Het Mozart effect: een mythe of een feit?

Dacht jij ook altijd dat het luisteren naar klassieke muziek de intelligentie van je kind kon verhogen? Lees dan zeker verder.
Het Mozart effect: een mythe of een feit?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het Mozart effect is de theorie die zegt dat de muziek die Wolfgang Amadeus Mozart componeerde een reeks voordelen heeft voor het welzijn van mensen en baby’s.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, draagt het Mozart effect echter niet bij aan de intelligentie van kinderen.

Het Mozart effect is echter slechts een mythe: het heeft geen invloed op de geest van onze kleintjes.

We willen echter wel dat je weet wat de andere voordelen zijn voor je baby van het luisteren naar de muziek van deze Oostenrijkse componist en pianist.

Waarom de muziek van Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart was een extreem getalenteerd kind. Hij startte met het schrijven van muziek toen hij pas 5 jaar oud was. Hij was een bevlogen artiest, bovenal op de viool en op toetsenbord gerelateerde instrumenten.

In zijn korte maar vruchtbare leven (1756-1791), creëerde deze muzikale genie meer dan 600 hooggewaardeerde stukken.

Jarenlang wetenschappelijk onderzoek probeerde bijkomstige kwaliteiten toe te voegen aan de creaties van deze componist. Deze gingen verder dan alleen de muzikale waarde. Op die manier werd het Mozart effect geboren als een ‘wetenschappelijke’ theorie, die ondersteund werd door talloze wetenschappers.

Het Mozart effect als stimulatie voor baby’s

Een opeenhoping van meningen van experts, onderzoeken en speculaties begon in 1991 in navolging op de publicatie van een boek. Men concludeerde uiteindelijk dat zijn muziek uniek is in het aantal tonen per minuut, hoge frequentie en een aantal andere specificaties.

Het is dus van vitaal belang duidelijk te maken dat de muziek van Mozart een reeks gunstige stimuli genereert voor de emotionele ontwikkeling van baby’s.

Het Mozart effect als stimulatie voor baby's

De stukken van Mozart bieden therapeutische voordelen in de eerste paar maanden en jaren van het leven. Het gaat vooral om sommige van zijn creaties zoals het populaire K488 (Sonate voor twee piano’s in D-majeur)

Het luisteren naar Mozart activeert verschillende hersengebieden, stimuleert aanmoediging, vreugde, positiviteit en laat al op jonge leeftijd de muzikale smaak ontwaken.

Conclusie:

Meer dan het alleen maar ‘viraal’ gaan, werd het Mozart effect ook een groot bedrog. Het werd beschermd door het idee dat zoiets subliems als muziek de intelligentie of het IQ van kinderen zou kunnen beïnvloeden.

Wellicht werd dit in stand gehouden door de nimmer te stoppen noodzaak die mensen hebben om elk nieuw idee om te zetten in handelswaar. Het Mozart effect werd via het roddelcircuit verspreid en de muziek van Mozart kwam zo vele huizen binnen.

Het Mozart effect – mythe of feit?

Het idee dat de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart of iedere andere componist de intelligentie en concentratie verhoogt, of gebieden van de hersenen activeert die verantwoordelijk zijn voor de motorische coördinatie, of dat het het leerproces by baby’s vergemakkelijkt, is simpelweg niet waar.

Is het Mozart effect een mythe of een feit

Wanneer je graag een intelligente, gezonde en gelukkige baby wilt hebben, versterk dan de relatie tussen jullie. Praat met hem, zing voor hem neem deel aan zijn spelletjes.

We raden je ook aan om hem mee te nemen voor een wandeling. Op deze manier kan hij de wereld om zich heen ontdekken. Geef hem steeds nieuwe objecten en speelgoed met heldere kleuren.

Lees verhalen, verzin verhalen en laat hem door aanraking en kusjes zien dat je van hem houdt.

Echter, om bovengenoemde voordelen te verbeteren, laat je je baby wanneer hij slaapt alsnog luisteren naar de stukken van Mozart. Doe dit op een laag, ontspannend volume.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Campbell, D. (1999). Efecto Mozart. Ediciones Urano.
  • Ordoñez Morales, E., Sánchez Reinoso, J. S., Sánchez Maldonado, M. M., Romero Haro, C. E., & Bernal Iñiguez, J. D. (2011). Análisis del Efecto Mozart en el desarrollo intelectual de las personas adultas y niños. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/8378
  • Mata Calderón, M. G., & Polanco Bravo, C. P. (2016). Efecto Mozart en Prematuros (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). http://201.159.222.99/handle/datos/4999

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.