Hoe luieruitslag te behandelen en te voorkomen
Vandaag delen we alles wat je moet weten om luieruitslag te helpen voorkomen en behandelen. Het wrijven van een luier tegen de huid van je baby kan zeer hinderlijke irritaties veroorzaken. Het is een veel voorkomende aandoening die bij elk kind dat luiers gebruikt kan voorkomen.
Kleine kinderen hebben een zeer gevoelige en tere huid. Veel ouders hebben echter moeite om luieruitslag te behandelen. Dit komt vooral omdat het voorkomt in de genitale regio, die bijna altijd bedekt is. Wat kunnen we dan doen?
In de leeftijd van 4 tot 16 maanden hebben baby’s de meeste kans op luieruitslag. In veel gevallen heeft dit te maken met contact met urine of ontlasting. Dit is vooral waar wanneer kleintjes vast voedsel gaan eten. Hun ontlasting wordt meer irriterend voor de huid.
In het geval van diarree kan het contact met de gevoelige huid van een baby leiden tot luieruitslag of andere irritaties. Dit geldt zelfs als ouders en verzorgers meteen de luiers verschonen.
Hoe luieruitslag te identificeren
Het identificeren van luieruitslag is echt niet zo ingewikkeld. Het enige wat je hoeft te doen is zachtjes aan het gebied rond de billen van je kind te voelen en het gebied visueel waar te nemen.
De meest getroffen gebieden bevinden zich vaak rond de rand van de luier. Je ziet rode vlekken, uitslag of gewoon huidirritatie in de vorm van donkerroze vlekken.
Hoewel deze aandoening thuis te behandelen is, raden we ook aan om een kinderarts of kinderdermatoloog te raadplegen.
Tegelijkertijd kan luieruitslag in geavanceerde gevallen leiden tot wonden of wanneer kinderen aan het gebied gaan krabben. De wonden kunnen dan leiden tot schimmel- of bacteriële infecties. Als dat het geval is, dan is het behandelen van de infectie belangrijker dan de behandeling van de uitslag zelf.
Hoe luieruitslag te behandelen
De eerste stap om luieruitslag te behandelen bestaat uit het wassen van het gebied met lauw water. Je moet dit bij elke verschoning van de luier doen. Zorg ervoor dat je neutrale zeep gebruikt om verdere irritatie te voorkomen. Blijf weg van zepen met glycerine, omdat deze de pH van de huid van je baby kunnen beïnvloeden.
Terwijl er reinigingsoliën en lotions bestaan om de billetjes van de baby te reinigen, mogen ze het wassen met water en zeep niet vervangen.
Het enige dat je hoeft te doen, is je kleintje mee te nemen naar een kraan. Schep wat stromend water op met je handen en laat het zachtjes op het getroffen gebied lopen.
Het drogen van de huid
De volgende stap is om het te drogen, maar je moet er zeker van zijn om extra voorzichtig te zijn. Gebruik een zachte katoenen doek en dep het langzaam droog.
Het idee is om je baby even zonder luier te laten zijn. In plaats van meteen een andere luier aan te doen, is het belangrijk om de huid van je kleintje te laten ademen.
Veel ouders zijn bang dat hun baby in deze periode kan plassen of poepen, wat begrijpelijk is. Deze momenten van vrijheid zijn voor baby’s een grote bron van geluk en opluchting. Goede hygiëne moet echter nog steeds een prioriteit zijn.
Zodra de huid van je baby droog is, is het tijd om de genezende lotion, olie of zalf die je hebt gekozen aan te brengen. Er zijn verschillende traditionele producten die dit doel dienen, waaronder lotions die het luiergebied hydrateren en voeden.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze crèmes vaak het tegenovergestelde effect hebben. Afhankelijk van het huidtype van je baby, kunnen sommige chemische componenten zoals zinkoxide zelfs meer irritatie veroorzaken.
De meest getroffen gebieden bevinden zich vaak rond de rand van de luier. Je ziet rode vlekken, uitslag of gewoon huidirritatie in de vorm van donkerroze vlekken.
Andere huismiddeltjes om luieruitslag te behandelen
Een geweldig alternatief is om natuurlijke producten en huismiddeltjes te gebruiken om luieruitslag te helpen behandelen.
Een van de beste is rijstpoeder, dat als ontstekingsremmend middel dient. Lotions die calendula of havermout bevatten, helpen ook om irritatie en zwelling te verminderen.
Tijdens het baden kun je wat stoffen zakken gevuld met havermout in het bad doen. Een andere optie is om je eigen havermoutcompressen te maken. Breng ze gewoon op het getroffen gebied aan.
De laatste stap om luieruitslag te behandelen, is eraan te denken dat je de luier van je baby niet te strak moet doen. Door het losjes aan te doen, laat je namelijk meer lucht circuleren.
Houd er ook rekening mee dat het te lang wachten om een natte of vieze luier te verschonen contraproductief is. Deze slechte gewoonte verhoogt alleen de kans dat je kind luieruitslag krijgt.
Moeders die borstvoeding geven, hebben een groot voordeel als het om luieruitslag gaat. Het enige dat ze hoeven te doen is een beetje moedermelk aan te brengen op het getroffen gebied. Moedermelk bevat namelijk verschillende herstellende stoffen die een aantal ongemakken in de kindertijd verlichten.
Concluderend, de beste manier om luieruitslag te voorkomen en te behandelen, is door regelmatig luiers te verschonen en een goede spoeling. Bovendien zou je het juiste product moeten vinden om de huid van je kleintje de hele dag te beschermen.
Met deze eenvoudige zorgtechnieken houd je je baby blij, stralend en vrij van ongemak.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
- Zambrano E, Zamabrano A, Fernández T. Dermatitis del pañal. AEPED [En línea].