken kan de kwaliteit van je melk en daarmee de gezondheid van je baby in gevaar brengen. Hier zijn een aantal dingen die je niet moet doen.
- Vries moedermelk na het ontdooien niet opnieuw in.
- Bewaren van restjes melk die de mond van je baby hebben geraakt voor een volgende voeding.
- De melk bewaren voor later. Gebruik moedermelk binnen 24 uur na ontdooien in de koelkast. Dat wil zeggen, 24 uur nadat de melk niet meer bevroren is, niet nadat je het uit de vriezer hebt gehaald.
- Vermijd koken of de magnetron. Er is gesuggereerd dat deze praktijken onveilig zijn omdat ze belangrijke voedingsstoffen, eiwitten en antilichamen kunnen vernietigen en hete plekken kunnen creëren die de mond van de baby kunnen verbranden.
Plan om ongelukken te voorkomen
Planning is belangrijk en jij als moeder weet dat als geen ander. Als je weg moet om dingen te regelen waardoor je je baby niet de borst kunt geven, is een flesje vullen met melk uit je voorraad of melkbank de beste optie. Als je dit van tevoren doet, voorkom je stress en kan je kind genieten van de voedingswaarde van deze voeding.
Neem gewoon de nodige bakjes, afhankelijk van het aantal milliliters die je nodig hebt.
Laatste tips
Met deze eenvoudige stappen kun je je baby een warme, voedzame fles geven. Je zult misschien merken dat je melk er anders uitziet dan toen je het afkolfde. Hoewel de oorspronkelijke kleur oranjeachtig is, kan deze na het invriezen geel worden. Ook kan de geur of smaak lijken op zeep door de afbraak van melkvetten.
Maak je geen zorgen als de melk er na het ontdooien anders uitziet; het belangrijkste is dat je de juiste methoden volgt om de kwaliteit te waarborgen. Bied het je kind met een gerust hart aan, wetende dat je de best mogelijke voeding geeft. Vergeet niet dat het van onschatbare waarde is voor hun gezondheid en ontwikkeling.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DiMaggio, D. (5 de abril de 2024). Consejos para congelar y refrigerar la leche materna. Healthy Children. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/breastfeeding/Paginas/storing-and-preparing-expressed-breast-milk.aspx
- Johns Hopkins Medicine. (s. f.). Breast Milk Is Best. Consultado el 21 de julio de 2024. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breastfeeding-your-baby/breast-milk-is-the-best-milk
- Littleton, K., & Richardson, J. (enero de 2021). Preguntas más frecuentes sobre la lactancia materna: Conservación segura de la leche materna. https://kidshealth.org/es/parents/breastfeed-storing.html
- Mayo Clinic. (27 de abril de 2022). Almacenamiento de la leche materna: lo que se debe hacer y lo que no se debe hacer. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-milk-storage/art-20046350
- National Health System. (16 de enero de 2023). Expressing and storing breast milk. https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding/expressing-breast-milk/
- Office on Women’s Health. (22 de febrero de 2021). Pumping and storing breastmilk. https://www.womenshealth.gov/breastfeeding/pumping-and-storing-breastmilk
- Organización Mundial de la Salud. (s. f.). Lactancia materna. https://www.who.int/es/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1
- Stanford Medicine. (s. f.). Cómo descongelar la leche materna. https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=thawing-breast-milk-90-P05793
- WIC Breastfeeding Support. (s. f.). Almacenar y congelar la leche materna. https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/almacenar-y-congelar-la-leche-materna