23 Guaraní namen voor jongens

Dromerig, vol legenden en natuurverering. Bekijk zeker ook deze lijst met de beste Guaraní namen voor jongens.
23 Guaraní namen voor jongens
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 10 september, 2023

Als je op zoek bent naar namen met bijzondere betekenissen die typisch zijn voor de oorspronkelijke volkeren van het Andesgebergte, mis dan deze lijst met de beste Guaraní namen voor jongens niet.

De ouders van deze streek kozen hoe ze de toekomstige koning van het huis wilden noemen namelijk op basis van hun dromen en hun geloof over de toekomst. Daarom bezitten de volgende namen, zoals je je kunt voorstellen, veel natuurlijke en mythologische betekenissen.

Guaraní namen voor jongens: een reis naar het Andesgebergte

Volgens gegevens van het Algemeen Directoraat van de Burgerlijke Stand (DGREC – Spaanse link) is er de laatste jaren een exponentiële groei van het aantal Guaraní namen dat men voor kinderen kiest. Vooral op Paraguayaans grondgebied.

Steeds meer ouders kiezen dus voor deze traditionele opties, omdat ze de cultuur van de oorspronkelijke volkeren van de Amerika’s respecteren. Daarom hebben we in het volgende artikel een lijst samengesteld met de beste namen voor de toekomstige koning van je huis.

22 Guaraní namen voor jongens

Guaraní namen voor jongens: Van A tot J

 1. Amambay: volgens het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn (Spaanse link) is deze Guarani naam samengesteld uit de term ama (‘regen’), mba (‘einde van een handeling’) en de apócope ry (‘sap of bouillon’).
 2. Amaru: Afkomstig van het Guaraní, betekent Amaru letterlijk ‘regen’. Ongetwijfeld is het dus een keuze die een goed voorteken symboliseert voor de komst van een nieuw lid in de familie.
 3. Anguyatutu: Zinspeelt rechtstreeks op iemand die ‘intelligent, oplettend, waakzaam en ijverig’ is.
 4. Arami: We raden aan deze naam te vergezellen van een andere die het geslacht van de baby aanduidt. Je kunt deze naam namelijk zowel voor meisjes als voor jongens gebruiken. De betekenis ervan is ‘kleine hemel’. Een goed liefkozend verkleinwoord dus dat erg populair is bij de ouders uit de streek is Ará.
 5. Chapai: Verwijst naar iemand die ‘kort en robuust’ is.
 6. Eireka: Staat voor de vereniging van ei en reka (‘honing, bij’ en ‘zoeken’). Het zou dus zoiets kunnen betekenen als ‘expert in het zoeken naar honing’.
 7. Guaci: Dit is ook een liefkozende naam die kan komen van het woord guaco. Het zou dus kunnen zinspelen op een plant die tot dit gebied behoort en die voor de Guarani een geneeskrachtige werking had.
 8. Guiraké: Dit is een term verzameld door de zoöloog Romer S. Miserendino (Spaanse link), die bevestigt dat het verwijst naar een adelaar die de oude volkeren van deze streken zeer vereerden.
 9. Itaete: Verwijst naar de kenmerken van ‘staal’. Het is dus een perfecte keuze die de verlangens van de Guarani ouders toont om hun zoon sterk geboren te laten worden.
 10. Iyambaé: Betekent ‘vrije man’.
 11. Jaimei: Betekent ‘blootgesteld aan grote risico’s’. Het is dan ook een naam die gegeven wordt aan kinderen die te vroeg geboren worden of bij wiens geboorte complicaties optraden.

Van K tot Z

 1. Karai: Zo werden de Guaraní wijzen, kenners en overbrengers van de cultuur, vroeger genoemd. Het betekent ‘respectabele man’.
 2. Katu: Verwijst naar de jonge man die altijd ‘sterk’ zal zijn.
 3. Kuará: Betekent ‘zon’ in Guaraní.
 4. Kunumi: Betekent ‘jongen, jongeman’.
 5. Luriel: Zinspeelt op de ‘heer die de eigenaar is van de wind’.
 6. Ndaivi: Symboliseert een kleintje dat ‘altijd klaar staat’ of ‘heel attent is’.
 7. Nderi: Gelijkend op enkele vorige opties, verwijst het naar een ‘vogel die lijkt op een kleine mus’.
 8. Ñaró: Deze naam houdt direct verband met de eigenschap ‘dapper, sterk, een vechter’ te zijn.
 9. Ok: Dit is de naam die gegeven wordt aan de persoon die geboren wordt als het begint te regenen. Dit wordt beschouwd als een ‘voorteken van landbouwproductie’ en een van de meest gewaardeerde oefeningen voor de Guarani cultuur.
 10. Pari: Verwijst naar een ‘persoon die een expert is in het vangen van vis’, volgens de methoden van zijn voorouders.
 11. Yaguatí: Betekent letterlijk ‘luipaard’, maar zinspeelt op de jaguar, een van de meest verheerlijkte dieren in deze contreien. In feite komt de figuur van de yaguatí ( ‘baby jaguar’) uit de legende van het noordoosten van Argentinië, waar een tovenaar een man-luipaard wordt.
 12. Yandú: Symboliseert een vogel die typisch is voor dit land, en die aangepast is om met grote snelheid te rennen bij elk soort gevaar.
Een jaguar in de jungle

Heb jij gekozen voor een van deze namen voor jongens?

Zoals León Cadogan in zijn boek stelt Mil apellidos guaraníes: Een bijdrage tot de studie van Paraguayaanse onomastiek (2007 – Spaanse link), zinspelen deze keuzemogelijkheden rechtstreeks op de goden, heilige dieren en overtuigingen die de traditie respecteren van een volk dat dreigde te verdwijnen.

Elk spoor dat op hun bestaan wees werd uit de weg geruimd. Hun sporen zijn er echter in geslaagd via hun namen de geschiedenis in te glippen. En vandaag kunnen we dus zeggen dat ze weer opgebloeid zijn bij ouders die de oude tijden willen herbeleven.

En jij? Welke van deze mogelijkheden hebben jou geboeid? Heb je ze al eerder gehoord? Laat het ons weten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.