8 therapeutische voordelen van het strelen van je kind

Door je kind vaak te strelen groeit het vol zelfvertrouwen op en leert het ook om liefde aan anderen te tonen.
8 therapeutische voordelen van het strelen van je kind
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 03 december, 2018

De therapeutische voordelen van het strelen van je kind zijn ontelbaar. Hen lichamelijke affectie tonen is iets dat vanzelfsprekend is voor ouders, vooral als ze klein zijn.

Het is geheel natuurlijk dat ouders en familieleden kinderen zowel liefde willen geven als ze willen beschermen en omhelzen.

Het is belangrijk om lichamelijk contact te hebben met kinderen, ofwel door hun hand vast te houden, of ze te strelen of ze knuffels en kusjes te geven. Deze uitingen van genegenheid zijn zowel goed voor de ouders als de kinderen, en versterken hun relatie.

Als kinderen ouder worden is het gemakkelijk om het belang en de noodzaak van deze gebaren te vergeten. Maar ook oudere kinderen hebben nog steeds contact nodig. Houd in gedachten dat zelfs als het lijkt dat ze het niet willen, ze het toch op prijs stellen.

Ze willen het misschien liever op een andere manier; een manier die minder kinderachtig is of minder voor de hand liggend. Bijvoorbeeld, in privé en niet waar hun vrienden bij zijn.

Strelingen kun je gebruiken om:

  • Te troosten.
  • Eenvoudige en liefdevolle steun te geven.
  • Genegenheid te laten zien.

Deze fysieke en emotionele ervaring wordt door iedereen gewaardeerd. Bovendien, hoe trager de strelingen, hoe intenser de hersenen reageren.

8 therapeutische voordelen van het strelen van je kind

Hieronder zullen we 8 therapeutische voordelen van het strelen van je kind met je delen.

1. Creëert een band tussen ouders en hun kinderen

Het strelen van je kind versterkt duidelijk de band tussen ouder en kind. Het laat ons contact leggen met onze kleintjes via lichaam en geest.

Op dezelfde manier werken tekenen van liefde om onze relaties te versterken en je kind de liefde te tonen die je voor hem voelt zonder ooit een woord te hoeven zeggen.

Een van de voordelen van het strelen van je kind is dat het een band creëert tussen ouders en hun kinderen

2. Leren om affectie te geven en te ontvangen

Voor een kind om liefhebbend te zijn, moet hij eerst liefde krijgen. Daarom is het essentieel dat je hem vanaf jongs af aan leert hoe belangrijk het is, omdat het beïnvloedt hoe hij met anderen om gaat.

3. Het verbetert de communicatie bij kinderen

Door contact kun je met je kind communiceren, hem geruststellen en hem laten zien dat je van hem houdt. Je moet hem daarom vanaf zijn allereerste dagen van het leven liefde geven.

Het strelen van je kind zal hem helpen zich bewust te worden en een impact te hebben op zijn toekomstige leven. Baby’s die worden gestreeld, vinden het vaak gemakkelijker om zich open te stellen voor anderen en zullen eerder andere mensen te troosten.

4. Het versterkt het zelfvertrouwen

Kinderen krijgen zelfrespect en steun door middel van strelingen. Daardoor voelen ze zich gewaardeerd en erkend door anderen.

Een streling geeft een gevoel van gezelschap en nabijheid. Het is een gebaar dat bescherming en kracht overdraagt, waardoor emotionele pijn wordt verminderd. Het strelen van je kind bevordert vertrouwen en laat zien dat er niet alleen liefde is, maar ook een gevoel van overgave.

Liefde is voor een kind zoals de zon voor de bloemen is: hij heeft misschien genoeg voeding, maar hij heeft strelingen nodig om goed te zijn en sterk te zijn.
–Concepción Arenal–

5. Het vermindert stress

Het is bewezen dat kinderen die liefde ontvangen minder gestrest zijn. Het strelen van je kind zal hem kalmeren, op iedere leeftijd en op elk moment.

Het bewijs hiervan is dat pasgeborenen zich sneller ontwikkelen en minder gestrest zijn als je ze streelt, in vergelijking met degenen die dit niet zo vaak ontvangen.

6. Positieve gevoelens

Een kind dat geliefd is en genegenheid ontvangt, zal een liefkozende volwassene worden, die in staat is om positieve gevoelens te uiten naar zijn ouders en zijn omgeving.

Tekenen van liefde, zoals strelingen, genereren positieve effecten op gedrag en psychologische toestanden in het leven. Bovendien zorgen ze ervoor dat het kind plezier beleeft en een gevoel van eigenwaarde opbouwt.

Een van de therapeutische voordelen van het strelen van je kind is dat het positieve gevoelens leert uiten

7. Het wekt oxytocine op

Oxytocine is een hormoon dat in staat is om in te werken op de hersenen en spieren. Wanneer het in grote hoeveelheden aangemaakt wordt, bevordert het de ontspanning van het lichaam en gevoelens van rust, welzijn en sociaal en emotioneel comfort.

Dit hormoon neemt bij kleintjes toe tijdens elke vorm van fysieke tederheid, hetzij door middel van strelingen, massages of knuffels. In dat verband is het strelen van je kind goed voor de productie van oxytocine, waardoor een gevoel van welzijn en rust bij kinderen ontstaat.

8. Het verbetert slaap

Knuffelen, strelen en kusjes helpen kinderen veel beter te slapen. Het is bewezen dat kleintjes die gestreeld worden ‘s nachts beter slapen. Je kunt het strelen van je kind gebruiken als hij niet kan slapen, omdat het ontspanning geeft, hoofdpijn verhelpt en helpt om spanning tegen te gaan.

Zoals je hebt gezien, zijn de therapeutische voordelen van het strelen van je kind talrijk. Door strelingen geef je je kleintje iets dat essentieel is voor zijn gezonde fysieke en emotionele ontwikkeling: menselijk fysiek contact.

Specialisten zijn het erover eens dat persoonlijkheidsproblemen in de toekomst voorkomen, als de nodige liefde en strelingen niet worden ontvangen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.