Groeispurten en hoe je ermee om kunt gaan

Groeispurten vormen een volledig normaal onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Leer wat ze zijn en de beste manieren om deze uitdagingen van het moederschap aan te gaan.
Groeispurten en hoe je ermee om kunt gaan

Laatste update: 13 mei, 2019

Als je je baby in je armen hebt, voel je sterke emoties die je voor eeuwig wilt vasthouden. Je kleintje zal uiteindelijk wel opgroeien en daarmee moet je enkele veranderingen en uitdagingen aangaan, zoals groeispurten.

Dit is volkomen normaal. Het betekent dat je baby opgroeit.

Wat zijn groeispurten?

Groeispurten zijn de momenten waarop baby’s in de lengte groeien. Daarom voelen ze zich ontevreden over de hoeveelheid melk die ze krijgen en vragen ze nog meer.

Tijdens deze periodes is het normaal dat baby’s zich ongemakkelijk voelen en veel huilen als een manier om te laten zien dat ze niet blij zijn.

Door dit natuurlijke proces produceren moeders meer melk om aan de behoeften van hun kind te voldoen. Houd er rekening mee dat de vereisten van de baby de productie van moedermelk reguleren. Dit betekent dat dit allemaal van nature gebeurt.

Waarom gebeuren ze?

Deze stadia in het leven van baby’s, zoals de naam al aangeeft, duiden op groei. Baby’s groeien en eisen meer voedsel om hen meer energie te geven. Ze hebben deze energie nodig voor neurologische, motorische en psychologische ontwikkeling.

Bovendien produceert het lichaam van de moeder meer melk om aan de behoeften van de baby te voldoen.

Hoe vaak komen groeispurten voor?

Elke baby is anders en heeft specifieke behoeften. Daarom zal het tijdsinterval voor groeispurten variëren. Ze komen echter vaker voor tijdens de eerste paar maanden. Over het algemeen treden ze rond deze perioden op:

Tussen 15 en 20 dagen

Bij de geboorte hebben baby’s meestal min of meer regelmatige behoeften met voorspelbare slaappatronen. Echter, tegen de derde week verandert dit patroon, samen met de houding van de baby’s.

Voor ongeveer 2 of 3 dagen willen baby’s om de 30 minuten eten. Bovendien zullen ze boos zijn als de melk wordt weggenomen.

Baby's in de groeien willen constant voeding

Tussen 6 en 7 weken

Ongeveer 40 dagen nadat baby’s zijn geboren, verandert de melk naar een zoutere smaak. Nogmaals, baby’s zullen een groeispurt ervaren. Baby’s worden gespannen en prikkelbaar terwijl ze zich aanpassen aan deze verandering. Deze fase duurt meestal ongeveer 1 week.

3 maanden

Rond deze tijd stoppen veel moeders met borstvoeding nadat de baby het af begint te wijzen. Op deze leeftijd weten baby’s hoe ze snel moeten eten en drinken. Externe stimuli zorgen er echter voor dat ze worden afgeleid en stoppen met eten.

Op dit punt begrijpen baby’s dat hun moeder melk kan produceren wanneer ze erom vragen. Dit wordt veroorzaakt door verschillende processen in het lichaam van de moeder. Bovendien kan dit proces tot 3 of 4 weken duren.

6 maanden

Na 6 maanden zijn groeispurten minder frequent. Dit komt omdat baby’s vast voedsel gaan eten. Daarom zijn ze beter beheersbaar en kan hun moeder beter begrijpen wat ze nodig hebben.

Baby’s groeien en eisen meer voedsel om hen meer energie te geven. Ze hebben deze energie nodig voor neurologische, motorische en psychologische ontwikkeling.

Groeispurten na 1 jaar en ouder

Na 12 maanden vinden er nieuwe groeispurten plaats die ervoor zorgen dat baby’s vaker vastgehouden willen worden. In deze periode gebeurt dit vaak. Baby’s zoeken comfort en ondersteuning van hun moeder.

Wat te doen tijdens groeispurten?

Deze toestand kan ervoor zorgen dat nieuwe moeders zich gefrustreerd, waardeloos en hopeloos voelen. Daarom moet je letten op de psychologische problemen waar je doorheen gaat. Zorg ervoor dat je het met geduld, genegenheid en liefde tegemoet treedt.

Enkele tips van experts zijn:

  • Geef je baby borstvoeding als hij het wil en nodig heeft. Als het je doel is uitsluitend borstvoeding te geven, vermijd dan ten alle tijden flesvoeding. Dit kan de melkproductie hinderen.
  • Eet zelf een beetje meer eten. Op deze manier kun je de benodigde energie en calorieën hebben om voldoende melk voor je baby te produceren.
Ouders met een baby die leert lopen
  • Vergeet niet dat dit maar tijdelijk is. Houd er rekening mee dat deze situatie slechts korte tijd zal duren.
  • Als je kind niet wil eten, dwing hem dan niet. Laat hem niet huilen omdat hij honger heeft. Als hij verdrietig is, zal hij de voeding eerder weigeren.

Vergeet ten slotte niet dat het natuurlijke groeiproces stress en huilen inhoudt. Daarom kan het begrijpen van dit proces je helpen de juiste hulpmiddelen te gebruiken en het op de beste manier aan te pakken.

Kortom, groeispurten betekenen dat baby’s opgroeien tot gezonde kinderen. Voorbereid zijn kan je helpen minder gefrustreerd te raken door het ontwikkelingsproces.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.