6 tips voor het eerste bad van je pasgeboren baby
Het is normaal dat nieuwe moeders veel vragen hebben over de zorg voor een kleine pasgeboren baby, vooral als het gaat om het eerste bad van hun baby.
Enkele van de meest voorkomende vragen hebben te maken met hoe je de baby vast moet houden zodat ze niet wegglijdt of valt.
Moeders zijn ook vaak onzeker over wat het juiste moment is om hun baby voor de eerste keer in bad te doen.
En natuurlijk zijn er veel twijfels over hoe je de juiste watertemperatuur kunt krijgen.
Terwijl je misschien een beetje angstig en bezorgd bent over het eerste bad van je baby, zal het ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zijn.
Je baby in bad doen is een mooie gelegenheid om liefde en veiligheid over te brengen. Daarom is het de moeite waard om de juiste technieken te leren.
Dus, wat moet je weten voor het eerste bad van je baby? Blijf lezen om erachter te komen!
1. Wanneer is het juiste moment om je baby haar eerste bad te geven?
Specialisten raden aan om je baby haar eerste bad tussen de 7 en 15 dagen van het leven te geven. Tegen die tijd zal de navelstreng er waarschijnlijk vanaf zijn gevallen, dus infectie zou geen probleem meer moeten zijn.
Houd er rekening mee dat het baden kort moet zijn – niet langer dan 5 minuten.
2. Wat is de ideale watertemperatuur voor het bad van een pasgeborene?
Het badwater van je baby moet rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur van het water te regelen, kan je je elleboog of onderarm in de badkuip dopen.
Het is geen goed idee om met je handen de watertemperatuur te meten, omdat je handen al gewend zijn aan regelmatige temperatuurwisselingen.
Wat betreft hoe vol het bad zou moeten zijn, hou een richtlijn van 10 centimeter aan. Op die manier kan je je baby op de bodem van het badje laten rusten en het risico vermijden dat ze wegglijdt of valt terwijl je haar wast.
3. Welke dingen heb ik nodig voor het eerste bad van mijn baby?
Voordat je het bad vult en je baby in het water legt, moet je ervoor zorgen dat je alles in de buurt hebt wat je nodig hebt.
Zodra je baby in het badje ligt, kun je niet meer weggaan om iets te pakken dat je bent vergeten.
Als je alles klaar hebt liggen, voel je je ook veiliger tijdens het eerste bad in het leven van je kleintje.
Het meest voor de hand liggende dat je nodig hebt, is een plek om je baby in bad te doen, zoals een wastafel of een draagbaar bad.
Je hebt ook een comfortabele plek in de buurt nodig waar je je kleintje voorzichtig uit kunt kleden. Je moet de hygiëneproducten die je gaat gebruiken binnen handbereik plaatsen.
Deze items zullen waarschijnlijk omvatten:
- niet prikkende babyshampoo,
- neutrale zeep,
- babyolie,
- washandjes,
- een handdoek,
- een schone luier,
- kleding,
- een kam of borstel.
Andere items die je zou kunnen overwegen zijn vaseline, watten of steriel gaas en ontsmettingsalcohol.
6 tips voor het eerste bad van je pasgeboren baby
Veel baby’s voelen zich meteen thuis wanneer je ze voor de eerste keer in het badwater legt.
Dit komt, omdat het hen herinnert aan de 9 maanden die ze in de baarmoeder hebben doorgebracht, omringd door warm vruchtwater.
Houd rekening met de volgende suggesties wanneer je je pasgeboren baby voor het eerst in bad doet:
- Kleed je baby helemaal uit en wikkel haar in een handdoek voordat je haar naar de badkuip verplaatst.
- Plaats je kleintje geleidelijk in het water om haar niet te laten schrikken. Gebruik één hand om het hoofd en de nek van je baby te ondersteunen.
- Gebruik een minimale hoeveelheid zeep om het lichaam van je baby te wassen. Je kunt beginnen met de borst, armen, handen en dan naar beneden naar de benen en voeten gaan. Draai tenslotte voorzichtig je baby zodat je haar rug en onderkant kunt wassen. Vergeet niet dat de huid van een pasgeboren baby heel gevoelig is, dus wees heel voorzichtig tijdens het wassen en vermijd schrobben.
- Nadat je het lichaam van je baby hebt gewassen, kun je naar het hoofd gaan.
- Was je baby’s ogen met steriel watten of gaas en vers water. Gebruik hiervoor geen badwater. Veeg zachtjes rondom de oogjes van je kleine en beweeg van de neus naar buiten.
- Als je al deze stappen hebt doorlopen, haal je je kind uit de badkuip en wikkel je haar onmiddellijk in een schone handdoek.
- Gebruik ten slotte een schoon watje of gaasje om de neus en oren van je baby schoon te maken. Je moet nooit de binnenkant schoonmaken, maar alleen de buitenste oppervlakken van de oren en neus.
Dat is alles! Het enige dat je nu hoeft te doen, is je kleintje aan te kleden en te genieten van een paar knuffels na het baden!
“Specialisten raden aan om je baby haar eerste bad tussen de 7 en 15 dagen van het leven te geven.”
Verdere aanbevelingen
Hieronder staan een paar dingen die je in overweging moet nemen met betrekking tot de badtijd van je baby:
- Je moet je baby nooit alleen laten tijdens haar bad – zelfs niet voor even.
- Vermijd tijdens de eerste maanden van je baby’s leven het gebruik van babypoeder en parfums. Deze kunnen allergieën en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.
- Plaats de badkuip van je baby op een hoogte die comfortabel voor jou is. Maak na het baden van je baby het bad schoon.
- Vergeet niet om naar je kleintje te glimlachen en om tijdens het hele proces tegen haar te praten. Hierdoor zal je baby zich veilig en kalm voelen en het is ook een geweldige manier om contact met je kind te maken.
- Als je baby tijdens het baden begint te huilen, wees dan niet ontmoedigd. Je liefdevolle aanraking en stem, evenals een rustige omgeving, zullen je kleintje helpen wennen aan het in bad gaan. Je zult zien dat ze er snel van zal gaan genieten.
Als je voor het eerst moeder bent en je je zorgen maakt over het in bad doen van je pasgeboren baby, dan zijn we er zeker van dat je deze suggesties nuttig zal vinden.
Als je het juiste moment kiest en jij en je baby allebei ontspannen zijn, dan zal de ervaring zeker een speciale ervaring zijn.
Probeer kalmte en geluk over te brengen. Als je heel erg zenuwachtig bent, dan kan je altijd iemand vragen om je bij te staan bij deze activiteit.